Σαββάτο 21 Απριλίου 2018


Μαστίχα.. Το πιο γοητευτικό μπαχαρικό της Μεσογείου..

 

Τα καλοκαίρια τον παιδικών μου χρόνων είναι έντονα συνδεδεμένα με το άρωμα της μαστίχας, καθώς μόνο τότε, όταν έκλεινε το σχολείο τα παντοπωλεία στην Ελληνική συνοικία του Τορόντο είχαν το είδος στα ράφια τους.

 
Η εικόνα του λευκού μαστιχόγλυκου που αγκάλιαζε το κουτάλι, κάνοντας μακροβούτι μέσα στο παγωμένο νερό του διάφανου ποτηριού... Πάντα με ταξίδευε. Σε ένα ταξίδι της φαντασίας μου, πλημμυρισμένο με ήλιο, κρυστάλλινα νερά και λευκές αυλές... Με αλλά λόγια, στο Ελληνικό Καλοκαίρι.
 
 
Σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι από εκείνη την πρώτη φορά που το έφερα στο στόμα μου. Το ταξίδι είναι πάντα ίδιο και έντονο. 
Αυτό που άλλαξε είναι η γνώση που απέκτησα για αυτό το σπάνιο αλλά πολύπλευρο μπαχαρικό και σας το παρουσιάζω, γιατί τώρα είναι στην εποχή του...
 
 
 
ΜΑΣΤΙΧΑ 


Ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά στον κόσμο, γνωστό για το μεθυστικό του άρωμα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Προέρχεται από την αρωματική ρητίνη του δέντρου Pistachia Lentiscus.
Το μαστιχόδεντρο φύεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, αλλά "δακρύζει" μόνο στη Χίο, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το αποτέλεσμα της διαδικασίας χαράγματος που υποβάλλεται το κάθε δέντρο προκειμένου να παράγει τον ρητινώδη χυμό του.
 
 
 
 
Η Μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης –ΠΟΠ-, καθώς παράγεται μόνο σε 24 χωριά στα Νότια της Χίου γνωστά σαν τα Μαστιχοχώρια.

Με μια διαδικασία αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, τον Ιούνιο το έδαφος γύρω από τα δέντρα καθαρίζεται και στη συνέχεια το δέντρο χαράζεται σε διάφορα σημεία στον κορμό και τα κλαδιά του.

 
Στη συνέχεια, για έξι εβδομάδες ο χυμός (το μαστίχι) ρέει σαν δάκρυ στο έδαφος και παραμένει εκεί μέχρι να σταθεροποιηθεί.
 
Στις αρχές Αυγούστου ξεκινάει η συγκομιδή και ο καθαρισμός με το χέρι που κρατάει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ένα μέσο δέντρο παράγει μικρές ποσότητες Μαστίχας τον χρόνο (περίπου 150 - 200 γρ.)
 
 
 
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 
 
Η Μαστίχα Χίου είναι ένα μπαχαρικό με διττή προσωπικότητα.
Γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι ευεργετική για κάθε είδους παθήσεις στομάχου και του έλκους.
 
Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το μάσημα Μαστίχας (σε μορφή τσίχλας) κάνει καλό στα ούλα και τα δόντια.
 
 
 
 
 
ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ 
 
 
Παραδοσιακά, η Μαστίχα έβγαινε από το ντουλάπι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για να αλεστεί και να χρησιμοποιηθεί στα γιορτινά γλυκά και μπισκότα. 

Σήμερα η πιο κλασικός τρόπος χρήσης της είναι να αρωματίσει διακριτικά γλυκά όπως πουτίγκες, κρέμες, παγωτά, σιρόπια και ψωμιά.

Είναι ένα συστατικό που έχει αιχμαλωτίσει σε μεγάλο βαθμό τη φαντασία των Σεφ στη σύγχρονη μαγειρική και ξανα-ανακάλυπτοντάς την, παντρεύτηκε με σάλτσες με βάση την ντομάτα και χρησιμοποιήθηκε μαζί με ψάρια, πουλερικά, αρνί, ακόμη και σοκολάτα.
 
 
Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, για χρήση στην κουζίνα...
 
ΚΡΥΣΤΑΛΟΙ - είναι η φυσική μορφή και όπως όλα τα ολόκληρα μπαχαρικά, διατηρεί το άρωμα για περισσότερο καιρό. Πρέπει να αλεστεί σε σκόνη πριν χρησιμοποιηθεί. 
 
ΣΚΟΝΗ - έτοιμη για χρήση σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική.
 
ΑΙΘΕΡΑΙΟ ΕΛΑΙΟ - απόσταγμα ιδιαίτερο δυνατό.
 
 
ΜΑΣΤΙΧΟΝΕΡΟ - απόσταγμα με απαλή γεύση. 
  
 
 
 
 
MASTIHA CUISINE 
 
 
Την Νταϊάνα Κόχυλα την έχετε γνωρίσει όταν παρουσιάσαμε το βιβλίο της: “Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ” προτείνοντας το βιβλίο της στη στήλη “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ” [Νομικά Επίλεκτα: Η Ελλάδα της γεύσης] πολύ πριν γίνει γνωστή από την εκπομπή της στην τηλεόραση "Τι θα φάμε σήμερα μαμά;" 
 
 
 
Το 2008 σε μια συνεργασία της με το κατάστημα mastihashop (της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου) παρουσίασε το βιβλίο MASTIHA CUISINE. Ένα βιβλίο "μοναδικό" στο είδος του.
 
Περισσότερες από 60 Μεσογειακές  συνταγές, απλές και άμεσες, εύκολες και προσιτές για μάγειρες κάθε επιπέδου... ΟΛΕΣ αναδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα και τις πολλαπλές χρήσεις της μαστίχας. 
 
Η συνταγές που ακολουθούν όλες έχουν πρωταγωνιστή τη μστίχα και το γοητευτικό άρωμα της. 
 
- Ντιπ με πράσινες ελιές & φακές 
- Κρέμα με Κατσικίσιο τυρί & Πιπεριά Φλωρίνης 
- Φέτα σαγανάκι με κρουστά φιστικιών 
- Σπιτική Ketchup 
- Μπρόκολο α Λα Ελληνικά 
- Ταλιατέλες με Γαρίδες 
- Μπαρμπούνια σε Πακέτο 
- Αρνίσιο Μπούτι με γιαούρτι και μπαχαρικά 
- Πανακότα 
- Κέικ Λεμονιού 
- Brownies 
- Τιραμισού 
 
 
 
 
Το Βιβλίο MASTIHA CUISINE μπορείτε να το αγοράσετε από το www.GREEKBOOKS.gr
 
 
 
 
Ακολουθεί μια "βασική" συνταγή που θα απογειώσει όλα τα πιάτα που συνοδεύει.
Προσθέσετε το Λάδι με άρωμα Μαστίχας σε φάβα, τυρί φέτα, ντάκο με ντομάτα, χόρτα και λαχανικά, ακόμη και σε χταπόδι ψητό... Με αλλά λόγια, πειραματιστείτε !!! 
 
 
 
 
 
ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ 

 


 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
-1 φακελάκι (περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) μικρού μεγέθους κρυστάλλους Μαστίχας.

-250 ml (1 1/4 φλιτζ.) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και την Μαστίχα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι. 

-Τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι και αφήνουμε να κρυώσει.

-κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο

-το χρησιμοποιούμε αμέσως η το αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό σκιερά μέρος.

-ανακινούμε πριν τη χρήση 

 
 
 
Μια κλασσική ιταλική καλοκαιρινή σάλτσα αποκτά ένα ελληνικό σκέρτσο όταν προσθέσουμε μαστίχα. Ταιριάζει και σε ψητά λαχανικά και πίτσα !!!
 
 
 
 
 
 
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ 
 
 
 
 
 
 

ΥΛΙΚΑ
 
 
-1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

-4 σελίδες σκόρδο λιωμένες 

-1 1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες 

- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί 

- 1 φουσκωτό κουταλάκι γλυκού μικρούς κόκκους μαστίχας αλεσμένους με λίγο αλάτι 

- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 

- 5 κουταλάκια φρέσκια ρίγανη 

- 1/2 κιλό μακαρόνια (σπαγγέτι ή κοφτά) βρασμένα al dente σε αλατισμένο νερό 

-12 μικρές μπαλίτσες τυρί μοτσαρέλλας ή 2 μεγάλες μπάλες τεμαχισμένες 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


- ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν 

- σβήνουμε με το κρασί, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα μαζί με τα υγρά της

- σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τη μαστίχα, αλάτι και πιπέρι 

- όταν πήξει, προσθέτουμε την φρέσκια ρίγανη και αποσύρουμε από τη φωτιά 

- ενώ βράζει η σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε 

- σερβίρουμε αμέσως ανακατεύοντας με καυτή σάλτσα ντομάτας και κομμάτια τυρί μοτσαρέλλας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκια ρίγανη.

 
 
 
 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βασιλικό αντί για ρίγανη και να αντί καταστήσουμε το τυρί μοτσαρέλλας με άλλο μαλακό τυρί σε κομμάτια 

 
 
 
 
Από το βιβλίο MASTIXA CUISINE ακολουθεί η αγαπημένη μας Καλοκαιρινή Συνταγή.
 
Δοκιμασμένη άπειρες φορές, κάθε φορά γαρνιρισμένη με διαφορετικό γλυκό του κουταλιού... Ακόμη και με φρέσκα η ψητά φρούτα !!! 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΣΗΖΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ 
 
 
- 2 φλιτζάνια τριμμένα μπισκότα πτι-μπερ η digestive 
- 3 κουταλιές σούπας μέλι 
- ελάχιστη κανέλα 
- 6 ασπράδια αυγών 
- 500 γρ. τυρί κρέμα η ανθότυρο 
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλιές γλυκού εσάνς βανίλια 
- 4 - 6 σταγόνες μαστιχέλαιου η 1 κουταλάκι γλυκού φουσκωτό σκόνη μαστίχας, 
- μια πρέζα αλάτι 
- 3 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι 
- Γλυκά του κουταλιού 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Ανακατεύουμε τα τρίμματα μπισκότων, την κανέλα και το μέλι σε ένα μπολ.
- Στρώνουμε το μίγμα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο και τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Χτυπάμε σε μίξερ τα ασπράδια, το τυρί, τη ζάχαρη, την βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μίγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 35 - 45 λεπτά. Η γέμιση θα δείχνει απαλή. 
- Αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και γαρνίρουμε με γλυκό  του κουταλιού. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν σερβίρουμε ώστε να σφίξει.
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ - MASTIHA CUISINE από τη Νταϊάνα Κόχυλα 
 
 
Angie Bournas
Your rating: None Average: 5 (7 votes)