Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


Εργατική Πρωτομαγιά

 
Με το βασιλικό διάταγμα (Β.Δ.) 748/1966, η 1η Μαΐου χαρακτηρίζεται σαν ημέρα προαιρετικής αργίας των εργαζομένων.
 
Όμως, με το άρθρο 1 του αναγκαστικού νόμου (Α.Ν.) 380/1968, που ισχύει μέχρι σήμερα, η Πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται σαν υποχρεωτική αργία κατόπιν απόφασης του υπουργού εργασίας και, γι’ αυτήν την αργία, ισχύουν οι διατάξεις που αναφέρονται στην αμοιβή της εργασίας που παρέχεται τις Κυριακές και τις άλλες ημέρες υποχρεωτικής αργίας, όπως τις καθιερώνει το παραπάνω βασιλικό διάταγμα.
 
Εφέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (με Τρίτη) και θα κηρυχτεί πάλι σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οπότε δεν επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, των εκμεταλλεύσεων και των εργασιών γενικά καθώς και η εργασία των μισθωτών (εργαζομένων) για όλες τις επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι εργασίες που δεν σταματούν ούτε τις Κυριακές (όπως είναι οι συγκοινωνίες, ο τουρισμός και άλλες απασχολήσεις με συνεχή λειτουργία).
 
Κατά την εφετινή Πρωτομαγιά (α΄) όσοι δεν εργαστούν κατά την ημέρα αυτής της αργίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν το ημερομίσθιό τους, χωρίς προσαύξηση, (β΄) όσοι εργαζόμενοι θα εργαστούν την ημέρα αυτής της αργίας (νόμιμα ή παράνομα) έχουν δικαίωμα να εισπράξουν ημερομίσθιο αυξημένο κατά 75% και (γ΄) οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό έχουν δικαίωμα, πέραν του μηνιαίου μισθού, να πάρουν προσαύξηση 75% επί του 1/25ο του μηνιαίου τους μισθού.
 
Εάν στους μισθωτούς γενικά καταβάλλεται ημερομίσθιο ή μηνιαίος μισθός ανώτερος του νομίμου (αυτού δηλαδή που προκύπτει από την ΣΣΕ στην οποία υπάγονται), ο εργοδότης δικαιούται να υπολογίσει την προσαύξηση του 75% μόνο επί του νομίμου ημερομισθίου ή του 1/25ου του συνολικού νόμιμου μισθού τους και όχι επί του καταβαλλομένου μεγαλύτερου ποσού. Συναφές με το θέμα της αμοιβής των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή είναι και το θέμα των ημερών ασφάλισής τους.
 
Ας θυμηθούμε πως η Πρωτομαγιά είναι επίσημη και παγκόσμια γιορτή των εργατών.
 
Καθιερώθηκε για να τιμηθεί η εξέγερση κατά το 1866 των αμερικανών εργατών που, μαζί με τις οικογένειές τους, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Haymarket στο Σικάγο (ήταν τότε η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη των ΗΠΑ) διεκδικώντας μαζικά ανθρώπινο ωράριο (οκτώ ωρών) και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
 
Η αστυνομία, χρησιμοποιώντας αδικαιολόγητη βία, προσπάθησε να διαλύσει την εργατική συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές συλλήψεις, πολλά αθώα θύματα μεταξύ των εργατών καθώς και θύματα από τη δικαστική καταδίωξη των διαδηλωτών, με αποκορύφωμα της κρατικής απανθρωπιάς τέσσερις θανατικές καταδίκες.
 
Αυτή η εργατική εξέγερση αποτέλεσε το βάθρο στο οποίο στηρίχθηκε η καθιέρωση της Πρωτομαγιάς σαν εργατικής γιορτής και σαν αργίας.
 
Και στη χώρα μας είναι γνωστοί οι αγώνες των εργαζομένων, με πρωταγωνιστές τους καπνεργάτες, για την καθιέρωση πολιτισμένων συνθηκών εργασίας και για να πάψει η κτηνώδης εκμετάλλευση των εργατών.
 
Πολλά ήταν τα θύματα των αγώνων αυτών και εξακολουθητική η καταχρηστική “αξιοποίησή” της από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, κοσμοθεωριών και αντιλήψεων.
 
Επάνω στους εργατικούς αγώνες (για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και νομοθετική εξασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων) στηρίχθηκαν και στηρίζονται ανερμάτιστοι πολιτικάντηδες και άλλοι επιτήδειοι προωθώντας ιδιοτελή και αδιαφανή συμφέροντα, τα οποία στρέφονται τελικά εναντίον αυτών των ίδιων των δικαιωμάτων και των εξασφαλίσεων των εργαζομένων.
 
 
 
Εμμανουήλ Παπαδάκης
Your rating: None Average: 4.4 (7 votes)