Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019


Αρχιεπίσκοπος Λουκάς

“Αρχιεπίσκοπος ΛΟΥΚΑΣ (Λουκάς Βόινο – Γιασενέτσκι. Ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός, 1877 – 1961) του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Αντωνοπούλου. Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ (Σειρά: Αγιολογική Βιβλιοθήκη, αριθ. 11).

Πρόκειται για μια επιμελημένη έκδοση, που αναφέρεται στη μαρτυρική ζωή και στο τεράστιο επιστημονικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του Βαλεντίν ΒόινοΓιασενέτσκι, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, γεννήθηκε το έτος 1877 («14/27 Απριλίου») στην πόλη Κερτς, το αρχαίο Ποντικάπαιο, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας και συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Αζοφική θάλασσα, από φτωχούς γονείς.

Ο αναγνώστης του βιβλίου καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της ζωής του Βαλεντίν Βόινο – Γιασενέτσκι, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και τον θάνατό του, βιώνει ταυτόχρονα και τα ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ισχύος του σοβιετικού καθεστώτος στην αχανή Ρωσία, στη Σοβιετική Ένωση, από την επανάσταση των Μπολσεβίκων, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την άνοδο στην εξουσία του Στάλιν  μέχρι και την 11 Ιουνίου 1961, ημερομηνία θανάτου του Βαλεντίν Βόινο Γιασενέτσι.
Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε γλαφυρή γλώσσα και, χάρη στη συγγραφική του ικανότητα, ανταποκρίθηκε στο δύσκολο έργο να παρουσιάσει την προσωπικότητα, την πολυσχιδή δράση και τις αναρίθμητες προσφορές τού Αρχιεπισκόπου Λουκά προς τον Άνθρωπο, την Ιατρική Επιστήμη και την Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως, ότι “η αγία ζωή του, τα θαύματά του και η πίστη του λαού του Θεού πιστοποίησαν την αγιότητά του. Για τον λόγο αυτό, ειδική ερευνητική επιτροπή ασχολήθηκε με τη ζωή, τα έργα και τα θαύματά του και, τον Νοέμβριο του 1995, με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακηρύχθηκε άγιος. Γράφτηκε ειδική ακολουθία και αγιογραφήθηκε η εικόνα του” [σελ. 416η εκ του συνόλου των 445 σελίδων του βιβλίου].
Όπως πληροφορείται ο αναγνώστης του καταπληκτικού αυτού βιβλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς υπήρξε άριστος πατέρας τεσσάρων τέκνων, τα οποία πλαισίωσε μόνος, μετά τον θάνατο της συζύγου του, υπήρξε προικισμένος ζωγράφος, ικανός να αποτυπώνει με την πένα του και με απόλυτη ακρίβεια όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος,  άριστος ιατρός – χειρουργός, με απίστευτη προσφορά στην Επιστήμη και στον Άνθρωπο, αναγνωρισμένος παγκοσμίως για το έργο του, άριστος πνευματικός - εκκλησιαστικός ηγέτης, ασυμβίβαστος ιδεολόγος – πιστός την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις παραδόσεις του ορθόδοξου λαού και, κατά κυριολεξία, μάρτυς, που καταδιώχθηκε σκληρά για την πίστη και τις αρχές του, τις οποίες υπερασπίστηκε με θάρρος και γενναιότητα, με αποτέλεσμα ν’ αποσπάσει τον θαυμασμό και αυτών ακόμη των φανατικών διωκτών του, τους οποίους συγχωρούσε, με χριστιανική ανεξικακία και αγάπη, γενόμενος ο ίδιος ζωντανό παράδειγμα των όσων δίδασκε και έπραττε, υπηρετώντας πάντοτε τον Άνθρωπο και θεραπεύοντας ακούραστα τους ασθενείς, εργαζόμενος υπεράνθρωπα και χωρίς να δέχεται αμοιβές, υπό συνθήκες άθλιες, με στερήσεις και ακατάπαυστες διώξεις, εξορίες, μαρτύρια και κατατρεγμούς. 

 

 

Your rating: None Average: 5 (16 votes)