Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019


Αρωματοθεραπεία

 
Όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα [Νομικά επίλεκτα: Βότανα και μυστικά, Βότανα - Ο φίλος του γιατρού και η δόξα του μάγειρα], ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και των αιθέριων ελαίων από πολύ νωρίς. Οι πρώτες αναφορές μας γυρνάνε πίσω, στο 4500 π.Χ. όπου πρώτοι οι Κινέζοι μελέτησαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, ενώ από το 3000 π.Χ. άρχισαν να συνοδεύουν τις παραδοσιακές θεραπείες του βελονισμού και του μασάζ με τη χρήση αρωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη επίσημη καταγραφή διάφορων τεχνικών αρωματοθεραπείας έγινε σε πάπυρους από τους Αιγύπτιους. Άλλες αναφορές, παρουσιάζουν τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Ασσύριους και τους Φοίνικες να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια, κυρίως με τη μορφή αλοιφών ή αρωματισμένου νερού, στο βαλσάμωμα και σε λατρευτικές τελετές, όπως για παράδειγμα θυμιάματα στους ναούς, ενώ την περίοδο του Μεσαίωνα, τα αιθέρια έλαια και τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν ως προστατευτικά από τους λοιμούς και τη βουβωνική πανώλη!
 
Για αρκετές χιλιάδες χρόνια, θεραπευτές από όλον τον κόσμο χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο τα αιθέρια έλαια και τα αρώματα στις θεραπείες τους. Όμως ο όρος "αρωματοθεραπεία" χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1920 από τον Γάλλο χημικό Rene Maurice Gatterfosse, ο οποίος ερευνούσε τις θεραπευτικές ιδιότητες των ελαίων.
 
Στις μέρες μας η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία, ή ως βοήθημα θα έλεγα στο να ξεπεράσουμε κάποια ασθένεια, κυρίως ψυχολογική αλλά και σωματική. Λαμπρό παράδειγμα στην προσπάθεια της αρωματοθεραπείας ν’ αναγνωριστεί και επίσημα ως θεραπεία, ήταν η πρωτοβουλία του παγκοσμίου φήμης Αντικαρκινικού κέντρου M. D. AndersonCancerCenter του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Στο νοσοκομείο αυτό έχει δημιουργηθεί υπηρεσία για παροχή υπηρεσιών αρωματοθεραπείας για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να ανακουφίζει τους πόνους και τις ενοχλήσεις της ασθένειας, αλλά και τη βελτίωση της ψυχολογίας και του τρόπου ζωής των ασθενών. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της έντασης, προσφέρουν αναζωογόνηση, αυξάνουν τη σωματική αντοχή, εξισορροπούν τα συναισθήματα και αυξάνουν τη νοητική διαύγεια δρώντας με απόλυτα φυσικό τρόπο.
 
Πριν δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρωματοθεραπεία θα ήθελα να τονίσω πως το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρείτε αγνά και καλής ποιότητας αιθέρια έλαια! Στις μέρες μας, που όλα θυσιάζονται στον βωμό του εύκολου κέρδους, το 80 % των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και περιέχουν χημικά υποκατάστατα λόγω της σπανιότητας κάποιων φυτών και ελαίων. Καλό θα ήταν πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα να κάνετε καλή έρευνα αγοράς και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για τη σωστή τους χρήση! Ένας εύκολος τρόπος να αναγνωρίσουμε εάν ένα αιθέριο έλαιο είναι γνήσιο είναι να ρίξουμε σε ένα λευκό χαρτί μία σταγόνα αιθέριο έλαιο και να την αφήνομε λίγες ώρες να στεγνώσει. Αν δεν αφήσει σημάδι στο χαρτί, το αιθέριο έλαιο είναι γνήσιο. Εάν ένα αιθέριο έλαιο δεν είναι γνήσιο και είναι αποτέλεσμα χημικής διεργασίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και αυτό γιατί δεν διαλύεται στο νερό.
 
Αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν τρία βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας:
Το γερμανικό, που χρησιμοποιεί τεχνικές που βασίζονται στην όσφρηση (εισπνοές - διάχυση στον χώρο), το αγγλικό, που βασίζεται σε ένα άκρως χαλαρωτικό μασάζ σε όλο το σώμα, με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε μια βάση από φυτικά λάδια, και το γαλλικό, που προτείνει εσωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων κατά το ιατρικό πρότυπο.
 
Στη χώρα μας, ίσως η πιο γνωστή μέθοδος χρήσης της αρωματοθεραπείας, είναι στο μπάνιο... Για ένα χαλαρωτικό μπάνιο αρκούν 4 με 8 σταγόνες αιθέριων ελαίων. Προσοχή στην υπερδοσολογία! Όσο ελκυστικό και αν είναι το άρωμα κάποιου ελαίου πάντα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών για τη δοσολογία!
 
Η προσθήκη αρωματικών ελαίων δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης. Με την επίδραση του νερού και της θερμότητας οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται και τα ενεργά συστατικά εισχωρούν τέλεια στο δέρμα ενώ παράλληλα είναι πολύ ευχάριστη η εισπνοή των υδρατμών που απελευθερώνονται. Κατάλληλα αιθέρια έλαια για το μπάνιο είναι η λεβάντα, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το τριαντάφυλλο και το γεράνι λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων.
 
Για ένα ακόμα πιο χαλαρωτικό μπάνιο που θα σας απαλλάξει από το καθημερινό άγχος και τις εντάσεις αρκεί να προσθέσετε στο ζεστό νερό 4 σταγόνες έλαιο από λεβάντα και 3 σταγόνες μαντζουράνα. Είναι σίγουρο πως το άρωμα της λεβάντας σε συνδυασμό με τη μαντζουράνα θα σας χαλαρώσουν ενώ θα σας προσφέρουν εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Θα σας πρότεινα να συνδυάσετε το χαλαρωτικό σας μπάνιο με αρωματικά κεριά σε χαμηλό φωτισμό, προσέξτε μόνο τα αρώματα των κεριών να συνδυάζονται με αυτά των αιθέριων ελαίων.
 
Αυτή τη φορά δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σας δείξουμε τον τρόπο να φτιάξετε μόνοι σας αιθέρια έλαια γιατί είναι πολύπλοκο, αρκετά δύσκολο και ίσως λίγο επικίνδυνο αν δεν προσέξουμε αρκετά!..Ψάξαμε όμως για εσάς και σας προτείνουμε ένα βιβλίο που θα σας λύσει όλες σας τις απορίες... “Η βίβλος της αρωματοθεραπείας” είναι ένας εύχρηστος και κατανοητός οδηγός για την Αρωματοθεραπεία, 400 εικονογραφημένες σελίδες, με όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα αιθέρια έλαια και για το πώς τα επιλέγουμε και τα χρησιμοποιούμε, με στόχο τη βελτίωση της υγείας, την ομορφιά και την ευεξία! Βήμα-βήμα οδηγίες, καθώς και οι απαραίτητες γνώσεις για να θεραπεύουμε την επιδερμίδα, να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του χαλαρωτικού μασάζ, να δημιουργούμε προσωπικά αρώματα, ανάλογα με τη διάθεσή μας και να φτιάχνουμε απλά, αλλά αποτελεσματικά “γιατροσόφια”. “Η Βίβλος της αρωματοθεραπείας” περιλαμβάνει κι έναν κατάλογο από 68 διαφορετικά αιθέρια έλαια, με τα χαρακτηριστικά τους, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς και τις πιθανές αντενδείξεις! Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε…
 
Καλή χαλάρωση…
 
 
Μαρία Κοντογιάννη

 

Your rating: None Average: 4.8 (10 votes)