Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020


Καθώς φεύγουν τα Χριστούγεννα του 2013

 
Μόλις έσβησε η λαμπρή ημέρα των Χριστουγέννων του δύσκολου χρόνου (του 2013) που κι αυτός γίνεται παρελθόν.
Το χριστουγεννιάτικο κλίμα προσπάθησε (;) να το δημιουργήσει η τηλεόραση, με τη μετάδοση παλιών, φθαρμένων ταινιών για τα Χριστούγεννα, αμερικανικής παραγωγής.
 
Κάποιες χλιαρές αναφορές στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δεν βοήθησαν να νιώσουμε τη χαρά και τη μαγεία της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.
 
Η προσοχή αυτών, που διαθέτουν βήμα, στράφηκε μονότονα και ανιαρά στα οικονομικά. Με υπερβολές, επαναλήψεις, μεμψιμοιρίες αλλά και τερατολογίες.
 
Διαφημίστηκαν και εξυμνήθηκαν οι προσφορές δημάρχων, οργανισμών και ομάδων σε αστέγους, πολύτεκνους και άπορους.
Αναλύθηκαν οι οικονομικές επιβαρύνσεις με αναφορά στους ποικίλους, δυσβάσταχτους φόρους και τονίστηκε ο κίνδυνος της αιθαλομίχλης,  που προέρχεται από την καύση των ξύλων, εξ αιτίας της μεγάλης τιμής του πετρελαίου.
 
Προβλήθηκε το μήνυμα του νέου πάπα, που αναφέρεται ειδικά στον πόλεμο στη γειτονικό Συρία και στους θανάτους αθώων.
Μάθαμε, όπως κάθε χρόνο, για τη μειωμένη κίνηση στην αγορά, και τα μειωμένα ποσοστά των κατοίκων της πρωτεύουσας που μετακινήθηκαν με κατεύθυνση τον Βορρά και προς Πελοπόννησο, στους τόπους καταγωγής τους.
Αν και ηλιόλουστα τα Χριστούγεννα, με Χειμώνα ήπιο, η καρδιά δεν ηρέμησε, η διάθεση δεν άλλαξε. Μια πικρή γεύση παρακμής, παραίτησης αλλά και αηδίας επικρατεί.
 
Το μήνυμα της Γέννησης δεν μεταδόθηκε. Έλλειψε ο ενθουσιασμός. Δεν υπάρχει πια ζήλος, διάθεση και αισιοδοξία.
Κοινωνιολόγοι και ειδικοί θα είναι σε θέση να δώσουν τις, κατά κανόνα, υποκειμενικές εξηγήσεις τους για το κλίμα των Χριστουγέννων, που δεν ήταν χριστουγεννιάτικο.
 
Λείπουν από την Κοινωνία μας οι φωτεινές και προικισμένες προσωπικότητες που θα έδιναν ένα τόνο χαράς, γιορτής και αισιοδοξίας, με το πνεύμα, τις γνώσεις και το παράδειγμά τους.
 
Ίσως να φταίει το γεγονός, ότι ο λαός μας γερνάει με μεγάλη ταχύτητα. Τα παιδιά είναι λιγοστά και δεν μπορούν πια να ακουστούν τα κάλαντα.
Οι αλλόθρησκοι, που πολλαπλασιάστηκαν αιφνίδια, δεν συγκινούνται από τα Χριστούγεννα και οι παρηκμασμένες υλιστικές ιδεολογίες εξακολουθούν να συγκινούν τους οπισθοδρομικούς των ποικίλων κομμάτων και αποκομμάτων.
 
Η οργή και η αποστροφή στις πράξεις του πλαστογράφου, συνταξιούχου υπουργού, εξακολουθεί να κοχλάζει και, μέσα σε αυτό το εχθρικό προς τα Χριστούγεννα κλίμα, ήρθε μια ακόμη “μεγάλη είδηση” - πλήγμα: Συνέλαβαν τον πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου για δωροληψία 25.000 ευρώ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων. Με την αυτόφωρη διαδικασία. Με την αστυνομία να εξαίρει την ικανότητά της να δρα και να εξουδετερώνει τις κακουργίες (με εξαίρεση τις δικές της).
 
Σε άλλους χρόνους, οι Χριστιανοί πήγαιναν στις εκκλησίες, θέλοντας να συμμετέχουν στην κατανυκτική λειτουργία των Χριστουγέννων. Γιόρταζαν πραγματικά και συμμετείχαν στο μέγιστο θρησκευτικό γεγονός.
 
Τώρα και ο εκκλησιασμός εντάχθηκε στη γενική κρίση. Σκέπτομαι μήπως αποτελέσει κι αυτός τεκμήριο φοροδοτικής ικανότητας, οπότε καλύτερα που δεν γίνεται λόγος γι’ αυτόν.
 
Τα φετινά Χριστούγεννα φεύγουν χωρίς το άστρο της Βηθλεέμ να φωτίσει την ψυχή και το πνεύμα μας. Αντικαταστάθηκε από την αιθαλομίχλη.
 
Φεύγουν τα Χριστούγεννα και μας αφήνουν μαζί με τους φόρους, τις αποκαλύψεις του εισπράκτορα των εκατομμυρίων αναπληρωτή γραμματέα των εξοπλισμών, την πλαστογραφία και τα καμώματα του τέως υπουργών των Συγκοινωνιών, την ευτελή δωροληψία του διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και τα “πόθεν έσχες” των υποδυόμενων τους εκπροσώπους των λαϊκών τάξεων φαρισαίων, με τον εκθαμβωτικό τους πλούτο.
 
Μακάρι, ο άστεγος Ιησούς, που γεννήθηκε στη φάτνη των αλόγων, να ενσταλάξει στις σκληρές καρδιές των κυβερνώντων, των πολιτικών αξιωματούχων αλλά και αυτών που κακοποιούν, ανθρωπιά, ήθος και, κυρίως, Αγάπη, μήπως φωτιστούν και ανανήψουν.
 
Είθε, μακάρι, γένοιτο.
 
Ε. Παπαδάκης
 
Your rating: None Average: 4.9 (17 votes)