Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


Άδικες Καταδίκες Εξόντωσης

Άδικες Καταδίκες Εξόντωσης
 
Σε προηγούμενο σημείωμα [Nomika-Epilekta «Ποινικές Διώξεις Άρρωστων»] αναφέρθηκαν οι αδικαιολόγητες καταδίκες των ναρκοεξαρτημένων καθώς και οι εύστοχες παρατηρήσεις – ευχολόγια ενός πανεπιστημιακού σχετικά με την ανεπίτρεπτη, εθνικά και κοινωνικά επιζήμια, καταδίωξη αυτών των νεαρών ατόμων.
 
Επιβεβαιώνοντας τις παρατηρήσεις του καθηγητή και τις δικές μας, το Δ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, κατά την 26.09.2014, δίκασε και καταδίκασε άδικα, παρά τον νόμο, τρεις νεαρούς σε ποινή κάθειρξης εννέα -9- χρόνων, με την κατηγορίας της διακίνησης ναρκωτικών (πρόκεινται για μια ακόμα από τις “συνήθεις” άδικες καταδίκες που δεν προξενούν πια εντύπωση).
 
Ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά (ν. 4139/2014) προβλέπει πως το δικαστήριο οφείλει ιδιαίτερα να εκτιμά την ποσότητα που κατέχει ο κατηγορούμενος.
 
Στην περίπτωση της δίκης των τριών νεαρών η επιβολή ποινής εννέα χρόνων κρίθηκε σα δήθεν “ανάλογη” αν και οι τρεις νεαροί κατείχαν μόνο ενάμιση -1,5- γραμμάριο κοκαΐνης και ηρωίνης. Δηλαδή, για την ελάχιστη αυτή ποσότητα, που κατείχαν και οι τρεις κατηγορούμενοι, ο ένας από τους οποίους είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών και απόλυτα τοξικοεξαρτημένος άρρωστος, έκρινε το δικαστήριο πως έπρεπε να τιμωρήσει με ποινή εννέα ετών (όμως, υποτίθεται, πως η ποινή δεν αποτελεί μέσο εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά μέσο “σωφρονισμού” του παραβάτη, και θεραπείας του άρρωστου).
 
Σε άλλες περιπτώσεις, πραγματικών εμπόρων ναρκωτικών, οι ποινές δεν υπερβαίνουν κατά πολύ την ποινή κατά των τριών νεαρών. Έτσι, για διαμετακόμιση (διακίνηση) κοκαΐνης τεσσάρων και πλέον τόνων το αρμόδιο Εφετείο Αθηνών επέβαλε τελειωτική ποινή οκτώ -8- ετών, ενώ σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι μεν έμποροι ναρκωτικών ευνοούνται και ελευθερώνονται, οι δε άρρωστοι, εξαρτημένοι από ναρκωτικά νεαροί, εγκλείονται στις άθλιες φυλακές με υπέρμετρες, παράλογες και άδικες ποινές πολλών ετών.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ένας από τους τρεις νεαρούς κατηγορήθηκε επειδή,  μαζί με τον συγκατηγορούμενό του και ένα άλλο άτομο, το οποίο δεν συνέλαβαν οι αστυνομικοί, αγόρασε και κατείχε, με σκοπό να διαθέσει σε τρίτους, ναρκωτικές ουσίες (κοκαΐνη και ηρωίνη) συνολικού μικτού βάρους τριών -3-  γραμμαρίων και συνολικού καθαρού βάρους 0,5 και 1 γραμμαρίου (1,5 γρ).  Στην κατοχή τους βρέθηκαν και τρεις -3- σύριγγες, διότι  σκόπευαν να κάνουν χρήση των ουσιών, που είχαν προμηθευτεί, και οι τρεις από κοινού, καθότι (τουλάχιστον ο εν λόγω νεαρός) είναι χρόνιος χρήστης, κατά την πρόβλεψη του νόμου. Συνεπώς, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί για την ελάχιστη ποσότητα, που μαζί με τους άλλους δύο κατείχε, αλλά να σταλθεί για θεραπεία.
 
Ο εν λόγω νεαρός παραπέμφθηκε εσφαλμένα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ έπρεπε, στη χειρότερη περίπτωση, να παραπεμφθεί για πλημμέλημα (με βάση το ιστορικό της εναντίον του κατηγορίας).
 
Τελικά, με την υπ’  αριθ. 3014/2014  απόφαση, το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε στη μη ανάλογη με το αδίκημα ποινή των εννέα -9- ετών και σε χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, χωρίς να λάβει υπόψη την ιατρική γνωμάτευση  του ιατρού, Ψυχιάτρου της φυλακής Κορυδαλλού, ότι είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, με συνημμένη την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, που χορηγείται μόνο σε βαριά ουσιοεξαρτημένους.
 
Σημειωτέον, ότι το φλεβικό του δίκτυο είναι κατεστραμμένο, τα δε σημάδια είναι εμφανή και σε μη ειδικό, ενώ δεν προέκυψε, βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, που έπρεπε να αξιοποιηθούν, ότι υπήρξε σκοπός διακίνησης ναρκωτικών.
 
Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για μηδαμινή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, με την οποία αναμφίβολα συνάγεται (και από μη ειδικό), ότι προοριζόταν για αποκλειστική χρήση των τριών νεαρών και όχι για διακίνηση σε άλλους. Άλλωστε, δεν είναι και λογικά αποδεκτή η εκδοχή, ότι υπήρξε σκοπός “διακίνησης” από τρία -3- πρόσωπα μιας μηδαμινής ποσότητας ναρκωτικών ενάμιση γραμμαρίου.
 
Η καταδικαστική αυτή απόφαση έχει σα συνέπεια να εγκλειστεί στη φυλακή ο άρρωστος νεαρός για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή του. Μέσα στη φυλακή θα δοκιμάσει όλα τα βασανιστήρια που συνεπάγεται η στέρηση της ελευθερίας και το στρίμωγμα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα μαζί με πλήθος άλλων καταδικασμένων (όχι απαραίτητα ενόχων). Το χειρότερο για το νεαρό θα είναι πως δεν θα έχει την απαιτούμενη πλαισίωση, ιατρική και οικογενειακή, αλλά θα παραμείνει κι αυτός αβοήθητος με το παράπονο της ακραίας αδικίας. Τη φωνή του όμως δεν πρόκειται να την ακούσει κανείς αρμόδιος, επειδή τονίστηκε σωστά πως χωρίς την ύπαρξη οικονομικού κινήτρου ή άλλης ωφέλειας δεν συγκινείται κανείς, εκτός από ελάχιστους που δεν είναι σε θέση, εξ αιτίας της μοναξιάς τους, να διορθώσουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που διατηρούν οι ακατάλληλοι, αδιάφοροι και άσχετοι.
 
Θεόδωρος Σκίρας (Νομικός)

  

Your rating: None Average: 5 (5 votes)