Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020


Το διαδίκτυο στην κοινωνία

Το διαδίκτυο στην κοινωνία - θετικά και αρνητικά
 
Το διαδίκτυο έχει διεισδύσει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να μεταφερθείς σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επιθυμείς, να ενημερωθείς για τα πάντα, άμεσα, σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά… Λίγοι όμως ξέρουν πως η πρώτη χρήση του ήταν καθαρά για αμυντικούς σκοπούς σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου και λειτούργησε στην Αμερική. Ευρέως γνωστό έγινε τη δεκαετία του ’90 όπου άρχισε να χρησιμοποιείται δειλά σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας, για να καταφέρει είκοσι χρόνια μετά να είναι απαραίτητο σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.
 
Ακόμα και στην Ελλάδα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας, ενώ σε προσωπικό επίπεδο το χρησιμοποιούμε για την ενημέρωσή μας, για onlineαγορές, ακόμα και για προσωπική μας διασκέδαση. Ένας απέραντος κόσμος γεμάτος αστείρευτες πληροφορίες ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ένας κόσμος χωρίς σύνορα, χωρίς όρια αλλά και χωρίς προφυλάξεις. Άραγε τι τίμημα έχει αυτή η απέραντη πηγή πληροφοριών;
 
Πρώτη στη λίστα έρχεται η έκθεση της προσωπικής μας ζωής σε έναν κόσμο κατευθυνόμενης πληροφόρησης προκαλώντας έλλειψη προσωπικής άποψης ιδιαίτερα σε χρήστες μικρής ηλικίας και κατ’ επέκταση αλλοτρίωση των ανθρώπινων σχέσεων και αποξένωση από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Είναι γεγονός πως μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε το msn ή το facebook για να μιλήσουμε με ένα φίλο παρά να τον πάρουμε τηλέφωνο ή ακόμα καλύτερα να βγούμε μαζί του μια βόλτα.
 
Μια ακόμα σοβαρή επίπτωση της εκτεταμένης χρήσης του διαδικτύου είναι η αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας. Είναι γεγονός πως εννέα στους δέκα χρήστες χρησιμοποιούν τα γνωστά σε όλους μας Greeklish στις συνομιλίες τους με αποτέλεσμα να χάνεται σιγά - σιγά η πλούσια γλώσσα μας. Θα ήταν σε κάθε περίπτωση προτιμότερο να γράφουμε ελληνικά, αφού μιλάμε ελληνικά, ακόμα και αν κάνουμε λάθη στην ορθογραφία.
 
Στη λίστα με τα αρνητικά της πολύωρης χρήσης του διαδικτύου δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα συναισθηματικά-ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγες οι επιστημονικές έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου επηρεάζει αρνητικά όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας στοιχειώδους συναισθηματικής επάρκειας και αυτό είναι αλήθεια εάν αναλογιστούμε πως περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη, σε μία εικονική πραγματικότητα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις χρηστών που έχουν εμφανίσει συμπτώματα επιληψίας, χρόνιας κατάθλιψης, αντικοινωνικότητας, προβλήματα έκφρασης και κίνησης, ακόμα και ανορεξία.
   
  
  
Τελευταίο στη λίστα, αν και καθ’ όλα σημαντικό, είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα. Τον τελευταίο καιρό ακούμε καθημερινά κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος ακόμα και στη χώρα μας [nomika epilekta: "phishing and pharming"]. Περιπτώσεις εξαπάτησης ανηλίκων με σκοπό την παιδική πορνογραφία [nomika epilekta: "The possession of child pornography in Europe" και "Η παιδική πορνογραφία και η νομοθεσία"], απόπειρες αυτοκτονίας, οικονομικές εξαπατήσεις και πολλά άλλα περιστατικά που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σε κάθε επίτευγμα της τεχνολογίας υπάρχει πάντα και μία σκοτεινή πλευρά με σκοπό να μας θυμίζει την ορθολογική χρήση. Αυτό μας επισημαίνει την έλλειψη παιδείας από την οικογένεια που επιτρέπει σε μικρά παιδιά χωρίς κρίση να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως παιχνίδι χωρίς επίβλεψη και προφυλάξεις. Το κράτος από πλευράς του δημιούργησε την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά όταν μιλάμε για μία τεράστια πηγή αναζήτησης, πληροφόρησης και επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο, καμία προφύλαξη δεν είναι αρκετή.
 
Όπως πολύ σοφά είχε πει ο Αριστοτέλης, “επιστήμη άνευ αρετής, πανουργία ου σοφία φαίνεται”. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διδάξουμε στις νέες γενεές την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Γιατί αν μη τι άλλο διασφαλίζουμε τους μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τον ίδιο μας τον πολιτισμό...
 
John Pap – jonhs22@hotmail.com

 

Your rating: None Average: 5 (16 votes)