Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020


ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;

Πολλοί αναρωτιόνται αν εφαρμόζεται το Σύνταγμα.

Απάντηση θα έπρεπε να δώσει κάποιος Συνταγματολόγος. Όπως ο γνωστός συγκυβερνήτης της προηγούμενης κυβέρνησης, που κυβέρνησε μέχρι το τέλος του 2014. Άλλος είναι ο προηγούμενος υπουργός εργασίας, γνωστός και σαν κύριος 12%. Επίσης καθηγητής - συνταγματολόγος δηλώνει ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας καθώς και πολλοί βουλευτές, από τους εν ενεργεία και εν συντάξει. Από συνταγματολόγους, δόξα τω Θεώ, διατίθεται περίσσευμα και για εξαγωγή. Αντί για γιατρούς και άλλους επιστήμονες θα ήταν καλύτερο να γινόταν εξαγωγή συνταγματολόγων.
 
 
Τι θ’ απαντούσε ένας από τους διαπρεπείς συνταγματολόγους; Εφαρμόζεται το Σύνταγμα; Και πότε εφαρμόζεται, σε ποιες περιπτώσεις; Πάντοτε ή ευκαιριακά και σύμφωνα με τις επιθυμίες της εκάστοτε εξουσίας;
Η απάντηση είναι, ότι το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται. Και αυτό διαπιστώνεται σε κάθε περίσταση.
 
 
Ας αναφερθούμε, για παράδειγμα, στο άρθρο 4 § 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο “οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”, και ας μεταφερθούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εκεί βιώνουμε την άμεση παράβαση της περί ισότητας επιταγής και του αντίστοιχου θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος. Αν ανήκεις σε τάξη μειονεκτούσα. Αν πρόκειται δηλαδή για κάποιον εργάτη, οικονομικά ασθενή και αδύναμο, η συμπεριφορά της δικαστικής εξουσίας είναι αμείλικτη. Η έννοια της επιείκειας ανύπαρκτη, η ευθυδικία εξαφανισμένη. Η εισαγγελική αποδοκιμασία άτεγκτη. Ο αδύναμος πολίτης εξοντώνεται, δεν τιμωρείται. Αντίθετα, ο πολιτικά πλαισιωμένος και ισχυρός, ο οικονομικά εύρωστος, ο αναγνωρισμένος και χορτασμένος, συνοδευόμενος από επιτυχημένους συνηγόρους και λοιπούς υπηρέτες, δέχεται το δικαστικό χάδι και αποχωρεί δικαιωμένος και ευτυχής, ξεφεύγοντας από το πλαίσιο της ισότητας ενώπιον του νόμου, επειδή πρόκειται για κοροϊδία όπως ακριβώς κοροϊδία είναι και η πρόβλεψη της τέταρτης παραγράφου του ίδιου άρθρου 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία “τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες”.
 
Σε αντίθεση με τη συνταγματική ειδική πρόβλεψη, στη Χώρα μας όχι μόνο αναγνωρίζονται αλλά και απονέμονται τίτλοι ευγένειας. Σε άπειρες περιπτώσεις. Πάντοτε υπέρ των αρχόντων και ποτέ υπέρ των αρχομένων.
 
 
Πως γίνεται αυτό; Μέσω των ΜΜΕ. Αυτά ανήκουν σε πλουτοκράτες που αναδείχθηκαν μέσω της ευνοιοκρατίας, δια των κομματικών μηχανισμών και, κυρίως, μέσω της κληρονομικής διαδοχής.
 
 
Πιο συγκεκριμένα. Παλιότερα, ειδικά κατά τον Μεσαίωνα, τους τίτλους ευγένειας απένειμαν οι ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες στους συγγενείς και στους ευνοούμενούς τους καθώς και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες. Σήμερα, αρκεί να έχεις την εύνοια των ΜΜΕ για ν’ αποκτήσεις τίτλο ευγένειας, τον οποίο, ακολούθως, μεταφέρεις στους απογόνους σου. Μέσω των ΜΜΕ γίνεσαι αναγνωρίσιμος, εντάσσεσαι σε κόμμα ή  απόκομμα και η αναγόρευσή σου σε ευγενή είναι εξασφαλισμένη. Αφού διανύσεις μια ολόκληρη ζωή εξουσιάζοντας τους δυστυχείς υπηκόους, μετά παραδίδεις τον τίτλο ευγένειας στον πρωτότοκο γιό ή τη θυγατέρα σου ή και στους δυο και, αν δεν έχεις απογόνους, τον τίτλο αποκτά ο ανεψιός ή ο γαμπρός ή κάποιος από το συγγενικό ή, σε μερικές περιπτώσεις, από το φιλικό περιβάλλον.
 
    
Ειδικά στη Χώρα μας, η παραπάνω παράγραφος του Συντάγματος (όπως και άλλες, οι περισσότερες συνταγματικές διατάξεις) δεν έχει καμιά πρακτική αξία.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, του ανεψιού που έγινε πρωθυπουργός, χωρίς να διαθέτει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ή κάποιες, έστω περιορισμένες, διοικητικές ή άλλες ικανότητες. Του άλλου ανεψιού, πρωτεξάδελφου του πρωθυπουργού που απέκτησε αρκετές φορές την ιδιότητα του υπουργού. Αυτού που οδηγούσε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες. Του γιού τέως πρωθυπουργού που ήδη απέκτησε τον τίτλο ευγένειας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορούμε ν’ αναφέρουμε ακόμη, τον φίλο του τέως αρχηγού του ακροαριστερού αποκόμματος που έγινε πρωθυπουργός, ομοίως χωρίς προσόντα ή ικανότητες. Δεν πρέπει να παραλείψουμε τη θυγατέρα τέως πρωθυπουργού, που υπουργοποιήθηκε πλειστάκις και έχει γνώμη επί παντός του επιστητού, ούτε επιτρέπεται να μην μνημονεύσουμε τον γιό της που απέκτησε την ιδιότητα του περιφερειάρχη. Θα ήταν άδικο να παραλείψουμε και δεν αναφέρουμε τον γιό του κολλητού τού αποκαλούμενου από κάποιος ανόητους “εθνάρχη”, που κι αυτός υπουργοποιήθηκε και εμφανίζει την ηλίθια όψη του στις τηλεοράσεις διαχέοντας κάθε είδους σαχλαμάρα σα δήθεν εμβριθή και περισπούδαστη πολιτική δήλωση.
 
 
Θ’ αδικούσαμε αν δεν σημειώναμε την ομάδα των τυχοδιωχτών της λεγόμενης προοδευτικής αριστεράς, που, χάρη στα ΜΜΕ και την αμάθεια των πολιτών, επικάθησαν στον σβέρκο μας σα βδέλλες και δεν λένε να φύγουν. Δεν τους πιάνει κανένα παρασιτοκτόνο. Ακολουθούν, ο θεσμικός πρωτεξάδελφος του σημερινού πρωθυπουργού, οι απόγονοι των κομματικών στελεχών, ηττημένων και μη, από την περίοδο της τριπλής κατοχής κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και οι απόγονοι, ευγενείς κι αυτοί, των δωσίλογων και μαυραγοριτών.
 
 
Όλοι αυτοί, μια μάζα από ελαττωματικούς κι αδίσταχτους, αποτελούν τους σύγχρονους ευγενείς, τους οποίους αναγνωρίζει η πλειονότητα των πολιτών, σε αντίθεση με το Σύνταγμα που όχι μόνο δεν τους αναγνωρίζει αλλά ρητά αναφέρει, ότι δεν παρέχει καμιά διάκριση και κανένα προνόμιο.
 
 
Συνεπώς, ήδη δόθηκε πλήρης απάντηση, με συγκεκριμένα παραδείγματα, στο αντίστοιχο ερώτημα. Το Σύνταγμα υπάρχει μεν ως γραπτό κείμενο, υπέρτερης τυπικής ισχύος, σε σύγκριση με τους κοινούς νόμους, αλλά δεν εφαρμόζεται. Τα με αυτό κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται, ουσιαστικά δεν εξασφαλίζονται και, σε τελευταία ανάλυση, δικαιώματα έχουν οι ευγενείς και προνομιούχοι πλήρη και ισχυρά, ενώ ο λαός διατηρεί ένα και μοναδικό δικαίωμα, να επιλέγει μεταξύ των ευγενών τον εκάστοτε νέο δυνάστη του, ακριβώς όπως συνέβαινε στις σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, που το ζούμε και σήμερα. Οπότε, ας συνειδητοποιήσουμε, ότι υπάρχουμε, όσο και στο πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι εξουσιαστές, για να υπηρετούμε τους ευγενείς και αυτό θα εξακολουθεί στο απροσδιόριστο μέλλον, μέχρι να αφυπνισθούμε και ν’ αγανακτήσουμε αληθινά και όχι κατευθυνόμενα.
 
Ε. Παπαδάκης
(06.05.2017, epap@hol.gr)
Your rating: None Average: 5 (9 votes)