Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Με τον εορτασμό των Θεοφανείων, μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης [Νομικά επίλεκτα-Τα Θεοφάνεια και ο συμβολισμός τους], ολοκληρώνεται ο κύκλος των εορτών των Χριστουγέννων. Η εκκλησία μας την 6η Ιανουαρίου κάθε έτους, γιορτάζει την Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό και την επόμενη ημέρα, 7 Ιανουαρίου τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αποκαλούμενος και Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Ο Άγιος Ιωάννης υπήρξε πρόδρομος του Ιησού Χριστού και προετοίμασε με τη διδασκαλία του τον ερχομό του Μεσσία, εξού και ο χαρακτηρισμός «Πρόδρομος». Ήταν ο τελευταίος Προφήτης που ανήγγειλε την έλευση του Κυρίου. Αντιτάχθηκε στις ανηθικότητες της εξουσίας, γι’ αυτό και φυλακίστηκε από τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας, Ηρώδη Αντύπα και τελικά θανατώθηκε.

 

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιωάννης, ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, συγγενή της Παναγίας και γεννήθηκε έξι μήνες πριν τον Χριστό. Κατέφυγε από μικρή ηλικία στην έρημο της Ιουδαίας, όπου έζησε ασκητικά και προετοίμασε το έργο του. Σε ηλικία 30 ετών, όπως εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς, έφτασε στον Ποταμό Ιορδάνη κηρύσσοντας «μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών» και βάπτιζε τους περαστικούς. Η εμφάνισή του ήταν ασκητική, όπως και ο βίος του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα από τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη. Τρεφόταν σαν πουλί, με άγριο μέλι και ακρίδες. Αυτή είναι η μία εκδοχή της απεικόνισης του Αγίου με φτερούγες. Η άλλη εκδοχή στηρίζεται σ’ ένα απόσπασμα του Προφήτη Ησαία ,στο κατά Μάρκον ευαγγέλιο όπου λέει χαρακτηριστικά: «Ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελό μου προ προσώπου σου, ως κατασκευάσει την οδό σου έμπροσθεν σου».

 

 

JPG.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Μαρίνα Αυγερινού

 

Κινούταν συνεχώς πλησίον του Ιορδάνη ποταμού, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετάνοιας. Κόσμος απ’ όλη την Παλαιστίνη, έσπευδε να τον ακούσει και να βαπτιστεί, μεταξύ αυτών και στρατιώτες, Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι. Στον Ιορδάνη Ποταμό τον συνάντησε και ο Χριστός και του ζήτησε να τον βαφτίσει. Εκείνος αναγνωρίζοντάς τον αρνείται λέγοντας ότι δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά απ’ τα παπούτσια του να λύσει. Ο Ιησούς επέμεινε κι έτσι πραγματοποιήθηκε η βάπτιση στα νερά του Ιορδάνη.

 

 Η μεγάλη αποδοχή του κόσμου, έφερε γρήγορα την αντίδραση του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων. Το γεγονός δε ότι ο Πρόδρομος  επέπληξε τον Ηρώδη Αντύπα για την παράνομη συμβίωσή του με τη γυναίκα του ζώντος αδερφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκισή του. Ο Ηρώδης με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του, ζήτησε από την Σαλώμη, κόρη της Ηρωδιάδος, να χορέψει γι’ αυτόν, με κάθε αντάλλαγμα. Η Ηρωδιάς, που φθονούσε τον Ιωάννη, βρήκε ευκαιρία να τον εκδικηθεί και προέτρεψε την κόρη της να ζητήσει ως αντάλλαγμα την κεφαλή του Προδρόμου μέσα σ’ ένα πινάκιο. Αυτό ήταν και το μαρτυρικό τέλος του Ιωάννη.

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι απ’ τους πιο αγαπημένους Αγίους της Χριστιανοσύνης. Κάθε τόπος και κάθε χωριό έχει τουλάχιστον μια εκκλησιά αφιερωμένη στη μνήμη του. Στα τέμπλα των εκκλησιών η θέση του είναι πάντα δίπλα στον Χριστό και την Παναγία. Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι δε γεννήθηκε άλλος άνθρωπος πιο μεγάλος από τον Ιωάννη.

 

 

Μαρίνα Αυγερινού

Αγιογράφος- συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων 

 

Your rating: None Average: 5 (4 votes)