Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019


Διαδηλώσεις και επεισόδια

Την 28η και 29η Ιουνίου 2011 έγιναν πάλι επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκαν βάρβαρες συγκρούσεις, προξενήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτική περιουσία, καταδιώχθηκαν συστηματικά οι τουρίστες, γέμισε η ατμόσφαιρα με δακρυγόνα και καυσαέρια, άναψαν φωτιές, εμποδίστηκαν οι πραγματικά εργαζόμενοι να εργαστούν και να κινηθούν ελεύθερα. Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε πάλι χάος. Και αναρωτιέται ο πολίτης (ένας από τους πολλούς) που δεν συμφωνεί με αυτές τις εκδηλώσεις βίας και βανδαλισμού, ούτε με τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και τις ανόητες απεργίες: Για ποιο λόγο κάποιοι (άσχετα αν είναι κρατικοί, παρακρατικοί ή άλλοι) έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν, ν’ ασκούν βία, να δημιουργούν χάος και να δρουν αχαλίνωτα (χωρίς κυρώσεις) και δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα οι άλλοι, που διαφωνούν με αυτά, να ζουν ειρηνικά, σε καθαρή, ήσυχη, πολιτισμένη και σύγχρονη πόλη, να εργάζονται, να δημιουργούν και να μην ενοχλούνται από τις ακρότητες, τις οποίες κάποιοι επιμένουν να υπηρετούν.
 
Είναι πικρό το αίσθημα να μην μπορείς να κινηθείς ελεύθερα, να σου αφαιρείται με τη βία το δικαίωμα να εργαστείς και να δημιουργήσεις και, το χειρότερο, να είσαι υποχρεωμένος να υφίστασαι άμεσα και έμμεσα τη βία και να μην μπορείς να αντιδράσεις, έστω και με αμυντική βία.
 
Οι διαδηλώσεις, οι απεργίες, η τυφλή βία και τα επεισόδια δεν διορθώνουν, δεν ωφελούν την κοινωνία και δεν οικοδομούν ένα μέλλον φωτεινό, αλλ’ αντίθετα επεκτείνουν τη δυστυχία και οξύνουν τη λεγόμενη “κρίση”. Αυτήν ακριβώς την “κρίση” καθώς και τις εκδηλώσεις βίας, ανατροπής και χάους φαίνεται πως επιδοκιμάζουν οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν καταλάβει τα ΜΜΕ, οι οποίοι, αντί ν’ αποδοκιμάζουν όλα αυτά και να συμβουλεύουν με σωφροσύνη για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, συντάσσονται με τους βανδάλους, ουσιαστικά επιδοκιμάζουν τις εκτεταμένες καταστροφές και χαίρονται για το χάος (επαναλαμβάνοντας, “έχουν δικαίωμα οι πολίτες να φωνάζουν για τα δικαίωματά τους”). Δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από το παρελθόν και από τα παθήματα αυτού του λαού, που δεν έχει μάθει να εργάζεται και να συνεργάζεται, να ενεργεί ως σύνολο έξυπνα και να αποφεύγει τις κρίσεις και τις γιγαντιαίες συνεχείς εθνικές καταστροφές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιδοκιμασίας της βίας και των επεισοδίων ήταν και οι δηλώσεις κάποιου μέσης ηλικίας δημοσιογράφου της τηλεόρασης, το βράδι της 29.06.2011, ο οποίος δήλωνε με ύφος οργίλο, χωρίς να σηκώνει αντίρρηση: “ο πολίτης θα τους τιμωρεί όλους, έναν προς έναν”, ενώ στην τηλεοπτική οθόνη εμφανιζόταν η φράση “καρέκλες, ροχάλες και φραπέδες στον πράσινο κολοτούμπα”! Αυτό φαίνεται να είναι το επίπεδο πολιτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Οι φανατικοί και οι ανερμάτιστοι επικρατούν μαζί με τη χυδαιότητα και την ύβρη. Ας ελπίσουμε όχι για πολύ, με τη δημιουργική αντίδραση των προικισμένων πολιτών, που πρέπει σύντομα να εμφανιστούν και ν’ αναλάβουν την ευθύνη οικοδόμησης νέας υγιούς, πολιτισμένης, εκπαιδευμένης και σύγχρονης κοινωνίας συνεργασίας των πολιτών και αληθινής προόδου μέσα στον ωκεανό του 21ου αιώνα. 

 

Your rating: None Average: 4.2 (5 votes)