Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019


Φτιάξε τα δικά σου, μη τοξικά υδατοχρώματα

 

Το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις μη τοξικά υδατοχρώματα, με υλικά που πιθανότητα υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Στο designsponge βρήκαμε μια πολύ ωραία ιδέα, οικονομική και εύκολη στην εφαρμογή, για παρασκευή μιας πολύχρωμης παλέτας νερομπογιάς, απόλυτα ασφαλής στη χρήση για μεγάλους και παιδιά.

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:


§ 

½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα


§ 

¼ του φλιτζανιού καλαμποκάλευρο


§ 

¼ του φλιτζανιού λευκό Ξύδι (Το ξύδι εκτός από ενισχυτικό των χρωμάτων αποτελεί συντηρητικό για τα χρώματα)


§ 

1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού

 

 

 

 Εκτέλεση:

 
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και αναδεύουμε αμέσως με πιρούνι πριν προλάβει να σκληρύνει το μίγμα. Η σόδα που περιέχεται στο μίγμα θα αρχίσει να αφρίζει και αυτό δεν πρέπει να μας τρομάξει. Ρίχνουμε το μίγμα σε παγοθήκη, σε βαζάκια ή δοχεία που μπορεί να έχουμε στο σπίτι ή και σε ζωγραφικές παλέτες αν διαθέτουμε. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας αναδεύοντας πάντα με ξύλινο αναδευτήρα που μπορεί να είναι ακόμα και οδοντογλυφίδα. Μπορούμε να πειραματιστούμε με μίξεις  χρωμάτων, ώστε να πετύχουμε αποχρώσεις που αγαπάμε (παρακάτω παραθέτω αναλυτικές οδηγίες για τις αναμίξεις των χρωμάτων). Όταν τελειώσουμε με τη δημιουργία όλων των χρωμάτων, πηγαίνουμε πίσω για άλλη μια φορά και αναδεύουμε ξανά τα χρώματα ώστε να εξασφαλίσουμε ομοιογενή μίγματα. Προσοχή στη μεταφορά τους όσο θα είναι υγρά!  Τα υδατοχρώματα χρειάζονται τώρα δυο τρεις ημέρες για να σταθεροποιηθούν πλήρως και να είναι έτοιμα για χρήση. Τότε λοιπόν βυθίστε ένα βρεγμένο πινέλο στις σπιτικές υδατογραφίες σας και καλές δημιουργίες!!!
 
 
 
 
 
Όσον αφορά τη μίξη των χρωμάτων, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής συνήθως πωλούνται στη συσκευασία των τριών βασικών, μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Για τα βασικά αυτά χρώματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσες περισσότερες σταγόνες, από το ίδιο βασικό χρώμα, μπει στο μίγμα τόσο πιο έντονο βγαίνει το χρώμα και αντίστροφα όσο αραιότερο είναι το μίγμα τόσο πιο απαλό βγαίνει το χρώμα. Για πιο ελεγχόμενα αποτελέσματα σας συνιστώ να ξεκινάτε με την ελάχιστη ποσότητα χρώματος και να προσθέτετε σιγά σιγά μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η ελάχιστη ποσότητα κόκκινου στο μίγμα θα μας δώσει ροζ κι όσο προσθέτετε θα πάρετε βαθύ κόκκινο. Αντίστοιχα η ελάχιστη ποσότητα μπλε θα δώσει γαλάζιο μίγμα. Η μίξη κόκκινου και μπλε δίνει μωβ, η μίξη κόκκινου και κίτρινου δίνει πορτοκαλί, η μίξη κίτρινου με μπλε δίνει πράσινο. Αν παίξετε με τις αναλογίες και κάνετε μίξεις της φαντασίας σας μπορείτε να πετύχετε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και σίγουρα η διαδικασία αυτή θα σας ενθουσιάσει!!! Καλή σας επιτυχία!
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης - αγιογράφος 

 

Your rating: None Average: 5 (4 votes)