Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020


Εθνικισμός και λαϊκισμός

 

Επιστολή προς τους Ελληνες από την Πολωνία

 

Τα πιό μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται να είναι ο χυδαίος λαϊκισμός και ο άκρατος εθνικισμός, ενώ αυτό που χρειάζεται δεν είναι άλλο παρά ο ρεαλισμός.

 
Ότι και να λέμε για τους Γερμανούς, έχουν και αυτοί περάσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν αλλά τα ξεπέρασαν με τη λογική και συστηματική αντιμετώπιση. Γιαυτό και οι γερμανοί φορολογούμενοι είναι στη θέση τώρα –και το έχουν αποδεχθεί– να ξοδέψουν σημαντικά ποσά χρημάτων για να βοηθήσουν τους Έλληνες (και όχι για να τους υποδουλώσουν, όπως υποστηρίζουν οι λαϊκιστές και οι αριστεροί, που έχουν βγει στους δρόμους της Αθήνας και φωνάζουν). Καλά, πιστεύουν ακόμη στην ιδεολογία που μας λέει πως οι μή έχοντες θα τα πάρουν από τους έχοντες, ο πλούτος των οποίων είναι προϊόν εκμετάλλευσης; Σε εμάς τους Πολωνούς, με αυτά που ζήσαμε επί κομμουνισμού, κάτι τέτοιο μας φαίνεται εξωπραγματικό, για να μην πω αστείο. Είδαμε στην πράξη πού οδηγεί αυτή η ιδεοληψία και αν κάποιος δεν γνωρίζει ας μας ρωτήσει.
 
Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος μισθός στη Γερμανία δεν αυξήθηκε παραπάνω από 10%, ενώ ανέβηκε το όριο συνταξιοδότησης των Γερμανών. Τα κονδύλια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν μειωθεί, καθώς και τα κονδύλια για κοινωνική πρόνοια. Όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα συμφώνησαν και υποστήριξαν τις ρυθμίσεις αυτές.
 
Γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Μήπως γιατί ο κόσμος πέφτει θύμα λαϊκιστικών κραυγών, που ζητάνε να καταργηθούν οι μειώσεις των μισθών και των προνομίων;
 
Έπειτα, στην Ελλάδα το 30% του εργατικού δυναμικού είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάπου 5%. Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη στη φοροδιαφυγή. Εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπόρεσαν ποτέ να εισπραχθούν από τους έχοντες. Ταυτόχρονα, παραπονούνται οι Έλληνες ότι δεν εισακούονται από τους Επιτρόπους της Ευρώπης, οι οποίοι στην πραγματικότητα προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
 
Οι Αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις της δημοκρατίας στην Ευρώπη, και δικαιούνται κάθε έπαινο γι’ αυτό, αλλά οι Γερμανοί κατέκτησαν την καλή οργάνωση, την κοινωνική πειθαρχία και την ευθύνη όσο κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη. Γιατί αυτά τα δύο, η ελληνική δημοκρατία και η γερμανική κοινωνική πειθαρχία και ευθύνη, να μή μπορούν να συνδυαστούν προς όφελος της Ελλάδας;
 
Η γερμανική κοινωνία είναι τώρα πολύ κοσμοπολίτικη και όμως λειτουργεί καλά, και πολιτικά και κοινωνικά. Αξίζει να ρωτήσει κανείς το γιατί.
 
Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για τη σημερινή Ευρώπη. Πολιτιστική ανοχή, δημοκρατία, ανοιχτά μυαλά και κοινωνική ευθύνη είναι τα επιτεύγματα της Ευρώπης, αλλά και η ευκαιρία της. Γιατί δεν διαλέγουν αυτόν τον δρόμο οι Έλληνες;
 
Μιχαήλ Λεγκιέρσκι
 

 

Your rating: None Average: 4.7 (18 votes)