Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Εκροές χρημάτων

 
Μάθαμε πως κάποιος βουλευτής, μέσω επενδυτικής εταιρείας, έβγαλε έξω από την Ελλάδα ένα εκατομμύριο ευρώ, τον Μάιο του 2011.
 
Την πληροφορία διοχέτευσε ο διορισμένος πρόεδρος της βαρύγδουπης “επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (ένας από τους πολλούς).
 
Το σύστημα που εξουσιάζει άδραξε την ευκαιρία (κανιβαλίζοντας το σύνολο των βουλευτών που μαζί με τους συνταξιούχους είναι 530) ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ανεπίλυτα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ανεπίλυτα επειδή δεν ενδιαφέρεται κανείς από τους τρωγλοδύτες της πολιτικής να τα λύσει.
 
Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής (ή “αρχής”) έδωσε στη δημοσιότητα (στην “επιτροπή θεσμών και διαφάνειας” της βουλής) την πληροφορία για το εξαχθέν εκατομμύριο, όλα τα κόμματα, οι ποικίλοι κράχτες και οι παρατρεχάμενοι, μαζί με τα ΜΜΕ, ξεσάλωσαν.
 
Ζητούν την κεφαλή επί πίνακι του βουλευτή με το εκατομμύριο, υποκρινόμενοι για πολλοστή φορά και υποδυόμενοι ποικίλους ρόλους σαν κήνσορες, υπερασπιστές του λαού, αμύντορες της ηθικής, σταυροφόροι της διαφάνειας (των άλλων) και αληθινοί πατριώτες ή “λαϊκοί αγωνιστές”.
 
Οι κραυγές και τα γαβγίσματα των πολιτικάντηδων και των εγκάθετων των κομμάτων δεν πείθουν κανένα.
 
Όμως, ο στόχος επιτεύχθηκε με τη γενόμενη εκτροπή της προσοχής από τα σπουδαία, μεγάλα και σοβαρά στο σαφάρι κατά του άγνωστου βουλευτή που φρόντισε το “βιός” του.
 
Κάποιοι ψέλλισαν πως σημασία δεν έχει η από τη χώρα εξαγωγή των χρημάτων, αλλά η προέλευσή τους. Αν προήλθαν από νόμιμη ή από παράνομη πηγή. Αν πρόκειται για “μαύρο” χρήμα που στάλθηκε στο εξωτερικό για να σωθεί και να ξεπλυθεί.
 
Η υποκρισία, ο φαρισαϊσμός και η ηθοποιία φαίνονται ξεκάθαρα, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έσπευσαν να ασφαλίσουν τα νόμιμα ή παράνομα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες. Χωρίς αιδώ, χωρίς τύψεις, χωρίς δισταγμό, χωρίς συναίσθηση και χωρίς ηθική.
 
Συνεπώς, η αποκάλυψη πως κι ένας βουλευτής μιμήθηκε τη συντριπτική πλειοψηφία δεν αποτελεί είδηση, ούτε μπορεί ν’ αποδοκιμαστεί, εάν δεν αποδοκιμαστούν και όλοι οι άλλοι (η συντριπτική πλειοψηφία) που έκαναν ακριβώς το ίδιο. Ακολούθησαν την προτροπή εκ των άνω: “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”!
 
Άλλωστε, οι βουλευτές μας δεν συμπεριφέρθηκαν με πατριωτισμό και σύνεση, αδιαφόρησαν για τα κοινά και φρόντισαν με ιδιαίτερη επιμέλεια για την προσωπική τους ευδοκίμηση καθώς και για την προκοπή των συγγενών, κολλητών και φίλων.
 
Αν δεν απαλλαγούμε από την υποκρισία, δεν πρόκειται η κοινωνία μας να ορθοποδήσει. Θα μείνει μέσα στο κίτρινο τέλμα της ανηθικότητας και της απραξίας, για να συνεχίσει να σαπίζει.
 
Ο άγνωστος βουλευτής είχε το δικαίωμα να εξαποστείλει το εκατομμύριό του, όπως θα έχει κάνει και με άλλα εκατομμύρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από 01.12.2009 ισχύει, μαζί με τις άλλες διεθνείς συμφωνίες, σαν η κορυφαία, η συνθήκη της Λισαβόνας που υπογράφηκε από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παγίωση της ασφάλειας, της ελευθερίας (στην οποία εντάσσεται η οικονομική ελευθερία) και της δικαιοσύνης.
 
Υπακούοντας στη συνθήκη της Λισαβόνας (το ευρωπαϊκό σύνταγμα), ο άγνωστος βουλευτής μερίμνησε για το “ευ ζην” του ίδιου και των συγγενών του. Είναι ένας από τους αγωνιζόμενους για την επαναφορά της δραχμής. Κάποιος ακραιφνής δημοκράτης που περιμένει να συμβεί η κατάρρευση για να επιπέσει και με τα εξαχθέντα εκατομμύρια ν’ ανέβει μια ακόμη σκάλα. Από εκατομμυριούχος ν’ αναγορευτεί σε δισεκατομμυριούχο, δοξαζόμενος από τους σύγχρονους αγίους μας, τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους, τους υπηρέτες των ναών του χρήματος και τους ιδρυτές των νέων κομμάτων και αποκομμάτων που αδημονούν να μας σώσουν.
 
Ας αφήσουμε τον βουλευτή να χαίρεται τα εκατομμύριά του. Θα εκλεγεί νομοτελειακά για να τα αυξήσει. Το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι, ψηφίζοντας γόνους και απογόνους πολυεκατομμυριούχων που πιστοί στο πολιτικό θέατρο εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι της φτωχολογιάς.
 
Ακόμα και ο γιός της φεουδαρχικής οικογένειας Παπανδρέου, με πύργο στο Καστρί, έγινε ο ηγέτης των μη προνομιούχων και βασίλεψε επί δεκαετίες. Και ο εγγονός έπαιξε τον ρόλο του κοινωνικού επαναστάτη φτάνοντας μέχρι και την προεδρία των απανταχού της γης λαϊκών αγωνιστών του σοσιαλισμού. Ο βουλευτής με το ψωροεκατομμύριο μας μάρανε;
 
Κάτω τα χέρια από τον άγνωστο βουλευτή. Αν είμαστε στα χρόνια της αθηναϊκής δημοκρατίας θα φτιάχναμε βωμό “τω αγνώστω βουλευτή” που έβγαλε έξω το εκατομμύριο για να το σώσει. Άξιος ο μισθός του. Άξιοι κι αυτοί που τον εξέλεξαν. Μαζί με τον αρχηγό και το κόμμα του. Να τον χαίρονται.
 
Ε. Παπαδάκης
 
 
Your rating: None Average: 5 (7 votes)