Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020


Κατερίνα Χριστοδούλου – Νεκρή φύση και τοπιογραφία

 

 
Τόσο η νεκρή φύση όσο και η τοπιογραφία ήταν κυρίαρχα θέματα ζωγραφικής έκφρασης στον Αιγυπτιακό πολιτισμό, την Αρχαία Ελλάδα και τη ρωμαϊκή εποχή. Έκτοτε και για πάνω από χίλια χρόνια ο δυτικός πολιτισμός δεν μπορούσε να δεχτεί την αναπαράσταση άψυχων πραγμάτων. Η πραγματική ζωή και η φύση επανεμφανίζονται στην ζωγραφική από τον 14ο αιώνα και μετά, με σημαντικότερη έκφραση τα αριστουργήματα της Φλαμανδικής ζωγραφικής του 15ου αιώνα ενώ από τον 17ο αιώνα κι έπειτα, εμφανίζεται δυναμικά η τοπιογραφία ως ανεξάρτητο θέμα, ξεκινώντας από τους Ολλανδούς ζωγράφους που δημιούργησαν ένα είδος αστικής ζωγραφικής με ρεαλιστικές απεικονίσεις, ενώ ο Καραβάτζιο ήταν αυτός που καθιέρωσε την νεκρή φύση.
 
 
            
Νεκρή φύση, λάδι σε μουσαμά, Κατερίνα Χριστοδούλου
 
 
                    Βάζο με λουλούδια, λάδι σε μουσαμά, Κατερίνα Χριστοδούλου
 
 
Μέσα από την τοπιογραφία εκφράζεται το προσωπικό όραμα του καλλιτέχνη, ο οποίος μπορεί να βρει ομορφιά εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν. Οι πρώτοι τοπιογράφοι στην Ελλάδα άντλησαν θέματα από την ρομαντική τοπιογραφία η οποία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση τον 18ο και 19ο αι. Το τοπίο είναι αγαπημένο εικονογραφικό θέμα ανά τους αιώνες και μαζί με την νεκρή φύση αποτελεί διαχρονικό θέμα. Παρά το γεγονός ότι στην πορεία του χρόνου έχουν εμφανιστεί πολλά ρεύματα και τάσεις, τα έργα αυτά παραμένουν κλασικά και αξεπέραστα. Άξια εκπρόσωπος της ζωγραφικής αυτής είναι η Κατερίνα Χριστοδούλου η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε Ελλάδα και Ιταλία.
 
Η Κατερίνα Χριστοδούλου γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1947. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία με καθηγητή τον Primo Conti, σημαντικό ζωγράφο, συνθέτη και συγγραφέα.. Στη Φλωρεντία έζησε για τριάντα επτά χρόνια. Η διαδρομή της στο χώρο της εικαστικής –ζωγραφικής έκφρασης είναι σπουδαία. Έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες προσωπικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Έργα  της έχουν εκτεθεί σε πολλές γκαλερί στην Ιταλία, όπως η Cenacolo, Spazio A, Teorama, Casadanta κ.α. Στην Ελλάδα εκθέτει μόνιμα τα έργα της στην γκαλερί «Ψυχάρη» και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πολυάριθμα πνευματικά κέντρα. Στην εποχή των ψηφιακών εκτυπώσεων και της ευρύτερης χρήσης της τεχνολογίας στην υπηρεσία της τέχνης, ανήκει στους λίγους πια καλλιτέχνες που αντιστέκονται, παίρνουν το καβαλέτο και τα σύνεργά τους και ταξιδεύουν, αναζητώντας εικόνες, μνήμες, συναισθήματα και αφορμές για τη γένεση καινούργιων έργων. Έμπνευσή της αποτελεί πάντα η φύση και κάθε ταπεινή έκφανση του μεγαλείου της. Η ζωγραφική της αποτελεί αναπαράσταση του πραγματικού και του υπαρκτού, μια αντικειμενική παρατήρηση του αληθινού- του δεδομένου, μια ρεαλιστική αποτύπωση της φύσης με μια ρομαντική και νοσταλγική ματιά. Τα έργα της εκπέμπουν αρμονία και γαλήνη όπως η ψυχή και η ιδιοσυγκρασία της ζωγράφου. Τίποτα στη σύνθεσή της δεν είναι στυλιζαρισμένο και στατικό. Ξεχωρίζει για το δυνατό της σχέδιο, το παλμό και τη ζωντάνια που εκπέμπει το πλάσιμο των χρωμάτων, που πλημμυρίζουν το θεατή συναισθήματα, μυρωδιές, αισθήσεις …
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες maria.hlektra@gmail.com
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
Your rating: None Average: 4.5 (11 votes)