Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020


"Κάτι σας έπεσε..."

 
Πολλές φορές τα μάτια μας δε βλέπουν την αλήθεια ή την πραγματικότητα που ορίζει η κοινωνία. Η κοινωνία είμαστε εμείς οπότε εμείς ορίζουμε τα γιγνόμενα και τα μελλούμενα. Αρκετοί από εμάς ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά.
 
Σκεφτόμαστε μια όμορφη ζωή όπου η μελωδία της Σονάτας του Σεληνόφωτος αντηχεί απαλά στα αυτιά μας. Ακούμε και βλέπουμε τριγύρω μας συνανθρώπους ή ακόμα χειρότερα εμείς οι ίδιοι που αδιαφορούμε για το περιβάλλον ή γινόμαστε εχθροί του.
 
Είναι καιρός, δηλαδή είναι ευκαιρία, ν’ αλλάξουμε κάποια πράγματα για το καλό μας και το μέλλον των επόμενων γενιών. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όπως προνόησαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για εμάς.
 
Επειδή η οικία του καθενός μας είναι μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε οφείλουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον από κάθε ρύπο στο βαθμό που ο καθένας μας μπορεί.
 
Εδώ και λίγους μήνες πήρα το θάρρος ν’ αναλάβω τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο περιβάλλον ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσω τα δικαιώματά του επί αυτού. Η κινητοποιός μου φράση ήταν μια παρότρυνση του Οδ. Ελύτη «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από τη γη ποτέ σου δε θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της». Στηρίζομαι λοιπόν στη δύναμη του εαυτού μου και κάθε φορά που βλέπω τον οποιονδήποτε να ρίχνει στο δρόμο το παραμικρό σκουπίδι τον ενημερώνω ευγενικά πως κάτι του έπεσε. Ο ρύπος αυτός μπορεί να είναι υλικός ή και λεκτικός.
 
Μήνες τώρα κανείς δεν μου αντιμίλησε παρά μόνο επιφωνήματα απορίας και έκπληξης εισπράττω. Την επόμενη φορά που θα πετάξεις ένα σκουπίδι σε λάθος μέρος ίσως το σκεφτείς καλύτερα. “Κάτι σας έπεσε αγαπητέ κύριε ή κυρία!” “Είναι δικό σας!” Δική σου είναι πλέον η πρωτοβουλία για να ενημερώσεις και να αφυπνίσεις άλλους που αγνοούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο περιβάλλον.
 
                                                                              Ιωάννα Αναστάση
 
Your rating: None Average: 4.7 (15 votes)