Κυριακή 3 Ιουνίου 2018


Αρωματική κουζίνα

 
Η μαγειρική με μπαχαρικά και μυρωδικά
 
 
Μέσα από το βιβλίο “Αρωματική Κουζίνα” θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε για τα μπαχαρικά και μυρωδικά, με μια σύγχρονη περιγραφή που δίνει ο Βαγγέλης Δρίσκας.
 
Τον ίδιο, όσοι λατρεύουν τη μαγειρική, τον έχουν γνωρίσει από την εκπομπή που παρουσιάζει κάθε Κυριακή μεσημέρι.
 
Η χρήση των μπαχαρικών είναι μια πολύ παλιά συνήθεια στη διατροφή των ανθρώπων.
 
Σε διάφορες εποχές μάλιστα είχαν μεγάλη εμπορική αξία και τα χρησιμοποιούσαν σαν αντάλλαγμα στις εμπορικές τους συναλλαγές.
 
Στις μέρες μας τα μπαχαρικά και αρωματικά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής καθώς κάθε συνταγή και κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της.
 
Είναι εντυπωσιακό πόσο αλλάζει η γεύση σε ένα φαγητό προσθέτοντας ή αφαιρώντας ελάχιστη ποσότητα από κάποιο μπαχαρικό.
 
Έχετε φανταστεί πως θα ήταν η μαγειρική χωρίς αυτά ;
 
Η μεσογειακή κουζίνα που μας είναι πιο οικεία, αφού πολλά υλικά είναι κοινά με αυτά της ελληνικής, είναι γεμάτη από ζεστά μπαχαρικά με πλούσια γεύση.
 
Διαβάζοντας το βιβλίο, στην πρώτη ενότητα θα μάθετε τι είναι τα μπαχαρικά και μυρωδικά, πως τα προετοιμάζουμε καθώς και πως τα συντηρούμε.
 
Η συλλογή και η περιγραφή είναι εντυπωσιακές…
  
Εκτός από τα γνωστά, θα εξερευνήσετε και πιο σπάνια όπως το σουμάκ, το χορσράντις, το μάσις, την λουίζα, αστεροειδής γλυκάνισος, το κούρκουμα…
 
Σε όλες τις συνταγές του βιβλίου, πρωταρχικό ρόλο έχουν τα αρώματα.
 
Σαλάτες, σούπες, ορεκτικά, ζυμαρικά, ριζότο, θαλασσινά, κρέας, με τα απαραίτητα συνοδευτικά τους – ντιπ  και τέλος τα γλυκά, παγωτά και γρανίτες !
 
Οι συνταγές θα σας δείξουν πως μπορείτε να “συνδυάσετε” τα αρώματα μεταξύ τους με τρόπους που δεν είχατε ξαναφανταστεί και ίσως  παίρνοντας την ιδέα να εφαρμόσετε σε δικές σας “παραδοσιακές” συνταγές δίνοντάς τους άλλη διάσταση.
 
Θα μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε σε συνταγές κάπαρη, φασκόμηλο, παπαρουνόσπορο ακόμη και λεβάντα !
 
 
                    MPARARIKA.jpg
 
 
Διανύοντας τη Σαρακοστή, από το βιβλίο αυτό θα σας παρουσιάσουμε μερικές συνταγές νηστήσιμες που περιέχει…
 
  • Καλαμαράκια Ριζότο
  • Μελιτζάνες γεμιστές με πλιγούρι και μανιτάρια
  • Κριθαράκι με γαρίδες
  • Πικάντικη σούπα με ρεβίθια
  • Χταπόδι με μαραθόριζα και ούζο
  • Κρεμμυδόσουπα
  • Νιόκι με ραγκού θαλασσινών
  • Σπαγγέτι με αγκινάρες
  • Πιλάφι με θαλασσινά, φινόκιο και σπανάκι
  • Κροκέτες με φακές και ρεβίθια
  • Μήλα γεμιστά
 
Σαν ονομασίες ακούγονται απλές, αλλά όταν διαβάσετε τη συνταγή θα αντιληφθείτε την χρήση, την τεχνική και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μπαχαρικά και τα αρωματικά σε αυτές .
 
Ξεφυλλίζοντας τις 330 σελίδες του θα διαπιστώσετε ότι η λίστα με νηστήσιμες συνταγές είναι πάρα πολλές.
 
Σας παρουσιάζουμε μια από αυτές, πρωτότυπη και εύκολη… Πιττάκια με Ελιές και Ούζο !
 
Δοκιμάζοντας την,  είμαστε σίγουροι ότι θα σας πείσουμε, ότι το βιβλίο “Αρωματική Κουζίνα” έχει μια θέση κοντά σας. Όχι μόνο για την περίοδο που νηστεύετε αλλά όλο τον χρόνο, για να σας γεμίσει με τα αρώματά του.
 
 
 
 
 ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΖΟ
 
 patatesli20kasarli20borek204.jpg
 
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
 
  • 2 μεγάλα  ξερά κρεμμύδια τριμμένα
 
  • 1  μεγάλη ρίζα φινόκιο
 
  • 1 κουτ σούπας  χυμό λεμονιού
 
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες - χωρίς κουκούτσι
 
  • 1/2  - 1  σφηνάκι ούζο
 
  • 1 κουτ σούπας γλυκάνισο
 
  • 1 κουτ γλυκού ρίγανη
 
  • Αλάτι - πιπέρι
 
  • Ελαιόλαδο
 
  • Πάπρικα γλυκιά  ή  παπαρουνόσπορο ή σουσάμι
 
 
 
  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  
-ψιλοκόβουμε το φινόκιο και το ραντίζουμε με το λεμόνι για να μην μαυρίσει.
 
-σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τον γλυκάνισο για μερικά λεπτά ώστε να διαχύσει τα αρώματά του
 
-προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν
 
-σβήνουμε με το ούζο, ρίχνουμε τις ελιές μαζί με τη ρίγανη αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν
 
-κόβουμε τα φύλλα στη μέση και παίρνουμε  το μισό φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση
 
-διπλώνουμε μερικές στροφές, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα και σχηματίζουμε ένα ρολό ή “πούρο”
 
-συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα
 
-στρώνουμε τα πιττάκια σε λαδωμένο ταψί, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με πάπρικα γλυκιά, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι
 
-ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου
 
-σερβίρουμε ζεστά ή κρύα
 
 
 
  
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
-όταν τα τυλίξουμε μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για να τα ψήσουμε άλλη μέρα
 
-βγάζοντας τα από την κατάψυξη, τα αλείφετε με ελαιόλαδο και τα ραντίζετε με πάπρικα και ΧΩΡΙΣ να τα αποψύξετε
                
-τα φουρνίζετε ανάβοντας τον φούρνο συγχρόνως στους 180 βαθμούς κελσίου… απλά θα χρειαστείτε μερικά λεπτά ακόμη
 
 post-3-0-04359300-1328605751.jpg
 
ΠΗΓΗ:
 
- από το βιβλίο ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 
 
(Η Μαγειρική Με Μπαχαρικά Και Μυρωδικά, του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ)
 
 
Αγοράστε το βιβλίο από το  www.greekbooks.gr - ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
  
 
 
 
 
 
 
 
Angie Bournas
Your rating: None Average: 5 (12 votes)