Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Εισροές χρημάτων

 
Αναστατώθηκε η χώρα από την αποκάλυψη του προέδρου της “αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος” (πρόκειται για αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναν από τους αναρίθμητους προέδρους του κρατιδίου μας) για την εξαγωγή ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη χώρα στο εξωτερικό.
 
Η αναστάτωση προκλήθηκε από τη γνωστοποίηση ότι η εξαγωγή έγινε από βουλευτή που δεν κατονομάστηκε, λόγω του ισχύοντος “απορρήτου” (που καλύπτει την περιουσιακή κατάσταση και την οικονομική δραστηριότητα των μελών της βουλής).
 
Τελικά, μετά από δηλώσεις, αναφορές, διαμαρτυρίες και τα ποικίλα γαυγίσματα μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τις εξηγήσεις των κομματικών εγκαθέτων, τις διαψεύσεις βουλευτών, τις απειλές μηνύσεων κατά πάντων και πασών, ανακοινώθηκε πως η εξαγωγή του εκατομμυρίου έγινε από τον επιχειρηματία σύζυγο της βουλευτή θυγατέρας του επίτιμου της “νέας δημοκρατίας” (της προέδρου του κόμματος “δημοκρατική συμμαχία”).
 
Επρόκειτο για επιχειρηματική κίνηση του συζύγου της βουλευτή στο πλαίσιο ναυτιλιακών δραστηριοτήτων που εξαπλώνονται εκτός της χώρας. Συνεπώς, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η από τη χώρα χρηματική εκροή και όλα είναι νόμιμα, ηθικά και καθαγιασμένα.
 
Η θιγείσα βουλευτής και αρχηγός κόμματος, τέως υπουργός, εκλεκτό μέλος του κοινοβουλίου, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναφορά, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της “αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος” για τον επιλεκτικό τρόπο χειρισμού ειδικά αυτής της υπόθεσης εξαγωγής του εκατομμυρίου.
 
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε την αναφορά στον “υπουργό δικαιοσύνης” για να κρίνει αν πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη. Τα ταραγμένα πρασινοκίτρινα νερά του κοινωνικού τέλματος ηρέμησαν. Επήλθε εκτόνωση και έγινε κάθαρση…
 
Ο υπό καταγγελία πρόεδρος της αρχής δήλωσε πως δεν αναφέρθηκε σε βουλευτή και δεν έκανε καμιά καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε. Συνεπώς, δεν ευθύνεται.
 
Το ζήτημα απασχόλησε τα ΜΜΕ που πέτυχαν ν’ αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα σοβαρά θέματα που έχουν επιπέσει σαν χιονοστιβάδα, όπως είναι η νέα δανειακή σύμβαση με τους σκληρότερους όρους, η γιγάντωση της ανεργίας, η όξυνση της εγκληματικότητας με τους καθημερινούς φόνους ανυπεράσπιστων πολιτών, η ακατανίκητη ύφεση, η τερατώδης φορολογική επιβάρυνση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης.
 
Ήδη έχει ξεχαστεί ακόμα και το καινούργιο παραδικαστικό κύκλωμα και η πρωτοδίκης που φυγοδικεί…
 
Από την αναστάτωση που προκλήθηκε από την εξαγωγή του εκατομμυρίου, αποκαλύφθηκε ο φαρισαϊσμός της κοινωνίας στο σύνολό της και όχι μόνο των κατ’ επάγγελμα πολιτικών και των στελεχών του κρατικού μηχανισμού επιβολής (της δικαστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας και της κυβέρνησης).
 
Φάνηκε καθαρά η διαχρονική αξία της φράσης “ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες” [Ματθαίου, Κεφ. 23ο]!
 
Ενώ δεν είναι εύκολο να βρεθεί έστω και ένας που δεν έσπευσε να εξάγει από τη χώρα τα χρήματά του, όλοι σαν Φαρισαίοι(και υποκριτές) στράφηκαν κατά του συζύγου της βουλευτή καθώς και εναντίον της ίδιας κατακρίνοντας τη συγκεκριμένη αυτή ενέργεια, επειδή “έβλαψε την εθνική οικονομία και έδωσε κακό παράδειγμα”. Λες και οι βουλευτές έχουν περισσότερα καθήκοντα και μεγαλύτερες ευθύνες από τον κοινό, μέσο πολίτη μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.
 
Ξεχνάμε πως στη δημοκρατία όλοι είναι ίσιοι και έχουν αντίστοιχες της ισότητάς τους ευθύνες.
 
Ίδια ευθύνη έχει ο βουλευτής που οφείλει να ψηφίζει ηθικούς νόμους, με τον λαδέμπορο που έχει καθήκον να μη νοθεύει το λάδι που εμπορεύεται, με τον πρόεδροτης δημοκρατίας που οφείλει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και να μην παριστάνει τη γλάστρα, με τον υπάλληλο της καθαριότητας που έχει αρμοδιότητα να μην επιτρέπει να εξαπλωθεί η χολέρα, με τον ιερέα που υποσχέθηκε να υπηρετεί τον αδύναμο, τον φτωχό και τον ελάχιστο σαν αδελφό και να μάχεται το χρήμα και την ύλη, με τον γιατρό που ορκίστηκε να πολεμάει την ασθένεια και όχι τον άρρωστο, με τον δικαστή που υποσχέθηκε κι αυτός με όρκους να υπερασπίζεται την ιδέα τη δικαιοσύνης και όχι τις συντεχνίες και τους δυνατούς, με τον δημόσιουπάλληλο που προσλήφθηκε για να κινήσει τον κρατικό μηχανισμό και όχι για να κτίσει επαύλεις και εξοχικά, με τον μηχανικό που δεν πρέπει ν’ αφαιρεί υλικά και κολώνες από τις κατασκευές που σχεδιάζει, αλλά να καθιστά απρόσβλητα τα κτίρια από σεισμούς και δονήσεις, με τον πλοίαρχο που έχει καθήκον να μεταφέρει με ασφάλεια τους επιβάτες, με τον στρατιωτικό που έχει καθήκον να υπερασπίζεται τη χώρα και όχι την περιουσία και την ευζωία του, με τον αστυνομικόπου πρέπει να προλαμβάνει και ν’ αποτρέπει το έγκλημα και να μην το προκαλεί ο ίδιος.
 
Κάθε ένας στη δημοκρατία έχει συγκεκριμένα καθήκοντα που οφείλει να εκπληρώνει και δεν περιμένει από τους άλλους να προσεγγίσουν την αγιότητα, κρίνοντας, κατακρίνοντας και αναθεματίζοντας τα σφάλματα, τα αμαρτήματα και τις αστοχίες των άλλων και όχι τις δικές του αστοχίες και τ’ αμαρτήματα που επιδιώκει να παραμένουν στο απυρόβλητο και εκτός ελέγχου ή κριτικής.
 
Εάν ο βουλευτής, για παράδειγμα, οφείλει να συμπεριφέρεται καλύτερα από τον μέσο πολίτη, τότε αναγνωρίζονται σε αυτόν αντίστοιχα του “άμεμπτου” της συμπεριφοράς του προνόμια και δυνατότητες. Ενώ, εάν και ο βουλευτής οφείλει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του όπως ο μέσος πολίτης, δεν δικαιολογούνται προνόμια και παραπανήσιες δυνατότητες από εκείνες του μέσου πολίτη.
 
Εάν απαιτούμε από τον βουλευτή, τον υπουργό, τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και άλλους άρχοντες να συμπεριφέρονται άψογα, χωρίς ν’ απαιτούμε αντίστοιχη συμπεριφορά από τον μέσο πολίτη, τότε θέλουμε να έχουμε μεσαιωνικούς άρχοντες και πατρίκιους και όχι δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους.
 
Το συμπέρασμα από αυτές τις σκέψεις είναι πως πρέπει να κρίνονται εξ ίσου όλων οι πράξεις, οι παραλείψεις και τα ανομήματα και όχι μόνο των βουλευτών, των πολιτικών και των εκλεγμένων αρχόντων.
 
Εάν ο μέσος πολίτης, που είχε δυνατότητα, δεν έσπευσε να βγάλει εκτός της χώρας τα πολλά ή λίγα χρήματά του, τότε έχει το δικαίωμα να κρίνει, να κατακρίνει, να στηλιτεύει, ν’ αποδοκιμάζει και να επιδιώκει την τιμωρία εκείνων που, σε αυτήν την κρίσιμη περίσταση, έσπευσαν σαν τουςμαυραγορίτες της Κατοχής ν’ ασφαλίσουν τα χρήματά τους σε ξένα θησαυροφυλάκια, ώστε αυτοί μεν να επιζήσουν οι άλλοι δεν να πεθάνουν από την πείνα…
 
Εφ’ όσον σχεδόν το σύνολο των κατοίκων αυτής της χώρας φυγάδευσε το σύνολο των χρημάτων του εκτός Ελλάδας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να κατακρίνει τον σύζυγο της βουλευτή που έκανε ακριβώς ό τι οι περισσότεροι. Ασφάλισε τα δικά του χρήματα, ένα μικρό μέρος από τα οποία είναι το εκατομμύριο, με τη σκέψη πως μόνο ο ίδιος πρέπει να επιβιώσει. Οι άλλοι ας πρόσεχαν κι ας έκαναν το ίδιο. Ας φρόντιζαν κι αυτοί ν’ αποκτήσουν εκατομμύρια και να γίνουν επιχειρηματίες…
 
Όποιος δεν έχει χρήματα, ας πεθάνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που επισήμανε ο Εμμανουήλ Ροΐδης σχετικά με το χρήμα και τον χρυσό, που είναι ο μοναδικός αξιόπιστος θεός στον κόσμο, με προφήτες του τους Εβραίους. Βέβαια, παραδοσιακά οι Εβραίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος του αναθέματος αν και πλήρωσαν, χωρίς να φταίνε, τα αμαρτήματα όλων μας.
 
Τελικά, όλοι ασχολήθηκαν με την εκροή του εκατομμυρίου. Δεν ασχολήθηκε ούτε ένας με τις εισροές χρημάτων στη χώρα μας.
 
Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι συμπατριώτες μας, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, έφεραν χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να βοηθήσουν και να δώσουν παράδειγμα πατριωτισμού και ήθους. Μάλλον δεν θα υπάρχει ούτε ένας, για δείγμα…
 
Η πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα και την οικονομία της, ούτε για την τύχη και τη ζωή των άλλων. Κάθε ένας νοιάζεται μόνο για το τομάρι του, για το πώς ο ίδιος θα περνά καλά και για τους άλλους, τη δυστυχία, την πείνα και την επιβίωσή τους δεν δίνει δεκάρα.
 
Γι’ αυτό, σημειώθηκε εκροή προς το εξωτερικό δεκάδων δισεκατομμυρίων από τους “προνοητικούς” που ήδη έχουν καταθέσει ό τι είχαν και δεν είχαν στην Ελβετία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, υπακούοντας στις κραυγές για την επικείμενη πτώχευση, την κατάρρευση, την επιστροφή στη δραχμή και τις άλλες αθλιότητες των εν δυνάμει και ενεργεία χρηματόφιλων.
 
Ε. Παπαδάκης
 

 

Your rating: None Average: 5 (9 votes)