Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020


Ζωοανθρωπονόσοι και πρόληψη αυτών

 
Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τη δημόσια υγεία και προκαλεί φοβία στους ανθρώπους για τα ζώα και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι οι ζωοανθρωπονόσοι.
 
Ζωοανθρωπονόσους ονομάζουμε τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο άμεσα (διαμέσου της επαφής) ή έμμεσα (διαμέσου της διατροφής). Ακολουθώντας, όμως, απλούς βασικούς κανόνες υγιεινής και διατροφής μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες μόλυνσής μας από τέτοιου είδους ασθένειες.
 
Όταν είμαστε επιμελείς στην καθημερινή προσωπική υγιεινή, δηλαδή, πλένουμε τα χέρια μας μετά από την επαφή με τα ζώα εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο.
 
 
laska.jpg
 
 
 
Τα ζώα συντροφιάς που είναι οικόσιτα απαιτείται να τα εμβολιάζουμε κάθε χρόνο και να τα αποπαρασιτώνουμε για τα ενδοπαράσιτα (π.χ. εχινόκοκκο) και για τα εξωπαράσιτα (π.χ. ψύλλους, τσιμπούρια). Το ίδιο ισχύει και για τα παραγωγικά ζώα που εκτρέφουμε, συν του ότι πρέπει να διατηρούμε το χώρο διαμονής τους καθαρό.
 
Όσον αφορά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι συνετό να προτιμάμε προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί κτηνιατρικό έλεγχο. Όταν καταναλώνουμε κρέας και ψάρι πρέπει αυτά να είναι καλοψημμένα ή καλοβρασμένα, τα τυριά ώριμα και το γάλα παστεριωμένο. Έτσι, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να προσλάβουμε μικρόβια όπως η βρουκέλλα  (μελιταίος πυρετός), σαλμονέλλα κλπ.
 
____!_~1.JPG  Children-and-Dogs5.jpg
 
Μια βασική λεπτομέρεια που αγνοούμε είναι ότι το μαχαίρι που χρησιμοποιούμε όταν κόβουμε το ωμό κρέας και ιδίως το κοτόπουλο και ο πάγκος ή τα σκεύη πάνω στα οποία τα τοποθετούμε,  πρέπει να τα πλένουμε με σαπούνι πριν τα χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε ή να τοποθετήσουμε, αντίστοιχα, τα λαχανικά, τα οποία θα καταναλωθούν ωμά.
 
Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα προηγούμενα αποφεύγουμε τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων από τα ζώντα ζώα και από τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.  
 
 
Άννα Φ. Μπαρδάνη (annafbardani@yahoo.gr)
Κτηνίατρος
Your rating: None Average: 5 (12 votes)