Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


Ένας άλλος κόσμος έρχεται

Πολλές φορές έχει αναφερθεί η ανάγκη προσαρμογής, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων που συμβαίνουν στον κόσμο. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε σήμερα και όχι αύριο, ότι όταν γύρω μας όλα τρέχουν σαν τον λαγό, δεν μπορούμε να βαδίζουμε σαν τη χελώνα. Αν δεν προσαρμοζόμαστε διαρκώς, θα μείνουμε στο περιθώριο. Η «προσαρμογή» χρειάζεται να γίνει τρόπος ζωής όλων μας. 
 
Το κείμενο που ακολουθεί μας λέει γι’ αυτά που ήδη συμβαίνουν και αυτά που πρόκειται να συμβούν. Κάποια τα γνωρίζουμε, κάποια άλλα χρειάζεται να τα συνειδητοποιήσουμε, γιατί έρχονται. Στο κείμενο έχουν γίνει μικρές περικοπές, που δεν αλλοιώνουν το νόημά του.
 
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον επικεφαλής της Daimler Benz, Dieter Zetsche. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε τα εξής, τα οποία είναι συναρπαστικά, αν και ανησυχητικά:
 
-Το λογισμικό. Θα διακόψει τις περισσότερες παραδοσιακές βιομηχανίες κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια.
 
-Το Uber. Είναι απλώς ένα εργαλείο λογισμικού, δεν διαθέτει αυτοκίνητα και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο.
 
-Η Airbnb. Είναι η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, αν και δεν διαθέτει ιδιοκτησίες.
 
-Τεχνητή νοημοσύνη. Οι υπολογιστές γίνονται εκθετικά καλύτεροι στην κατανόηση του κόσμου. Φέτος, ένας υπολογιστής χτύπησε τον καλύτερο παίκτη Go στον κόσμο, 10 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.
 
-Νομικά. Στις ΗΠΑ, οι νέοι δικηγόροι δεν μπορούν ήδη να βρουν δουλειά. Λόγω της IBM Watson, μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές (μέχρι τώρα για περισσότερο ή λιγότερο βασικά πράγματα) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε σχέση με 70% ακρίβεια όταν γίνεται από ανθρώπους.
-Ιατρική διάγνωση. Ο Watson της IBM βοηθά ήδη τους νοσοκόμους να διαγνώσουν καρκίνο, με 4 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους νοσηλευτές.
 
-Αναγνώριση προσώπων. Το Facebook έχει τώρα ένα λογισμικό αναγνώρισης σχεδίων που μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα καλύτερα από τον άνθρωπο.  
-Τροχαία Ατυχήματα. 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Έχουμε ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ. Με την αυτόνομη οδήγηση θα πέσει αυτός ο δείκτης σε ένα ατύχημα κάθε 10 εκατομμύρια χλμ. Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.
-Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα γίνουν συνηθισμένα από το 2020. Οι πόλεις θα είναι λιγότερο θορυβώδεις, γιατί όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει απίστευτα φθηνή και καθαρή. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι σε εκθετική καμπύλη για 30 χρόνια και τώρα μπορείτε να δείτε τις εκρηκτικές επιπτώσεις.
 
-Πόσιμο νερό. Με φτηνή ηλεκτρική ενέργεια έρχεται φθηνό και άφθονο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται τώρα μόνο 2kwh ανά κυβικό μέτρο. Δεν έχουμε σπάνη νερού στα περισσότερα μέρη, έχουμε μόνο λίγη ποσότητα πόσιμου νερού. Φανταστείτε ότι θα είναι εφικτό κάποιος να έχει τόσο καθαρό νερό όσο του χρειάζεται, σχεδόν χωρίς κόστος.
 
-Καινοτομίες για την υγεία. Η τιμή της  συσκευής Tricorder θ’ ανακοινωθεί φέτος. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μια ιατρική συσκευή (που ονομάζεται “Tricorder” από το Star Trek) που λειτουργεί με το τηλέφωνό σας, η οποία λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς σας, το δείγμα του αίματός σας και μπορείτε να αναπνεύσετε σε αυτό. Στη συνέχεια θα αναλύει 54 βιοδείκτες που θα εντοπίσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι πολύ φτηνή εξέταση, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση παγκόσμιας κλάσης, σχεδόν δωρεάν. Αντίο, ιατρικά ιδρύματα.
 
-Εργασία. Το 70-80% των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
 
-Γεωργία. Στο μέλλον θα υπάρξει ένα γεωργικό ρομπότ αξίας $ 100. Οι αγρότες στις χώρες του τρίτου κόσμου θα μπορούν στη συνέχεια να γίνουν διευθυντές του τομέα τους, αντί να εργάζονται όλη μέρα στους αγρούς τους. Οι υδροπονικές καλλιέργειες θα χρειαστούν πολύ λιγότερο νερό. Το πρώτο πιάτο Petri που παρήγαγε μοσχάρι είναι πλέον διαθέσιμο και θα είναι φθηνότερο από το μοσχάρι που παράγεται από αγελάδα.
 
Όπως καταλαβαίνετε, η πορεία προς το μέλλον συνεχίζεται. Η προσαρμογή είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς το μέλλον.
 
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!
 
Παύλος Μάραντος
marantosp@gmail.com
 

  

No votes yet