Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019


Αλλοδαπές δικαστικές αποφάσεις

Είναι σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο να αντιμετωπίζει η δικαστική εξουσία τις αποφάσεις αλλοδαπών δικαστικών οργάνων με δυσπιστία και φόβο. Όπως λέγεται συχνά, οι δικαστικοί κινούνται πάντα μέσα στο στενό πλαίσιο των τοπικών τους δικαιοδοσιών. Η τοπική δικαιοδοσία είναι σαν ένα νησί, έξω από το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτε. Φαίνεται πως ο τελευταίος κοινωνικός θεσμός που θα παγκοσμιοποιηθεί θα είναι το δικαστικό.
 
Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης μιας οποιασδήποτε χώρας κατηγορείται ή δικάζεται για κάποιο ποινικό αδίκημα σε μιά ξένη χώρα, σύσωμος ο ο τύπος αλλά και η κοινωνία των πολιτών της πατρίδας του κατηγορουμένου ξεσηκώνονται, ζητώντας την παρέμβαση των πολιτικών και διπλωματικών αρχών, ώστε ο συμπολίτης τους να μην δικαστεί στο εξωτερικό. Δίκη σε άλλη χώρα σημαίνει εξ ορισμού παραβίαση θεμελιωδών αρχών και κακοδικία.
 
Η ίδια προκατάληψη και φοβική αντιμετώπιση επιφυλάσσεται στις ημέρες αυτές από τον σουηδικό τύπο και τη σουηδική κοινωνία γενικώτερα εναντίον των ελληνικών δικαστικών αρχών, με αφορμή μιά υπόθεση βιασμού στη Σάμο, με πρωταγωνίστρια μιά Σουηδέζα στο ρόλο του θύματος.
 
Όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο σουηδικός τύπος δεν προσφέρει στους αναγώστες του σχεδόν καμιά λεπτομέρεια για τα πραγματικά περιστατικά, αποδεδειγμένα ή όχι, που αποτελούν τη βάση των μέχρι τώρα αποφάσεων και της μέχρι τώρα ποινικής διαδικασίας στη Σάμο. Αντ΄ αυτού, στον τύπο και στην τηλεόραση της φίλης κατά τα άλλα χώρας γίνονται αρνητικότατες αναφορές στις ελλείψεις των ελληνικών δικαστηρίων και στο ότι δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών από τους πατριαρχικούς Έλληνες. Οι αναφορές αυτές είναι καθαρά μεροληπτικές, με μιά λογική ποδοσφαιρική, όπου ο οπαδός υποστηρίζει την ομάδα του άσχετα αν έπαιξε καλά ή όχι.
 
Από τα λίγα που έγιναν γνωστά από τα σουηδικά ΜΜΕ, η εν λόγω Σουηδέζα έκανε μήνυση εναντίον ενός άνδρα, με τον οποίο έκανε ερωτική επαφή κατά τις διακοπές της στη Σάμο, για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Κατά την επιστροφή της στη Σουηδία διαπιστώθηκαν σε σουηδικό νοσοκομείο διάφορες σωματικές κακώσεις, ιδίως στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων, το δε ιατρικό αυτό υλικό εστάλη στην Εισαγγελία της Σάμου, όπου είχε ήδη καταθέσει μήνυση η παθούσα. Ο κατηγορούμενος ως δράστης αρχικά συνελήφθη, στη συνέχεια όμως αφέθηκε ελεύθερος, το δε δικαστικό συμβούλιο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Η τροπή που πήρε η υπόθεση στη συνέχεια ήταν μάλλον απροσδόκητη για τη παθούσα: η Εισαγγελία της Σάμου άσκησε δίωξη εναντίον της για ψευδή καταμήνυση του φερομένου ως δράστη του βιασμού και συκοφαντική δυσφήμισή του. Με βάση τη δίωξη αυτή, οι ελληνικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο έστειλαν στις σουηδικές αρχές. Η Σουηδέζα δήλωσε στην τηλεόραση και στον τύπο, ότι δεν προτίθεται να παραστεί κατά την ελληνική ποινική διαδικασία εναντίον της.
 
Καμμία πληροφορία δεν δημοσιεύτηκε για το που στηρίζεται το κατηγορητήριο για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά και κανένα νομικό επιχείρημα, εκτός ίσως από κάποιες γενικές παρατηρήσεις περί έλλειψης προκαταρκτικής ανάκρισης στη νέα υπόθεση και στο ότι οι αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται η Σουηδέζα, δεν έχουν τέτοιο σοβαρό χαρακτήρα, ώστε να δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Με άλλα λόγια, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο της δικογραφίας, και χωρίς να γίνεται μιά σωστή και αμερόληπτη αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού, τα σουηδικά ΜΜΕ και η γενικότερη ¨κοινωνία των πολιτών¨ παίρνουν το μέρος της συμπατριώτισσάς τους και στρέφονται άκριτα εναντίον των αλλοδαπών δικαστικών αρχών.
 
Εκτός από έναν φονταμενταλιστικό φεμινισμό, που δίνει την παρουσία του στις μέχρι τώρα αντιδράσεις της σουηδικής κοινωνίας, και τη φοβική αντιμετώπιση των αλλοδαπών δικαστηρίων εν γένει, πολλά ακούγονται και για Σουηδέζες, που είτε λόγω φανατικού φεμινισμού, που επιζητεί την ποινικοποίηση κάθε πράξης, που σχετίζεται με τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, είτε λόγω κάποιας ασφάλισης για την περίπτωση βιασμού κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό, μηνύουν ¨απλώχερα¨ τους εραστές τους για διάφορες αξιόποινες πράξεις. Ένας Έλληνας διπλωμάτης στην πρεσβεία στη Στοκχόλμη υπαινίχτηκε κάτι τέτοιο, και μάλιστα με κάθε άλλο παρά διπλωματική γλώσσα. Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθεί πάραυτα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Σουηδέζα φερομένη ως παθούσα δήλωσε στην τηλεόραση πως αισθάνεται ευτυχής για την απόλυση αυτή.
 
Εννοείται, ότι το να στείλεις κάποιον στη φυλακή – ή ακόμη και να τον ταλαιπωρήσεις με ποινικές δίκες – μόνον και μόνον για να επιβάλεις τις όποιες ιδεοληψίες σου, ή, ακόμη χειρότερα, για να εισπράξεις κάποια ασφάλιστρα, δεν είναι και πολύ ηθικό και θα ήταν απογοητευτικό αν η σουηδική κοινωνία υπέθαλπε κάτι τέτοιο, αντί να το καυτηριάσει.
 
Τούτων λεχθέντων, το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση από τον Άρειο Πάγο. Δεδομένων και των πασιγνώστων αδυναμιών του ελληνικού δικαστικού συστήματος, στην παρούσα φάση το σωστό είναι να μην προδικάζουμε τίποτε, ιδίως όταν δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, και να δώσουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο την ευκαιρία να ασκήσει την κρίση του χωρίς πιέσεις από τον τύπο.
 

 

Γεράσιμος Φουρλάνος   (www.fourlanos.com)

Your rating: None Average: 4.9 (8 votes)