Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019


Γλυπτά απο μολύβια

Γεννημένος στη Βραζιλία, ο καλλιτέχνης Dalton Ghetti σκαλίζει προσεκτικά τις άκρες των μολυβιών μετατρέποντάς τα σε καταπληκτικά μικρογλυπτά. Αυτά τα μικροσκοπικά αριστουργήματα είναι ένα side project για τον επαγγελματία ξυλουργό, ο οποίος τελειοποιεί την τέχνη του τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Dalton χρησιμοποιεί ένα ξυράφι, μια βελόνα ραπτικής, ένα μαχαίρι γλυπτικής, ένα σταθερό χέρι και πολύ υπομονή για να χαράξει σχολαστικά το γραφίτη που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Στην πάροδο του χρόνου έχει σπάσει πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τους κρατά σε αυτό που αποκαλεί η συλλογή νεκροταφείο.

 

 

 
 
 
Όταν ήταν μόλις 6 ετών, άρχισε να σκαλίζει διάφορα υλικά για να φτιάχνει τα παιχνίδια του..
 
 
 
 
 
 
Λίγα χρόνια αργότερα, έβαλε στον εαυτό του μια μεγάλη πρόκληση.. Να σκαλίσει όσο το δυνατόν πιο μικροσκοπικά πράγματα, μέχρι που μια μέρα έπιασε ένα μολύβι, και άρχισε να το σκαλίζει..
 
 
 
 
Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι για να κάνει όλα αυτά τα περίτεχνα σκαλίσματα χρησιμοποιεί τη μύτη μιας βελόνας..
 
 
 
 
 
Η ιδέα του είναι να φέρει την προσοχή των ανθρώπων σε μικρά πράγματα. Το μικρό είναι όμορφο. Τα περισσότερα από τα μολύβια που χρησιμοποιεί βρίσκονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Το έργο του Dalton είναι μια διαδικασία ανακύκλωσης. Γυρίζει άχρηστα αντικείμενα σε τέχνη..
 
 
 
 
 
Για τον Dalton, η γλυπτική σε μολύβια είναι ένα χόμπι και μια μορφή διαλογισμού, που απαιτεί πολλή υπομονή. Τα γλυπτά του δεν είναι προς πώληση. Εκείνος δεν το κάνει για τα χρήματα. Σμιλεύει μολύβια κυρίως για τον εαυτό του και την τέχνη του, που προέρχεται από την καρδιά του.
 
 
 
 
 
 
Δείτε περισσότερες δημιουργίες του στο www.daltonmghetti.com
 
 
Μαρία Κοντογιάννη
Your rating: None Average: 4.9 (8 votes)