Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018


ΑΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Γνωρίσαμε αποχές δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, που διήρκεσαν επί έτη ολόκληρα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τους δικηγόρους μιμήθηκαν οι δικαστές και εισαγγελείς, που, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, απέργησαν, εφαρμόζοντας το τέχνασμα της διακοπής των συνεδριάσεων των δικαστηρίων ή της αποχής από τα καθήκοντά τους. Τις απεργιακές εκδηλώσεις των δικαστικών δικαιολόγησαν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τα οποία πέτυχαν, στη συνέχεια, να εξαιρεθούν οι επαγγελματίες αυτοί, που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, από τις περικοπές μισθών, τις οποίες υπέστησαν όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.
 
Τελευταία (Ιούνιος – Αύγουστος 2014), με ιδιαίτερη ένταση, απέχουν από τα καθήκοντά τους και απεργούν οι λεγόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με άλλα λόγια οι δεσμοφύλακες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν  σαν καθήκον και εργασία να φροντίζουν για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων (υποδίκων και καταδίκων) στα κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενα “Καταστήματα Κράτησης”, δηλαδή στις ακατάλληλες φυλακές (τις φυλακές ψυχών).
 
Αποτέλεσμα της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, εκτός των άλλων, υπήρξε ο αποκλεισμός της επικοινωνίας των φυλακισμένων με τους συνηγόρους τους. Αποκλείστηκε η επικοινωνία των κρατούμενων με τους συγγενείς και τα εν γένει προσφιλή τους πρόσωπα, αλλ’ ακόμη καταργήθηκε το πράγματι ιερό δικαίωμα της επικοινωνίας και συνεννόησης με τους συνηγόρους τους. Συνεπώς, ο συνήγορος δεν μπορεί, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εν λόγω δημόσιων υπαλλήλων, να συνεννοηθεί με τον εντολέα του και, κυρίως, με τον κατηγορούμενο, του οποίου επίκειται η δίκη. Έτσι, οι φυλακισμένοι υπόδικοι (που θα έπρεπε οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, να είναι ελεύθεροι) εμφανίζονται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων χωρίς ενημέρωση και καθοδήγηση από τον συνήγορό τους και ο υπερασπιστής τους αδυνατεί να εκπληρώσει το καθήκον του στήριξης του υποδίκου, ελλείπει της απαιτούμενης συνεννόησης με τον εντολέα του.
 
Σύμφωνα με τα Διεθνή Σύμφωνα και τις Διεθνείς Συβάσεις και Συνθήκες δεν επιτρέπεται να εμποδίζεται η επικοινωνία του συνηγόρου (δικηγόρου) με τον κατηγορούμενο εντολέα του, δηλαδή κυρίως με τον προφυλακισμένο υπόδικο.
 
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στηριζόμενοι στους επαγγελματίες συνδικαλιστές του κλάδου τους, αδιαφορούν πλήρως για τα δικαιώματα και μάλιστα τα θεμελιώδη των κρατουμένων. Τίθενται πάνω από τους νόμους. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η στήριξη των καθαρά επαγγελματικών και άκρως ιδιοτελών συμφερόντων τους. Μάταια ορισμένοι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν και αγωνίστηκαν για την άρση αυτής της αδιανόητης κατάστασης και στάσης για σύγχρονη Κοινωνία και για ένα Κράτος Δικαίου. Οι διαμαρτυρίες, οι παραστάσεις, οι ενστάσεις και οι αγώνες ελάχιστων συνηγόρων των κατηγορουμένων αντιμετώπισαν την πλήρη κρατική και κοινωνική αδιαφορία. Αδιαφορία που επεκτάθηκε σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο όταν θίγονται τα συμφέροντα της κομματικής τους παράταξης και όχι όταν θίγονται τα θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.
 
Με αφορμή την απεργία των δεσμοφυλάκων, επιβεβαιώνεται η απαξίωση του λειτουργήματος του δικηγόρου και η συνεχιζόμενη φαλκίδευση και κατάργηση της ισχύος του συνόλου των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και συλλήβδην των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία αναγνωρίζουν και σέβονται οι πολιτισμένες Κοινωνίες, στις οποίες έχει πάψει ν’ ανήκει η δική μας Κοινωνία. Δυστυχώς…
 
Διονύσιος Βάνδηλος
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Your rating: None Average: 5 (10 votes)