Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019


Υπέρτατη Αντιγραφειοκρατική Αρχή

 

Ένα από τα “καλά” της οικονομικής κρίσης είναι η κατανόηση της ανεπανόρθωτης ζημιάς που προξενεί η τερατώδης γραφειοκρατία [Νομικά Επίλεκτα: “Ελλάδα, το προπύργιο της γραφειοκρατίας”].
 
Όλοι, αρμόδιοι, αναρμόδιοι και διοικούμενοι καταδικάζουν τη γραφειοκρατία και τα δαιδαλώδη και άχρηστα συστήματά της που καταταλαιπωρούν χωρίς να καταργούνται. Αντίθετα, επεκτείνονται και κλιμακώνονται…
 
Η απελθούσα αποτυχημένη κυβέρνηση είχε αναγγείλει τον δραστικό και άμεσο περιορισμό της γραφειοκρατίας με την καθιέρωση της “ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”, η οποία αποδείχθηκε πως δεν ήταν ούτε ηλεκτρονική, ούτε διακυβέρνηση. Επρόκειτο για φαρσοκωμωδία που παίχθηκε από ερασιτέχνες, ατάλαντους, αναποφάσιστους και ανίκανους.
 
Πολλά άρθρα επιφανών, δημοσιογράφων και μη, στρέφονται εναντίον της γραφειοκρατίας, καταδικάζοντας τους υπαλλήλους (που προβάλλουν την ανευθυνότητά τους οχυρωμένοι πίσω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες) και κατακρίνοντας τους ανίκανους πολιτικούς που, με άχρηστους διορισμούς υπεράριθμων, “στελέχωσαν” τη γραφειοκρατία και την έκαναν απρόσβλητη.
 
Σωστά αποδίδονται τα περισσότερα βασανιστήρια των γραφειοκρατών κατά των πολιτών στην ύπαρξη άχρηστων “διαδικασιών”, τις οποίες επέβαλαν ξεδιάντροπες συντεχνίες, με ισχυρή εκπροσώπηση στη βουλή, και ανήθικοι πολιτικοί.
 
Κορυφαία γραφειοκρατική και άχρηστη διαδικασία είναι η αναγκαστική πρόσληψη δικηγόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με την πληρωμή αντίστοιχων αμοιβών από τους συναλλασσόμενους, και η όμοια αναγκαστική παράσταση με την ιδιότητα “επιβλέποντος” του μηχανικού που παρεμβαίνει στην πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικήςάδειας, άσχετα αν επιβλέπει ή αν εξαφανιστεί από το έργο. Σε περίπτωση πλήρους εξαφάνισης του πολιτικού μηχανικού προβλέπεται ολόκληρη διαδικασία αντικατάστασής του από άλλον “επιβλέποντα”.
 
Της οικοδομικής άδειαςσυχνά χάνονται τα πρωτότυπα που έχουν κατατεθεί σε φάκελο στην αρμόδια πολεοδομία και, εξ αιτίας της γραφειοκρατίας, δεν βρίσκεται ο υπεύθυνος τηςυπεξαγωγής, ούτε επιβάλλεται οποιαδήποτε κύρωση. Πέραν τούτων, υπάρχουν άλλες τέτοιες βασανιστικές διαδικασίες για την “αναθεώρηση” ή τις αναθεωρήσεις των αδειών, με την απαραίτητη καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες του έργου.
 
Την γραφειοκρατία λατρεύουν και συντηρούν και άλλες συντεχνίες, πέραν των “επιστημονικών”. Είναι οι συμπαθείς σε ορισμένους (που αποκλίνουν από το φυσιολογικό) ερμητικά κλειστές συντεχνίες των ταξιτζήδων, των ιδιοκτητών των φορτηγών και των άλλων κυρίαρχων των δρόμων. Επίσης, “συμπαθείς” είναι οι συντεχνίες των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των άλλων δήθεν “κοινωφελών οργανισμών” που αποτελούν κράτος εν κράτει.
 
Πρόκειται για τις κρατικά ελεγχόμενες ανώνυμες εταιρείες που το μόνο “κοινωφελές” που επιδιώκουν είναι η παροχή χρημάτων στους χωμένους σε αυτές, οι περισσότεροι από τους οποίους αντί εργασίας θητεύουν και υπηρετούν τη γραφειοκρατία τους.
 
Τελευταία (επί κυβέρνησης ΓΑΠ) ψηφίστηκε ειδικός νόμος, ένας από τους χιλιάδες, με τον οποίο προβλέφτηκε η ηλεκτρονική ίδρυση εμπορικών εταιρειών. Αντί, όμως, επιτάχυνσης, θριάμβευσε και πάλι το τέρας της γραφειοκρατίας, επειδή μόνο ένας συμβολαιογράφος (από τις χιλιάδες) βρέθηκε με ατελή γνώση της νέας διαδικασίας και αυτός δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο του, εξ αιτίας της έλλειψης πληροφόρησης της στρατιάς των αρμόδιων και αναρμόδιων υπαλλήλων, οι οποίοι, σύμφωνα με την αρχή “άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”, καταληφθέντες από γραφειοκρατικό αμόκ, ζήτησαν (και ζητούν με μανία) περισσότερα έγγραφα (χαρτιά) από όσα ζητούσαν προηγουμένως, πριν την ψήφιση του νόμου.
 
Έτσι, χρειάστηκε διάστημα αρκετών μηνών για να ιδρυθεί μια μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που, σύμφωνα με τον νόμο (και την κοινή λογική), θα ιδρυόταν αυθημερόν!
 
Εξ αιτίας της γραφειοκρατίας έχει παραφρονήσει ο κρατικός μηχανισμός και, γι’ αυτό, παρέχει “συντάξεις σε υγιέστατους αναπήρους, σε νεότατους συνταξιούχους που δεν εντοπίζονται, σε αποβιώσαντες που αν ζούσαν θα είχαν υπερβεί το εκατοστό δέκατο ή και το εκατοστό τριακοστό έτος και σε διάφορες απίθανες κατηγορίες απατεώνων, χρηματοδοτώντας με πακτωλούς χρημάτων τον πρόεδρό μας, που επιβαίνει της δημοκρατίας, τους πενήντα του λόχου των υπουργών – υφυπουργών, τα πανευτυχή μαγαζιά των κομμάτων και των ποικίλους κομματικούς εγκαθέτους.
 
Αυτοί οι απατεώνες συρρέουν συχνά στις άχρηστες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή τις επιδοκιμάζουν υποκριτικά, αγωνιζόμενοι να διατηρήσουν τη λεία και το μερίδιό τους στα πανάκριβα δανεικά που εισρέουν στη χώρα. Μουντζώνουν, βρίζουν, γαβγίζουν και …αγανακτούν.
 
Παρακολουθώντας την παραγωγή νόμων, εγκυκλίων και διατάξεων μόνο από το υπουργείο που ασχολείται με τα οικονομικά γίνεται αντιληπτό το γιγάντωμα της γραφειοκρατίας που συντηρείται από τους υπεράριθμους και άχρηστους αργόμισθους υπαλλήλους.
 
Έμπειρος αρθρογράφος (ο Στέλιος Σταυρίδης), σε πρόσφατο άρθρο του, της 05.02.2012, εισηγείται την ίδρυση μιας “υπέρτατης αρχής”, η οποία θα έχει σαν αντικείμενο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρεμβαίνοντας σε κάθε περίσταση, ελέγχοντας όλους τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, ώστε να κατορθωθεί η απαιτούμενη απλοποίηση των γραφειοκρατικών συστημάτων.
 
Αντικείμενο αυτής της αρχής θα είναι η άμεση εφαρμογή των νόμων και η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να δίνονται απλές, σύντομες και πρακτικές λύσεις.
 
Μια τέτοια αρχή, για να μην προστεθεί στις ποικίλες αρχές και εξουσίες που συντηρούν το χάος των γραφειοκρατών και μανδαρίνων, θα είναι εξοπλισμένη με απεριόριστη εξουσία παρέμβασης και επιβολής άμεσων και πρακτικών λύσεων. Εάν δε έχει και εξουσίες να τιμωρεί τους εμμένοντες και παρεκτρεπόμενους, το έργο της θα στεφτεί από επιτυχία.
 
Χρειάζονται έξυπνες λύσεις από έμπειρους και έντιμους ειδικούς, ώστε να εξολοθρευτεί το αποφώλιον τέρας της γραφειοκρατίας και, για να πετύχει η ύστατη αυτή προσπάθεια, απαιτείται η άμεση αποπομπή των χιλιάδων των αργόμισθων που σιτίζονται, χωρίς να εργάζονται, στο Πρυτανείο του καταρρέοντος Δημοσίου.   
 
Ε. Παπαδάκης

 

Your rating: None Average: 5 (12 votes)