Κυριακή 30 Απριλίου 2017


Σοκολατένια Πουτίγκα "SUNDAY"

"ΠΟΥΤΙΓΚΑ SUNDAY" ήταν η πρώτη συνταγή που μου κέντρισε το ενδιαφέρον να δοκιμάσω, από ένα εξαιρετικό βιβλίο της "εποχής", το 2001 

Ο ξεχωριστός τρόπος εκτέλεσης ενός γλυκού που του έριχνες βραστό νερό ΠΡΙΝ το φουρνίσεις και η ¨Κυριακή κοντή Γιορτή", την άλλη ημέρα, με έστειλαν στο σούπερ μάρκετ να συμπληρώσω τα υλικά που μου έλειπαν. 

Θυμάμαι ότι αγόρασα αυγά, πιστεύοντας ότι κατά λάθος δεν τα είχα συμπεριλάβει στη λίστα με τα ψώνια... μη θέλοντας να μου λείψουν Κυριακάτικα !!! 
“Τυπογραφικό λάθος”, σκέφτηκα όταν, επιστρέφοντας, θέλησα να διαπιστώσω εάν η εξάδα με τα βιολογικά ήταν αρκετά, καθώς η συνταγή ΔΕΝ περιέχει ούτε ένα.

Την επόμενη, μόλις βγήκε το Κυριακάτικο ψητό και καθώς ο φούρνος ήταν ζεστός, τηρώντας την εκτέλεση της συνταγής με …ευλάβεια. είχα σε λίγη ώρα ένα γλυκό που έκλεψε την παράσταση στο τραπέζι. 

Από πάνω σπογγώδες και από κάτω ζουμερό, με μια μεγάλη κουτάλα, έβαζε ο καθ' ένας όσο ήθελε, παρέα με παγωτό. 

Με τα χρόνια, ήταν εύλογο να πειραματιστώ με αρώματα και φρούτα εποχής κάθε είδους, μια και η εκτέλεσή της ήταν εύκολη και η προτίμηση τον φίλων απαιτητική κάνοντας το απαραίτητο συμπλήρωμα ενός σπιτικού δείπνου. 

Ήταν ΑΥΤΗ η απαίτηση “φέρε εσύ την πουτίγκα σου... ΜΗΝ φέρεις κάτι άλλο” που ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ την εξέλιξε σε πραγματική "star" και πρωταγωνίστρια της "Κυριακής" 

Προβληματίστηκα... 
ΕΑΝ την ψήσω και την πάω, θα χαθεί η ευχαρίστηση να την απολαύσουμε “ζωντανή” στην “καλύτερή” της στιγμή.

ΑΨΗΤΗ η πουτίγκα λοιπόν. ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ το βραστό νερό ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά και προστέθηκε στο σπίτι των φίλων ΠΡΙΝ το άψητο γλυκό μπει στο φούρνο...
Και το πείραμα ΠΕΤΥΧΕ !!!

Προσωπικά, δεν γνωρίζω συνταγές που περιέχουν BAKING  POWDER και πετυχαίνουν, εάν ψηθούν δυο, τρεις, τέσσερις και πάνω ώρες μετά την ανάμειξή τους. 

Εξαιρετική γεύση σοκολάτας, πρωτότυπη εκτέλεση, είτε την πάτε “βόλτα” πριν την ψήσετε ή όχι... 
Δοκιμάστε την ανεπιφύλακτα. ΠΟΥΤΙΓΚΑ SUNDAY... Όνομα και πράγμα !!!

 
 
 
 
 
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 
 
 
 
 
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 
 
-1 1/4 κούπας ζάχαρη
-1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
-1/2 κούπα κακάο 
-2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
-1/2 κούπα γάλα
-1/3 κούπα βούτυρο λιωμένο 
-1 κουτ γλυκού εσάνς βανίλια 
-1 κούπα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια 
-1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη 
-1 1/2 κούπα βραστό νερό
-1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι 
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 
 
 
-προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου 
-στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε 3/4 κούπας ζάχαρη με το αλεύρι, 1/4 κούπα κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι 
-προσθέσετε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια ώσπου να ενωθούν 
-αδειάστε τη ζύμη σε μια φόρμα χωρίς να τη βουτυρώσετε 
-ανακατέψτε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους ξηρούς καρπούς, τη μαύρη ζάχαρη και το υπόλοιπο κακάο 
-πασπαλίστε το μίγμα πάνω από τη στρωμένη στη φόρμα ζύμη 
-περιχύστε με το ζεστό νερό ΧΩΡΙΣ να ανακατέψετε τα υλικά***
 
 
 
 
 
 
-ψήσετε το κέικ για 30 - 35 λεπτά 
-μόλις το βγάλετε σερβίρεται με παγωτό και σαντιγί 
 
 
 
 
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 
 
 
-μπορείτε να αρωματίσετε με ξύσμα πορτοκαλιού, κάρδαμο, κανέλα ή λικέρ
-εάν επιθυμείτε, προσθέστε λίγες σταφίδες, μύλο η αχλάδι τεμαχισμένο στη ζύμη 
-εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε μια μικρή ποσότητα γάλα επιπλέον 

***χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού σαν αντίσταση την ώρα που περιχύνετε  το γλυκό με το βραστά νερό ώστε να ΜΗΝ δημιουργήσετε "τρύπα" 

 
ΠΗΓΗ -  από το Βιβλίο “ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ” της Αλέξια Αλεξιάδου.
 
 
Angie Bournas
 
Your rating: None Average: 5 (20 votes)