Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018


Bread pudding

 
Ένα μπαγιάτικο τσουρέκι από την Θεσσαλονίκη γεμιστό και πασαλειμμένο με άσπρη σοκολάτα ήταν η αφορμή ν’ αναρωτηθώ τι να το κάνω…
 
Κόβοντας την πρώτη φέτα που με απογοήτευσε (βλέπετε, το τσουρέκι για τα δικά μου γούστα πρέπει να είναι ημέρας) το τύλιξα και το έβαλα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω να φτιάξω  σοκολατάκια-τρούφες (τη συνταγή μια άλλη φορά).
 
Μόλις είχα παραλάβει το καινούργιο βιβλίο μαγειρικής από το ΑΜΑΖΟΝ το ξεφύλλιζα και σε μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού, μου γεννήθηκε η περιέργεια να αντικαταστήσω το ψωμί με το τσουρέκι που βρισκόταν στην κατάψυξη.
 
Η συνταγή μου φάνηκε “φτωχή” και κάτι από Παρλιάρο, που διάβασα πριν καιρό, κάτι από πειράματα με κέικ, κάτι από το μυαλό μου… πέτυχε ! Και άρεσε !
 
Σας δίνω τη συνταγή την πραγματική, αλλά εγώ ΠΟΤΕ δεν την έχω ακολουθήσει.
 
Το “υλικό” (τσουρέκι, ψωμί, κρουασάν) είναι τοποθετημένο σε βαθύ πυρέξ σχεδόν μέχρι επάνω χωρίς να το ζυγίσω.
 
Οι σοκολάτες σε κομμάτια είναι “με το μάτι” πλούσιες και άφθονες.
 
Όσο για τα πρόσθετα υλικά… τα χρησιμοποιώ χωρίς τσιγκουνιές…
 
Και τελικά, πάντα μα πάντα, προσθέτω γάλα πριν το φουρνίσω !
 
Σας μπέρδεψα; Η πρόθεσή μου ήταν να σας προτείνω κλείνοντας την ενότητά μας “ανάψτε τον φούρνο” άλλο ένα τρόπο να χρησιμοποιήσετε κάποιο υλικό που σας περίσσεψε.
 
Αυτή τη φορά το ψωμί (τσουρέκι, κρουασάν) σε μια πρόταση ευέλικτη που κάθε φορά που τη φτιάχνετε θα έχετε τη δυνατότητα να “παίξτε” ανάλογα με τη διάθεσή σας.
 
Είναι ένα αφράτο γλυκό, που τρώγεται ζεστό, άρα καλό είναι να έχετε παρέα… Όπως έχω και εγώ όταν το φτιάχνω και το απολαμβάνω.
 
Αφιερωμένο στη Χρύσα, μέρος αυτής της παρέας, θυμίζοντάς της, όταν ψηθεί το γλυκό και το βγάλει από τον φούρνο… ν’ αφήσει την πόρτα του φούρνου ΑΝΟΙΧΤΗ!
 
 
 
 
nogbreadpudding.jpgBREAD PUDDING 
 
 
  • 250 γρ  ψωμί, τσουρέκι, κρουασάν (μπαγιάτικα)
 
  • 100 γρ  κομμάτια σοκολάτας
 
  • 3  μεγάλα αυγά
 
  • 40 γρ  ζάχαρη ξανθιά
 
  • 2 κουταλιές σούπας ρούμι ή κονιάκ
 
  • ½  φλιτζ (125 ml)   κρέμα γάλακτος
 
  • 2   φλιτζ (500 ml) γάλα
 
 
 
ΕΞΤΡΑ ΥΛΙΚΑ ***
 
  • Αμύγδαλα τεμαχισμένα ή αλεσμένα
 
  • Καρύδια ή φουντούκια τεμαχισμένα
 
  • Μήλα ή αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
 
  • Σταφίδες ή αποξηραμένα cranberries ή blueberries
 
  • Άσπρη σοκολάτα τεμαχισμένη
 
  • Γλυκό του κουταλιού κομμένο σε μικρά κομμάτια
  
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-κόβουμε το ψωμί (ή τσουρέκι ή κρουασάν ή μείγμα από όλα) σε κύβους και τα ρίχνουμε σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος που έχουμε αλείψει με βούτυρο
 
-ρίχνουμε τα κομμάτια από σοκολάτα και όποια άλλα υλικά επιθυμούμε από τη λίστα πρόσθετων υλικών και ανακατεύουμε να πάνε παντού και να μην σταθούν στο κάτω μέρος του γλυκού. Βοηθάει μέρος των υλικών να τα τοποθετήσουμε, μετά το ανακάτεμα, στο επάνω μέρος του γλυκού
 
-χτυπάμε στο blender τα αυγά, τη ζάχαρη, το ποτό, την κρέμα και το γάλα και περιχύνουμε το γλυκό προσεχτικά 
 
-σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες η από το προηγούμενο βράδυ
 
-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο κελσίου και, εάν το γλυκό μας έχει πει τα υγρά του και μας φαίνεται στεγνό, το περιχύνουμε με λίγο γάλα (σχεδόν πάντα)
 
-ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ή έως ν’ αποκτήσει χρυσή κρούστα από πάνω
 
-σερβίρεται ζεστό σκέτο ή με παγωτό
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
-μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια ή κανέλλα ή γαρύφαλλο ή ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού στο μίγμα που χτυπάμε στο blender
 
-ραντίζουμε με λίγη κανέλλα την επιφάνεια του γλυκού ειδικά εάν χρησιμοποιούμε φρούτα (μήλα, αχλάδια)
 
-μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε NUTELLA ή μαρμελάδα  και να την αλείψουμε πάνω σε κομμάτια ψωμιού (τσουρέκι ή κρουασάν)
 Προτιμότερο είναι ΠΡΙΝ το κόψουμε σε τεμάχια
 
-προσθέσετε ποτό AMARETTO στο μίγμα αυγών-γάλατος και ραντίσετε την επιφάνεια του γλυκού με αμύγδαλα φιλέ
 
-μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με Grand-Marnie, Kalhua, Tia-Maria ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας
 
-για πιο light εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με γάλα ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο (εγώ το κάνω πάντα)
 
 
ΠΗΓΗ – από το βιβλίο KITCHEN - Nigella Lawson  Chocolate Chip Bread Pudding www.amazon.com 
 
 
 
Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 5 (10 votes)