Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020


Καρπούζι, το ευεργετικό..

Το αγαπημένο μας καρπούζι, ο απαραίτητος σύμμαχος δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το καρπούζι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας πολύ γευστικός συνδυασμός νερού και ζάχαρης χωρίς καθόλου θρεπτικές ουσίες, που απλά προσθέτει θερμίδες στο διαιτολόγιο μας.
 
Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρο και θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και λίπη. Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλύτερη υγεία των ματιών και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν το άγχος, τις φοβίες και τον πανικό και να συμβάλλουν στην καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Η βιταμίνη C θωρακίζει τον οργανισμό για να καταπολεμήσει καλύτερα διάφορες μολύνσεις και προστατεύει από αντιοξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες του βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου.
 
Η γλυκιά γεύση του καρπουζιού κάνει πολλούς να πιστεύουν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα καρπούζι έχει περιεκτικότητα ζαχάρου σε ποσοστό περίπου 5%, δηλαδή μόνο το μισό ζάχαρο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό ενός μήλου. Δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες!
 
Πέρα από τις πολλές βιταμίνες που διαθέτει σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική του αξία, το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα από την ουσία λυκοπένιο που του δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα, ενώ βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας.
 
Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζαμε είναι ότι ακόμα και οι σπόροι έχουν ευεργετικές ιδιότητες! Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.  Στις Αραβικές  χώρες μάλιστα, αποξηραίνουν τους σπόρους σε αλάτι και έπειτα τους απολαμβάνουν για να περνάει η ώρα, κάτι σαν τους ηλιόσπορους.  Μελέτες έδειξαν ότι τα σπόρια έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας, ενώ  βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
Αν οι παραπάνω ιδιότητες του καρπουζιού δεν ήταν αρκετές για να αλλάξετε γνώμη, σας έχω ακόμα μία! Το καρπούζι, αποτελείται κατά 90% από νερό. Το 2.500  π.Χ. οι Αιγύπτιοι το μετέφεραν μαζί τους, στην έρημο ως πηγή νερού! Στις μέρες μας βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ μπορεί ναι φανεί ιδιαιτέρως ευεργετικό για να καταπραΰνετε ηλιακά εγκαύματα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίσες ποσότητες από χυμό καρπουζιού και χυμό αγγουριού και να το εφαρμόσετε στις ερεθισμένες  περιοχές.
 
Καλή απόλαυση λοιπόν, και Καλό Καλοκαίρι!!
 
 

Μαρία Κοντογιάννη 

Your rating: None Average: 5 (6 votes)