Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019


Τοξοπλάσμωση και δημόσια υγεία

 
Η τοξοπλάσμωση είναι ένα χρόνιο νόσημα σε γάτα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, ίππο, χοίρο, σκύλο, κουνέλι, τρωκτικά, πτηνά και άνθρωπο και οφείλεται σε ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasmagondii.
 
Η γάτα (τελικός ξενιστής), τα άλλα ζώα και ο άνθρωπος (ενδιάμεσοι ξενιστές) μολύνονται με κύστεις τοξοπλάσματος ύστερα από κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος και με ώριμες ωοκύστεις που συναντιόνται στο περιβάλλον καθώς και σε άπλυτα ωμά λαχανικά-φρούτα. Τα παράσιτα εισβάλλουν στο τοίχωμα του εντέρου του τελικού και των ενδιάμεσων ξενιστών, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής ανευρίσκονται στα κύτταρα πολλών οργάνων του σώματος όπου δημιουργούν τις λεγόμενες κύστεις του τοξοπλάσματος.
 
423288_230329743732946_100002677652496_448004_1885355202_n.jpg
 
Ειδικά στη γάτα εκτός των κύστεων στους ιστούς παράγονται στο έντερο του ζώου οι λεγόμενες ωοκύστεις, οι οποίες αποβάλλονται με τα κόπρανα στο εξωτερικό περιβάλλον.  
 
Συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα μετά την μόλυνση των ζώων εκτός κι αν αυτά είναι ανοσοκατεσταλμένα. Σε οξείες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός, διάρροια, βήχας , δύσπνοια, πνευμονία, ηπατίτιδα εγκεφαλίτιδα, μυομητρίτιδα, αποβολή, στειρότητα, αναιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται στα ζώα φαρμακευτική αγωγή.
 
Η πρόληψη της μόλυνσης των σαρκοφάγων ζώων στηρίζεται στη διατροφή αυτών με καλά βρασμένο ή κατεψυγμένο κρέας γιατί το παράσιτο καταστρέφεται στους 66ο C και στους –20ο C αντίστοιχα. Η μόλυνση των χορτοφάγων ζώων αποφεύγεται όταν τηρούνται κανόνες υγιεινής και όταν εκεί που υπάρχουν γάτες τα κόπρανα αυτών απομακρύνονται κάθε 1-2 μέρες.
 
                              himalayan2.jpg
 
 
Όσον αφορά την δημόσια υγεία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η γάτα καθεαυτού δεν μολύνει τον άνθρωπο. Η μολυσμένη γάτα αποβάλλει με τα κόπρανα της ωοκύστεις του παρασίτου συνολικά, σε ολόκληρη την ζωή της, 2-20 ημέρες. Αυτές οι ωοκύστεις καθίστανται μολυσματικές μετά από 2-4 ημέρες από την παραμονή τους στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος μολύνεται συχνότερα από μη καλά πλυμένα ωμά λαχανικά και φρούτα καθώς και ύστερα από την κατανάλωση ατελώς ψημένου μολυσμένου κρέατος (π.χ. δοκιμή κιμά, προτίμηση μισοψημένης μπριζόλας). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δίνουν οι έγκυες γυναίκες στην διατροφή τους στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ιδίως αν στον προγεννητικό τους έλεγχο δεν βρέθηκαν να έχουν αντισώματα κατά του παρασίτου αυτού.
 
 
Άννα Φ. Μπαρδάνη (annafbardani@yahoo.gr)
Κτηνίατρος
 
Your rating: None Average: 5 (17 votes)