Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019


Στείρωση σκύλου και γάτας

 
Η στείρωση έχει αναμφισβήτητα οφέλη τόσο στη συμπεριφορά ενός ζώου όσο και στην υγεία αυτού.
 
Οι θηλυκοί σκύλοι βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής δύο φορές τον χρόνο και τότε υπάρχει μεγάλη έλξη ανάμεσα στα θηλυκά και τα αρσενικά που δείχνουν μεγάλη εφευρετικότητα στο να ανακαλύπτουν τρόπους να βρίσκονται μαζί και να ζευγαρώνουν. Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 
Η στείρωση ενός θηλυκού σκύλου δίνει τέλος στις περιόδους ζευγαρώματος και στη γέννηση πολλών κουταβιών που ίσως καταλήξουν και αδέσποτα. Όσον αφορά τους στειρωμένους αρσενικούς σκύλους, δεν έλκονται πλέον από θηλυκές σε περίοδο ζευγαρώματος, έχουν μικρότερη τάση να οριοθετούν την περιοχή τους με ούρα και να εκδηλώνουν συμπεριφορά επίβασης και φυσικά μειώνεται η επιθετικότητα που αναπτύσουν απέναντι σε άλλα αρσενικά.
 
Ακόμη περισσότερα οφέλη, όμως, έχει στην υγεία του ζώου η στείρωση αυτού. Όσο μικρότερο σε ηλικία στειρώνεται ένα θηλυκό σκυλί τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες ν’ αναπτύξει αργότερα καρκίνο του μαστού, αποφεύγεται ο κίνδυνος παθήσεων του γεννητικού συστήματος όπως πυομήτρα, ενδομητρίτιδα, καρκίνος ωοθηκών και ενδομητρίου και φυσικά δεν παθαίνει ποτέ ψευδοκυήσεις. Το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος είναι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδό του. Η στείρωση εκτός από τον προληπτικό της χαρακτήρα έχει και θεραπευτικό μιας που αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ορισμένες παθήσεις της μήτρας στα θηλυκά καθώς και παθήσεις των όρχεων και του προστάτη ιδίως στους γηραιότερους αρσενικούς σκύλους.
 
Στην περίπτωση της γάτας η στείρωση μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκειαζωής αυτής και να τη μετατρέψει σε μια πιο ήρεμη και στοργική συντροφιά. Η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής για τις στειρωμένες γάτες είναι διπλάσια σε σχέση με τις αστείρωτες και αυτό γιατί οι στειρωμένες γάτες είναι λιγότερο πιθανό ν’ απομακρυνθούν από το σπίτι και ο κίνδυνος να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο φεύγοντας από σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνεται σημαντικά. Τα τραύματα από διαμάχες, όπως δαγκώματα και γρατσουνιές, είναι λιγότερο συχνά καθώς επίσης και οι μεταδοτικές μολύνσεις που αυτά συνεπάγονται. Οι μολύνσεις της μήτρας και οι όγκοι του μαστού είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στις στειρωμένες γάτες. Οι μη στειρωμένες γάτες που βρίσκονται στην περίοδο ζευγαρώματος, η οποία στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα 2-3 φορές το χρόνο, σημαδεύουν την περιοχή τους με την εναπόθεση ούρων που έχουν έντονη οσμή. Η συμπεριφορά αυτή γενικά σταματά με την πάροδο του χρόνου στις στειρωμένες γάτες, όπως επίσης και οι διαρκείς γοερές κραυγές των γάτων που βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.
 
Η κατάλληλη περίοδος για να στειρωθεί μια γάτα είναι μετά την ηλικία των 7-8 μηνών όπου έχει αναπτυχθεί πλήρως το ζώο και το γεννητικό σύστημα του, όποτε το αρσενικό μπορεί πλέον να γονιμοποιήσει και το θηλυκό να γονιμοποιηθεί και να κυοφορήσει.
 
Η στείρωση είναι μια χειρουργική διαδικασία που γίνεται κάτω από γενική αναισθησία και σαφώς αμετάκλητη εφ’ όσον το στειρωμένο ζώο δεν είναι πλέον γόνιμο. Στα αρσενικά ζώα γίνεται αφαίρεση και των δύο όρχεων (ορχεκτομή) και στα θηλυκά η επέμβαση αφορά την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας (ωοθηκυστερεκτομή).
 
                             dog_and_cat.jpg
 
Το μοναδικό μειονέκτημα της στείρωσης ενός ζώου είναι η τάση για αύξηση του βάρους του με αποτέλεσμα πολλές φορές την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει λόγω της απομάκρυνσης των γεννητικών οργάνων η οποία προκαλεί κάποιες ορμονολογικές διαταραχές (μείωση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης). Έτσι στα στειρωμένα ζώα η επιθυμία πρόσληψης τροφής αυξάνεται και αν ο ιδιοκτήτης δίνει στο ζώο του να τρώει κατά βούληση θα το οδηγήσει σίγουρα στην παχυσαρκία που θα επιφέρει άλλα προβλήματα στην υγεία του (συχνότερα εμφανίζονται παθήσεις στις αρθρώσεις, διαβήτης, ουρολιθίαση).

 

 
 
Άννα Φ. Μπαρδάνη (annafbardani@yahoo.gr)
Κτηνίατρος
 
 

 

Your rating: None Average: 5 (11 votes)