Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


Tο Χαμόγελο του παιδιού στα νοσοκομεία Παίδων

 

Το Χαμόγελο του παιδιού από το1995 που ιδρύθηκε έχει προσφέρει πολλά χαμόγελα σε παιδικές ψυχούλες. Μεταξύ άλλων δημιούργησε τη γραμμή SOS 1056 στην οποία απαντούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, σε επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για την κακοποίηση παιδιών. Μετά από καταγγελία, η ομάδα των ειδικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών μπορεί να κάνει επιτόπια παρέμβαση σε κάθε περίπτωση που ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο. Η γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά κι είναι δωρεάν είτε από κινητό είτε από σταθερό, μάλιστα από καρτοτηλέφωνο δεν χρειάζεται καν κάρτα. Η γραμμή αυτή επίσης παρέχει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά, εφήβους και τους γονείς τους, διεκπεραιώνει αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που κρίθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον και παρέχει πληροφόρηση για τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης συντονίζει το εθνικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης Amber Alert Hellas σε περιστατικά απαγωγής ή εξαφάνισης ανηλίκων. Με κύριο μέλημα την αποφυγή της ιδρυματοποίησης έχει ιδρύσει και συντηρεί δεκαπέντε σπίτια μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Τα σπίτια αυτά φιλοξενούν παιδιά κάθε ηλικίας στα οποία προσφέρεται ότι δεν μπόρεσε να τους προσφέρει η φυσική τους οικογένεια. Επίσης στηρίζει μεγάλο αριθμό οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο σε υλικά αγαθά, τρόφιμα, είδη ένδυσης, σχολικά είδη όσο και σε ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη.
 
Η δράση αυτή του Χαμόγελου του παιδιού είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το σπουδαίο  έργο του για τη στήριξη παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους, στήριξη κοινωνική και οικονομική με δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και στο νοσοκομείο αλλά και μέσω των κινητών ιατρικών μονάδων που διαθέτει. Οι κινητές ιατρικές μονάδες, εξοπλισμένες με εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικεύονται στην μεταφορά νεογνών και παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ομάδα εθελοντών γιατρών πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε σπίτια παιδιών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών φροντίδας τους στο χώρο τους, στήριξη της οικογένειας και μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.  Επιπλέον διευκολύνει τους γονείς σε διαδικαστικά θέματα όπως, έκδοση βιβλιαρίων υγείας, επιδομάτων, παροχών από ασφαλιστικά ταμεία, φροντίζει για την κάλυψη ιατρικών ειδών και εξειδικευμένων εξετάσεων μέσω χορηγιών, καλύπτει νοσηλείες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστα παιδιά και στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο παιδιά που παραπέμπονται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.
 
                            karezi004_400x400.jpg
 
Το χαμόγελο του παιδιού βασίζει τη δράση του στον εθελοντισμό. Χάρη στην προθυμία μεγάλου αριθμού ανθρώπων, καθημερινά στα νοσοκομεία παίδων δίνονται «μαθήματα» ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. Οι εθελοντές προσφέρουν  δημιουργική απασχόληση σε παιδιά που νοσηλεύονται για λόγους κοινωνικούς ή για σοβαρούς λόγους υγείας. Δημιουργική απασχόληση πραγματοποιείται στα νοσοκομεία Παίδων Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Α.Χ.Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» και το Περιφερειακό Νοσοκομείο Πατρών. Υπάρχουν παιδιά που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από βαριές ασθένειες και πολλές φορές ανίατες. Αυτά τα παιδιά λοιπόν μαζί με τις οικογένειές τους ζουν για μήνες ακόμα και χρόνια στο νοσοκομείο δίνοντας καθημερινά τον αγώνα τους. Οι εθελοντές μέσα από το γέλιο, το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το τραγούδι, τη συζήτηση δίνουν δύναμη στα παιδιά και τους γονείς τους. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα δρα λυτρωτικά τόσο για τα παιδιά και τους γονείς όσο και για τους γιατρούς και νοσηλευτές. Επίσης διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές, πάρτι γενεθλίων με κλόουν και εκπλήξεις,  Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και διοργανώνονται γιορτές με την παρουσία αγαπημένων καλλιτεχνών. Όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 
Στήριξη και δημιουργική απασχόληση παρέχεται και σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για κοινωνικούς λόγους κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν βία, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση, αδιαφορία, εγκατάλειψη με θύτες συνήθως τους ίδιους τους γονείς. Το παιδί μεταφέρεται από την κοινωνική υπηρεσία σε κάποιο νοσοκομείο ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του αρχικά αλλά παραμένει εκεί ( αφού δεν υπάρχουν άλλοι χώροι φιλοξενίας) μέχρι να βρεθεί μια θέση σ’ ένα ίδρυμα ή να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει στο οικογενειακό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει και μήνες. Το παιδί όλο αυτό το διάστημα παραμένει ασυνόδευτο με ότι μπορεί να σημαίνει για μια παιδική ψυχή που είναι ήδη ταλαιπωρημένη. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει ότι μπορεί αλλά έχει κι άλλες υποχρεώσεις. Στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να είναι κι άλλα παιδιά που συνοδεύονται από γονείς και επισκέπτες, που συχνά ρωτάνε που είναι οι γονείς του και για πιο λόγο βρίσκεται εκεί, φέρνοντάς το σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Το ρόλο του συνοδού έρχεται να καλύψει το χαμόγελο του παιδιού με τους εθελοντές του που συντροφεύουν τα παιδιά καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Κι εδώ θέλω να πω από προσωπική εμπειρία, έχοντας υπάρξει εθελόντρια, μόλις το παιδί φτάσει στο νοσοκομείο το χαμόγελο του παιδιού έχει εξασφαλίσει δεκάδες αλλαξιές ρούχων, παιχνιδιών και αναλώσιμων προϊόντων, όλα του κουτιού και αν χρειαστεί ο εθελοντής κάτι επιπλέον, με ένα τηλεφώνημα είναι εκεί. Οι εθελοντές εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας κι έτσι υπάρχει ημερολόγιο όπου γράφουν το πρόγραμμα του παιδιού, πότε έφαγε, πότε έκανε μπάνιο, αν έχει κοιμηθεί και αν έγινε κάτι αξιοσημείωτο. Ο εθελοντής δεν γνωρίζει ποτέ την αιτία απομάκρυνσης του παιδιού απ’ την οικογένεια και δεν αναφέρεται ποτέ σ’ αυτό. Απ’ την άλλη τα παιδιά αυτά, όσο μικρά κι αν είναι, καταλαβαίνουν το λόγο που βρίσκονται εκεί και συνήθως δε ρωτάνε γι’ αυτό. Η εθελοντική προσφορά στα νοσοκομεία παίδων είναι εμπειρία ζωής. Φεύγεις πλουσιότερος, βλέπεις τις πραγματικές αξίες της ζωής, δίνεις και παίρνεις αγάπη, νιώθεις χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία. Γι’ αυτό και προτρέπω όλους όσοι έχουν χρόνο να έρθουν σε επαφή με το χαμόγελο του παιδιού και να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους του που με τόσο ζήλο κι αγάπη, υπερβάλλοντας εαυτό, αγκαλιάζουν κάθε παιδί που έχει ανάγκη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο χαμόγελο του παιδιού www.hamogelo.gr
 
 
Μαρίνα Αυγερινού

 

Your rating: None Average: 4.9 (10 votes)