Τετάρτη 23 Μαΐου 2018


ΟΧΙ και τόσο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Η συνταγές που ακολουθούν συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο "FOOD from PLENTY" της Diana Henry. 
Ένα βιβλίο best-seller καθώς η συγγραφέας, βραβευμένη για προηγούμενες εκδώσεις της σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, παρουσιάζει ένα καλογραμμένο και ευφάνταστο βιβλίο μαγειρικής που βοηθάει τον αναγνώστη να εκμεταλλευτεί τα προϊόντα που είναι στην εποχή τους στο έπακρον... 
Όταν, με αλλά λόγια, βρίσκονται "plenty" στα χέρια του, στο βιβλίο αυτό θα βρει συνταγές ψαγμένες, ξεκινώντας από το μαγείρεμα, συντήρηση, κονσερβοποίηση και καταλήγοντας στα γλυκά.

Επί χρόνια, οι γνώσεις και η εμπειρία της στην καθημερινή στήλη μαγειρικής της εφημερίδας "Daily Telegraph" και στο παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό "House and Garden" τη βοήθησαν να συλλέξει, μέσα από τα ταξίδια της, συνταγές από όλο τον κόσμο.

Ξεφυλλίζοντας, θα βρείτε αρκετές συνταγές από τη Μεσόγειο καθώς τα αρώματα, τα υλικά και τα χρώματα της Μεσογείου είναι η αδυναμία της Diana Henry και το εκδηλώνει με φανατισμό στο "FOOD from PLENTY "

Η συνταγές που ακολουθούν στέφονται "Ελληνικές"
Δεν είναι οι μόνες, αλλά απλά μερικές που έχουμε δοκιμάσει και απολαύσει μέσα στα χρόνια.
Και η τέσσερις έχουν σαν κύριο υλικό το κοτόπουλο.
Αλλά, ενώ είναι εξαιρετικές και σας τις προτείνουμε να τις δοκιμάσετε... Γεννιέται το ερώτημα, "μα πόσο Ελληνικές στ' αλήθεια είναι" ;

Μήπως η συνταγή "ΚΕΡΚΥΡΑΙΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΓΙΕΝ" έχει ρίζες Ισπανικές;
Η δόση καγιέν που περιέχει προς εκεί μας οδηγεί, ή ίσως προς την Ιταλία; Μεγάλοι λάτρεις της γλυκοπατάτας οι Ιταλοί !!! 

"ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΕΜΙΣΤΟ" ή "ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ"... 
Ψάχνοντας, βλέπει κανείς ότι ΔΕΝ φτάνει να περιέχει μια συνταγή κάποια δόση τυριού ΦΕΤΑΣ για να ονομαστεί "Ελληνική". 
Η μέθοδος του "σκεπάσματος" με γιαούρτι μας έρχεται από την Ανατολή.
Το ίδιο και το "γέμισμα" του κρέατος στον φούρνο.
Η προσθήκη ψωμιού αντί για ρύζι στο γέμισμα... μας προδίδει και πάλι Ιταλική ταυτότητα, καθώς στο φτωχό Νότο οι Ιταλοί έβαλαν το "μπαγιάτικο" ψωμί στη μαγειρική σαν υλικό φθηνό και χορταστικό συγχρόνως.

Και πόσο "Ελληνική" μπορεί να είναι η συνταγή "ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ", όταν στα υλικά της αντί για κεφαλοτύρι και ανθότυρο έχει "ρικόττα" και "παρμεζάνα" ;

Και μιλώντας για πίτες... στ' αλήθεια, όσο αγαπητό και της "μόδας" είναι πλέον η κολοκύθα (Νομικά Επίλεκτα: Μια κολοκύθα απο τη Μουτσούνα) ...

 
Ελάχιστα, ίσως και καθόλου, τη συναντάμε σε πίτες στην Ελλάδα με αυτήν τη μορφή.
και πάλι, οι Ιταλοί συνηθίζουν να ψήνουν την κολοκύθα (και τα λαχανικά γενικά) στο φούρνο πριν τη χρησιμοποιήσουν, σε αντίθεση με τους Έλληνες που τα τρίβουν, τα αλατίζουν και τα στραγγίζουν ώστε να "μαραθούν" και να φύγουν τα νερά τους ΠΡΙΝ φουρνιστούν.

Το συμπέρασμα είναι, ότι ΟΧΙ οι συνταγές που ακολουθούν ΔΕΝ είναι "Ελληνικές".
Σίγουρα χρειάζονται μια γερή δόση από "ρίγανη", το "Εθνικό" μας αρωματικό, για να το καταφέρουν... Αλλά ΝΑΙ στην εποχικότητα των υλικών και τη φαντασία των τεσσάρων συνταγών... Δοκιμάστε της και εσείς !!!

 
 
 
 
ΚΕΡΚΥΡΑΙΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΥΤΕΡΟ
(CORFU ROAST CHICKEN WITH SWEET POTATOES AND CAYENNE)
 
 
 
 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
 
- 1 κοτόπουλο
 
- 3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
 
- 900 γρ γλυκοπατάτες σε κύβους (δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τη φλούδα)
 
- 2 λεμόνια
 
- 2 βαγιόφυλλα
 
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 
- 1 κουτ σούπας πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
 
-ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
 
- αλατοπίπερο
 
- ελαιόλαδο
 
 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
 
 
- αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το τρίβουμε με τη μισή ποσότητα καυτερό καγιέν στην επιφάνεια καθώς και στην εσωτερική κοιλότητά του
 
-τοποθετούμε σε ταψί και στύβουμε τα λεμόνια
 
-τοποθετούμε της λεμονόφλουδες στην κοιλιά  μαζί με τα βαγιόφυλλα και το μισό σκόρδο
 
-ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες με τα κρεμμύδια και το υπόλοιπο καγιέν και το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο ταψί
 
-ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό ή ζωμό λαχανικών και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 1 1/2 έως 2 ώρες. Σερβίρουμε μαζί με ρύζι εάν επιθυμούμε.
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ - μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος πατάτες με πατάτες άσπρες ή μοβ
 
 
 
 
----------------------- ----------------------- ----------------------- -----------------------
 
 
 
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 
(GREEK BAKED CHICKEN IN YOGURT) 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
-4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα 
-2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 
 
-500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
 
-2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
 
-2 κουτ. σούπας αλεύρι
 
-100 γρ. φέτα σε τρίμματα
 
-2 κουτ σούπας άνηθο 
 
-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό 
 
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
 
-Παρμεζάνα τριμμένη
 
-Αλάτι - πιπέρι - ελαιόλαδο 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
 
- αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο 

-σε αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο ώστε να πάρει χρώμα σε λίγο ελαιόλαδο 

- στο ίδιο τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, προσθέτοντας ελαιόλαδο εάν χρειάζεται. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σβήσουμε με λίγο κρασί. 

-στρώνουμε το κρεμμύδι σε ένα πυρίμαχο ταψί και τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλο από πάνω.

- ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την παρμεζάνα και περιχύνουμε με το μίγμα μας 

- πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο Κελσίου σκεπασμένο για μισή ώρα και ξεσκέπαστο για περίπου 40 - 50 λεπτά.

-σερβίρουμε με λαχανικά 

 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ***το κατάλληλο σκεύος για να ψήσετε το φαγητό είναι ένα που θα χωρέσει το κοτόπουλο χωρίς να αφήνει πολύ χώρο ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος όταν τοποθετηθούν στο ταψί.
 
 
 
 
----------------------- ----------------------- ----------------------- -----------------------
 
 
 
 
 
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟ
(STUFFED PELOPPONESE CHICKEN)
 
 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 

- 1 κοτόπουλο 

- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 4 σκελίδες σκόρδο

- 1 φλιτζάνι αποξηραμένες ντομάτες ψιλοκομμένες 

- 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους

-από 1/2 ματσάκι (1/2 φλιτζάνι) ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και άνηθο 

- 150 γρ. φέτα σε τρίμματα

- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 

- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

- αλατοπίπερο

- ελαιόλαδο 

 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

- βάζουμε της αποξηραμένες ντομάτες σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βραστά νερό ώστε να σκεπαστούν. Αφήνουμε να φουσκώνουν για μισή ώρα.

-αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά 

- σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, όταν μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε δύο λεπτά ακόμη.

- στραγγίζουμε τις ντομάτες (κρατώντας τα υγρά) και τις τσιγαρίζουμε

- στα υγρά από τις ντομάτες, διαλύσουμε τον πελτέ και ρίχνουμε στο τηγάνι 

- προσθέτουμε το άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο και ανακατεύουμε

- αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψωμί, τη φέτα και το αυγό

- ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε 

- γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου και σφραγίζουμε με οδοντογλυφίδες 

- τοποθετούμε σε ταψί, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό η ζωμό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 έως 2 ώρες.

- σερβίρουμε με λαχανικά 

 
 
----------------------- ----------------------- ----------------------- -----------------------
 
 
 
 
ΠΙΤΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ 
GREEK CHICKEN, PUMPKIN AND FETA PIE 
 
 
 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
- 1200 γρ. κολοκύθα

- 3/4 κουτ. γλυκού κανέλλα 

- 700 γρ. σπανάκι καθαρισμένο

- 3 κρεμμύδια μεγάλα

- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 

- αρκετό φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 

-100 γρ. παρμεζάνα (η κεφαλογραβιέρα Ελληνική)

- 300 γρ. ρικκότα (η ανθότυρο Ελληνικό) 

- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

- 200 γρ. φέτα

- μαϊντανό ψιλοκομμένο

- 400 γρ. κοτόπουλο ψημένο σε κομματάκια 

- 1 πακέτο φύλο χωριάτικο 

- ελαιόλαδο

- αλατοπίπερο 

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
- σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στρώνουμε την κολοκύθα (πετάμε τις εσωτερικές ίνες και τα σπόρια) κομμένη σε φέτες και αλείφουμε με λάδι και κανέλλα, ψήνουμε μισή ώρα.

αφαιρούμε τον φλοιό και τεμαχίζουμε

- σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας για δυο λεπτά.

- προσθέτουμε το σπανάκι, και μόλις μαραθεί, αποσύρουμε από τ φωτιά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την μισή παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε.

- ανακατεύουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη παρμεζάνα, ρικόττα, αυγά, φέτα, μαϊντανό, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. 

- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα αφού πρώτα τα αλείψουμε με ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού.

- στρώνουμε το μίγμα με το σπανάκι 

- στρώνουμε την μισή κολοκύθα και καλύπτουμε με το κοτόπουλο 

- καλύπτουμε με την γέμιση τυριών και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κολοκύθα 

- Αλείφουμε τα υπόλοιπα φύλα με ελαιόλαδο και στρώνουμε από πάνω, ενώ έχουμε γυρίσει προς τα μέσα όλα τα φύλλα που εξείχαν 

- ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180ο Κελσίου για μια ώρα περίπου 

- σερβίρουμε με σαλάτα 

 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ- Αλείφουμε την πίτα με γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα
- πασπαλίζουμε με σουσάμι εάν επιθυμούμε 
- μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με δυόσμο 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ - απο το βιβλιο "FOOD from PLENTY" της Diana Henry

            

 

 Angie Bournas

Your rating: None Average: 4.7 (16 votes)