Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
 
Με τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων εξοντώνονται οι αδύνατοι κατηγορούμενοι και ευεργετούνται όσοι διαθέτουν “προσβάσεις”, μέσα και ισχύ, κυρίως οικονομική και οπωσδήποτε πολιτική (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις δίκαιων δικαστικών κρίσεων, αλλ’ αυτές χάνονται μέσα στον ωκεανό της αδικίας).
 
Δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο οι φτωχοί με τους πλούσιους και οι αδύνατοι με τους δυνατούς.
 
Εάν ο κατηγορούμενος ανήκει σε μη προνομιούχα εισοδηματική τάξη, θ’ αδικηθεί και θα τιμωρηθεί με εξοντωτικές ποινές. Οι τυχόν αμφιβολίες, σχετικά με την ενοχή του, ερμηνεύονται κατά κανόνα εναντίον του. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, το δικαστήριο είναι πιθανότερο να καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση και όχι, όπως οφείλει εκ του νόμου, σε αθωωτική.
 
Είναι χρήσιμα για την κατανόηση της κατάστασης, που επικρατεί, στον χώρο απονομής Δικαιοσύνης, η παράθεση ορισμένων παραδειγμάτων ποινικών δικών (για τις αστικές και τις διοικητικές δίκες χρειάζεται ξεχωριστή ανάλυση, σε άλλα σημειώματα) από πρόσφατες και μη δίκες και καταδίκες.
 
Κατά την 28.07.2014, δικάστηκε ποινική υπόθεση με κατηγορούμενους τρεις άνδρες, ηλικίας μικρότερης των τριάντα ετών, με την κατηγορία της “διακεκριμένης κλοπής”. Οι άνδρες αυτοί δεν προέκυψε, σύμφωνα με τις αποδείξεις, ότι συμμετείχαν σε συγκεκριμένη έκνομη πράξη.
 
Σημειωτέον, ότι το αδίκημα της κλοπής, σύμφωνα με το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα, είναι πλημμέλημα και το δικαστήριο μπορεί να καταδικάσει τον κατηγορούμενο σε ποινή, που κυμαίνεται από τρεις μήνες μέχρι πέντε έτη. Ποινή που μπορεί να μετατραπεί και, συνήθως μετατρέπεται σε χρηματική για να μην στερηθεί ο καταδικασμένος της ελευθερίας του. Αν το αντικείμενο της κλοπής είναι “ιδιαίτερα μεγάλης αξίας”, μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο, τουλάχιστον, μέχρι πέντε χρόνια. Εάν ο αρμόδιος εισαγγελέας χαρακτηρίσει την απλή κλοπή σαν “διακεκριμένη κλοπή”, τότε η κλοπή μετατρέπεται σε κακούργημα και ο δράστης μπορεί να καταδικαστεί από πέντε μέχρι δέκα έτη, εκτός αν αναγνωριστούν σε αυτόν ελαφρυντικά, οπότε η ποινή μπορεί να μειωθεί και κάτω από τα πέντε έτη.
 
Για να τιμωρούνται αυστηρά και άδικα οι κατηγορούμενοι για κλοπή, οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν και την απλούστερη και πλέον ασήμαντη κλοπή σαν “διακεκριμένη”, οπότε, με βάση ειδική πρόβλεψη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αποτελεί εξαίρεση (“εάν το έγκλημα τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση”), οι κατηγορούμενοι προφυλακίζονται, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις να στερηθούν, χωρίς δίκη, την ελευθερία τους και να παραμείνουν στη φυλακή συνήθως για ένα έτος. Επίσης, με αυτόν τον χαρακτηρισμό, αν ο δικαστής δεν δείξει επιείκεια (όπως συμβαίνει συχνά), ακόμα και χωρίς σοβαρές αποδείξεις, επιβάλλονται υπερβολικές ποινές. Έτσι εγκλείονται στις φυλακές και αθώοι άνθρωποι ή δράστες, που διέπραξαν κλοπές από ανάγκη για να συντηρηθούν, ωθούμενοι από το ένστικτο αυτοσυντήρησης, οπότε θα έπρεπε, υποχρεωτικά, να είχαν αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά και επιείκεια.
 
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις κατηγορούμενοι, αλβανικής καταγωγής, “από κοινού” είχαν διαρρήξει στο χρονικό διάστημα Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου 2013 κατοικίες στην περιοχή της Κηφισιάς Αττικής και είχαν κλέψει κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα πράγματα αξίας.
 
Λόγω της κατηγορίας περί “κοινής δράσης” τους, θεωρήθηκε από τον εισαγγελέα, που συνέταξε το κατηγορητήριο, ότι η πράξη τους δεν ήταν πλημμεληματική (με προβλεπόμενη ποινή από τρία έως πέντε χρόνια), αλλά κακουργηματική (με προβλεπόμενη ποινή από πέντε έτη έως δέκα έτη).
 
Την υπόθεση δίκασε ένας Εφέτης, βάσει της νέας νομοθεσίας, κατά την οποία καταργήθηκαν τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων για την εκδίκαση ορισμένων κακουργημάτων και ορίστηκαν αρμόδια τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής μεταβολής (και εκτροπής), που οφείλεται σε κάποιον σύμβουλο του Υπουργού Δικαιοσύνης (συνταξιούχο δικαστή), ήταν η αύξηση των τροφίμων των φυλακών, επειδή αυξήθηκαν οι καταδίκες. Συνήθως, ο Εφέτης που στελεχώνει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, ακολουθεί την καταδικαστική εισαγγελική πρόταση και επιβάλλει τις πολυετείς ποινές κάθειρξης, που προτείνει  ο Εισαγγελέας, χωρίς να χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής λόγω άσκησης έφεσης.
 
Πως ξεκίνησε αυτή η υπόθεση.
 
Ο ένας από τους αλβανικής καταγωγής κατηγορουμένους, την 13.09.2014, το απόγευμα, επισκέφτηκε μια φίλη του, στην Κηφισιά. Έμεινε μαζί της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 14.09.2014. Περίπου την 04:00 ώρα, ο εν λόγω Αλβανός, ο Γιώργος, έφυγε από την κατοικία της φίλης του και κατευθύνθηκε πεζοπορώντας προς τον Σταθμό των ΗΣΑΠ, στην Κηφισιά, στο ΚΑΤ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
 
Την ώρα εκείνη, κάποιοι άγνωστοι διαρρήκτες αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το αυτοκίνητο του συζύγου μιας Ειρηνοδίκη. Επειδή όμως έγιναν αντιληπτοί, εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και εξαφανίστηκαν. Οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στον τόπο της απόπειρας κλοπής συνέλαβαν ως ύποπτο τον Γιώργο καθώς περπατούσε προς τον σταθμό του τραίνου.
 
Λόγω της καταγωγής του από την Αλβανία, θεωρήθηκε σαν ύποπτος της απόπειρας. Γι’ αυτό συνελήφθη και την επόμενη ημέρα στάλθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.
 
Επάνω στον Αλβανό ύποπτο δεν βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Διενεργήθηκε εξέταση DNA και έλεγχος των ανευρεθέντων στον τόπο της διάρρηξης αποτυπωμάτων, που δεν ταυτοποιήθηκαν με τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του εν λόγω (λόγω της καταγωγής του) υπόπτου.
 
Ελέγχθηκε βίντεο που είχε καταγράψει τις κινήσεις των δραστών της απόπειρας διάρρηξης χωρίς να εμφανίζεται ο συλληφθείς Αλβανός, ο οποίος είχε μεγαλώσει, είχε σπουδάσει και είχε εργαστεί για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μετείχε στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα kick boxing και είχε διακριθεί σε πολλούς κοινωνικούς τομείς σαν έντιμος, εργατικός άνθρωπος με καλό χαρακτήρα.
 
Οι αστυνομικοί, όπως συνηθίζουν, επιβάρυναν τον άσχετο Αλβανό και με όλες τις μέχρι την αδικαιολόγητη σύλληψή του ανεξιχνίαστες υποθέσεις και, αφού φρόντισαν να σχηματιστεί ένας ογκώδης σε βάρος του φάκελος, μέσω του εισαγγελέα εμφανίστηκε με τον συνήγορό του, φρουρούμενος, στην τακτική ανακρίτρια, στην τέως Σχολή Ευελπίδων, όπου κατοικοεδρεύουν οι ανακριτές.
 
Η ανακρίτρια, με ύφος βλοσυρό και αγενές προς τον ανακρινόμενο και, βεβαίως, προς τον συνήγορό του, αφού προσπάθησε με παραπειστικές ερωτήσεις να προκαλέσει ταραχή και σύγχυση στον κατηγορούμενο, στο τέλος, αποφάνθηκε πως έπρεπε να προφυλακιστεί και σε αυτό συμφώνησε η εισαγγελέας, επίσης χωρίς να υπάρχουν ούτε απλές ενδείξεις ενοχής του ατυχούς Αλβανού.
 
Αφού παρέμεινε σχεδόν επί ένα χρόνο στις φυλακές των υποδίκων, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, φρουρούμενος από ολόκληρη ομάδα πάνοπλων αστυνομικών.
 
Ο δικαστής προσπάθησε να περιορίσει τη διάρκεια της δίκης μέσα στα ασφυχτικά όρια μισής ώρας και για τον λόγο αυτό περιόρισε τις ερωτήσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα από τα επεισόδια, τα οποία είναι “συνηθισμένα” στο δικαστήριά μας. Ο δικαστής με κάθε τρόπο εμπόδιζε τον συνήγορο του Αλβανού να θέτει ερωτήσεις στους μάρτυρες και, στο τέλος, δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέα και καταδίκασε τον έκπληκτο Αλβανό σε έξι ετών κάθειρξη, χωρίς ν’ αποδειχτεί η ενοχή του στην απόπειρα διάρρηξης. Το αίτημα του συνηγόρου ν’ ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής, λόγω άσκησης έφεσης, απορρίφθηκε, σύμφωνα με την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση.
 
Μετά από αυτά, ο αθώος και άσχετος της απόπειρας διάρρηξης ή των “διακεκριμένων κλοπών”, που δεν διέπραξε, παραμένει απορώντας για την κακή τύχη και την καταγωγή του.
 
Όπως αποκαλύφτηκε, η δίκη και καταδίκη του αθώου νέου ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του θύματος προγενέστερης κλοπής, δηλαδή της Ειρηνοδίκη, η οποία είχε χάσει από διάρρηξη της κατοικίας της το σύνολο των κοσμημάτων της, αμύθητης αξίας. Για να δείξουν τη συναδελφική τους συμπαράσταση, ανακρίτρια, εισαγγελείς και δικαστής δέχτηκαν να καταδικάσουν έναν ακόμα αθώο. Αν ο άνθρωπος αυτός αθωωθεί στο τέλος, δεν θα έχει καμιά αξία η αθώωσή του γιατί θα παραμείνει η πικρή γεύση της αδικίας και οι δυσμενείς της συνέπειες ανεξίτηλες.
 
Στο επόμενο σημείωμα θα παρατεθούν και άλλα παραδείγματα από το άπειρο πλήθος των άδικων διώξεων και καταδικών των αδυνάτων.    
 
Ε. Παπαδάκης
 

  

Your rating: None Average: 5 (5 votes)