Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019


Σωματική άσκηση και υγεία

 

Η παχυσαρκία μια από τις χειρότερες (ίσως η χειρότερη) ασθένεια οφείλεται όχι μόνο στην κακή διατροφή (στα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά, στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και στα άλλα σκουπίδια που καταναλώνουμε) αλλά και στην καθιστική ζωή που, με τη σειρά της, αποδίδεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην εγκατάλειψη των χειρονακτικών εργασιών με την υπαλληλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

 
Σαν αντιστάθμισμα στη μεταβολή αυτή, πολλοί (όχι μόνο νέοι που μεριμνούν ιδιαίτερα για την καλή τους εμφάνιση), θέλοντας να καταπολεμήσουν τις τύψεις και να παρηγορηθούν, εγγράφονται σε κάποιο γυμναστήριο (πολλά από τα οποία αντέχουν στην οικονομική κρίση), το οποίο όμως σπάνια επισκέπτονται.
 
Αρκεί η προσπάθεια και, κυρίως, η πρόθεση.
 
Άσχετα αν κάποιος πηγαίνει σε γυμναστήριο ή αν προσπαθεί να κινείται με δική του πρωτοβουλία κάνοντας πολύωρη πεζοπορία, ποδήλατο (στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης) ή κολύμπι, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές και τους ιατρούς, η σωματική κίνηση επιδρά ευεργετικά στην υγεία και όποιος κινείται, ασκείται ή αθλείται επί πέντε ημέρες την εβδομάδα εξασφαλίζει καλύτερη ζωή που, με βάση τις στατιστικές, επιμηκύνεται για επτά χρόνια περίπου.
 
Όμως, η υπερβολική κίνηση, με υπέρμετρη άσκηση και καταπόνηση του σώματος, μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά και ολόκληρο τον οργανισμό. Και εδώ χρειάζεται η εφαρμογή του χρυσού κανόνα, του μέτρου.
 
Με βάση επιστημονικές έρευνες, όσοι ασκούνται υπερβολικά, για αρκετά χρόνια, όπως οι αθλητές (μαραθωνοδρόμοι, αθλητές του τρίαθλου, δρομείς και άλλοι) βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την καρδιά τους, σκληραίνουν τις αρτηρίες που γίνονται άκαμπτες, διαταράσσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και χειροτερεύουν την κυκλοφορία του αίματός τους.
 
Συγκεκριμένα, κινδύνους για την καρδιά και για την υγεία τους διατρέχουν όσοι αθλούνται και καταναλώνουν πέντε και δέκα φορές περισσότερη ενέργεια.
 
Συνεπώς, ενώ είναι απαραίτητες για την καλή μας υγεία η συνεχής κίνηση, η συστηματική άσκηση και η αδιάκοπη άθληση, κάθε υπερβολή μπορεί να μας βλάψει σοβαρά στην υγεία και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
 
Γι’ αυτό δεν αντιτάσσουμε στην υπερβολή (της καθιστικής ζωής και της ακινησίας) την άλλη υπερβολή της παράλογης άσκησης και εξαντλητικής άθλησης για να προστατέψουμε το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή, την υγεία μας.
 
 
Εμμανουήλ Παπαδάκης
 

 

Your rating: None Average: 5 (11 votes)