Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019


Blood Sisters - The French Revolution In Women Memory

 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ – η γαλλική επανάσταση στη μνήμη των γυναικών – αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται - της Marilyn Yalom, σε μετάφραση της Εύης Κλαδούχου, των εκδόσεων ΑΓΡΑ (τίτλος πρωτοτύπου: Blood Sisters, The French Revolution In Women Memory).
 
Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο ιστορίας, στο οποίο περιλαμβάνονται μόνο γυναικεία απομνημονεύματα με θέμα τη μεγάλη γαλλική επανάσταση του 1789, τα οποία παρέμεναν άγνωστα στους μη ειδικούς ερευνητές και επιστήμονες.
 
Η συντριπτική πλειονοψηφία των γυναικών που έγραψαν τα απομνημονεύματά τους ήταν αριστοκράτισσες, λόγω της μόρφωσης τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες του λαού που ήταν τελείως αγράμματες και για τον λόγο αυτό ήταν υποχρεωμένες να υπαγορεύσουν τις αναμνήσεις των εμπειριών τους.
 
Όπως παρατηρεί στην εισαγωγή η συγγραφέας, όλες αυτές οι γυναίκες, αριστοκράτισσες, αστές, βασιλόφρονες, δημοκρατικές, οι ελάχιστες χωρικές και οι εργάτριες, συνδέονταν μεταξύ τους με έναν κοινό εφιάλτη: Την εμπειρία του να έχει κανείς επιβιώσει, όταν τόσο πολλοί άλλοι έχουν χαθεί, που συχνά δημιουργεί την αποκαλούμενη “ενοχή του επιζώντος”.
 
Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα απομνημονεύματα της κυρίας Ρολάν, ο σύζυγος της οποίας υπήρξε υπουργός των εσωτερικών της κυβέρνησης που προήλθε από την επανάσταση, από το 1791 έως το 1793. Παρά όμως, τα γνήσια δημοκρατικά της φρονήματα, συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή επί πέντε μήνες, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων του Ροβεσπιέρου το 1793. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της συνέγραψε το έργο, που θεωρείται το σημαντικότερο από όλα, γίνεται δε ιδιαίτερη μνεία των απομνημονευμάτων της κυρίας Ρολάν, επειδή σε αυτήν αποδίδεται η περίφημη φράση, πριν από τη θανάτωσή της,
  • «Ελευθερία! Πόσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί στο όνομά σου!»…
Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από πλήρη τεκμηρίωση καθώς και από επιτυχή μετάφραση, που διευκολύνει τον αναγνώστη να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του καθώς πληροφορείται και μετέχει στα βιώματα των γυναικών, που έζησαν πριν, κατά και μετά τη μεγάλη γαλλική επανάσταση.
 
 
Your rating: None Average: 5 (2 votes)