Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018


Δώρα απο τα χέρια σας

Τέτοιες ημέρες πέρυσι μοιραζόμασταν μαζί σας με χαρά 23 γλυκές συνταγές για το BAKE SALE του Χατζηκυριάκειου προτείνοντάς σας να λάβετε μέρος και εσείς, ή έστω να φτιάξετε κάποια εάν όχι όλες από τις συνταγές που αγαπήσαμε (Νομικά Επίλεκτα: 23 γλυκοί λόγοι).

 

Φέτος και πάλι το πλάνο ήταν περίπου το ίδιο, με διαφορετικές δοκιμασμένες συνταγές, ώστε τα Νομικά-Επίλεκτα να πάρουν χρώμα γιορτινό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και μπαχαρικά.

Η πρόθεση μετράει...

Γιατί, κάτι από εδώ, κάτι με τη δουλειά πιο εκεί (ερασιτέχνες δημοσιογράφοι είμαστε)... ΔΕΝ τα ρύθμισα τα πράγματα καλά και φτάσαμε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα... και με ελάχιστο χρόνο στην διάθεσή μου.

Αυτό προσωπικά με απογοήτευσε, και με άγχωσε συγχρόνως.

 

Οι συνταγές που ακολουθούν δεν είναι συνταγές για να δωρίσετε κάτι “φθηνό” λόγω της οικονομικής κρίσης.

Είναι μια πρόταση, για να βρείτε ελάχιστο χρόνο και φτιάξετε κάτι για όσους αγαπάτε.

Ένα στοίχημα χρόνου με τον εαυτό σας, με άλλα λόγια.

 

ΟΛΕΣ οι συνταγές είναι Χριστουγεννιάτικες, έχοντας ευδιάκριτο το κόκκινο χρώμα καθώς και τα αρώματα και μπαχαρικά των Χριστουγέννων.

Ίσως τα CHUTNEY (Τσάτνεϊ) να σας είναι λιγότερο γνωστά και να σας φανούν περίεργα. Είναι όμως και τα πιο ενδιαφέροντα.

 

CHUTNEY είναι κάτι μεταξύ κομπόστα – μαρμελάδα, έχει γεύση γλυκιά, αλμυρή, πικάντικη και ξινή ...ΜΑΖΙ !!!

Σερβίρεται με ποικιλία τυριών, και ταιριάζει με όλα τα κρέατα καθώς και σαν ντιπ με λαχανικά.

Για πολλά χρόνια ήταν taboo να βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς ξεκίνησε από την κουζίνα των μαύρων του Μισσισσιππή της Αμερικής.

Σήμερα τα CHUTNEY με τις χιλιάδες παραλλαγές τους είναι μόδα διεθνώς. Είναι πλέον Γκουρμέ!

 

Φτιάξτε τις συνταγές μια – μια.

Μαριναρισμένη Φέτα ταιριάζει δίπλα από αλλαντικά ή πάνω από σαλάτα, και το λάδι που περισσεύει, χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, μακαρόνια, ομελέτες και ψητά λαχανικά.

-Το ξύδι με άρωμα σύκων θ’ απογειώσει τις σαλάτες.

-Λίγο αλάτι Χριστουγεννιάτικο ταιριάζει σε ΟΛΑ τα μαγειρέματα του Χειμώνα.

-Η σπιτική μας Κέτσαπ θα βρει μια θέση στο γιορτινό τραπέζι σαν ντιπ και συνοδευτικό.

-Οι αρωματισμένες Βότκες σερβιρισμένες παγωμένες από την κατάψυξη σαν σφινάκια... θα προσθέσουν την τελευταία πινελιά !

 

Στολίστε τα βαζάκια και τα μπουκάλια με μια κορδέλα, με αυτοκόλλητα γιορτινά και δωρίστε τα απλόχερα... μέχρι και το τελευταίο.

Εσείς, το μόνο που σας μένει είναι... να βρείτε χρόνο πάλι, να ξαναφτιάξετε.

Γιατί, το να “χαρίζεις ή να δωρίζεις” απλά ξεκινάει τα Χριστούγεννα.

Η κάθε μέρα είναι μια Γιορτή !!!

 

 

 

 

ΤΣΑΤΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

 

 

AAAAAAA.jpg  

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

  

250 γρ αποξηραμένα βερίκοκα

 

250 γρ ξερά δαμάσκηνα

 

250 γρ αποξηραμένα αχλάδια

 

250 γρ ξερά κράνμπερις

 

125 γρ ξανθιά ζάχαρη

 

300 γρ μηλόξιδο

 

300 μλ νερό

 

1 κουτ γλυκού κοφτό αλάτι

 

ξύσμα ενός λεμονιού

 

1/4 κουτ γλυκού τριμμένα γαρύφαλλα

 

1/2 κουτ γλυκού μπαχάρι

 

1 κουτ γλυκού κανέλλα τριμμένη

 

1 κουτ τριμμένο τζίντζερ σκόνη

 

6  - 7 βάζα 250 γρ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ

  

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

-βάζουμε ΟΛΑ τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση

 

-χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει 15 - 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα

 

-κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά

 

-ρίχνουμε τμηματικά σε blender κόβοντας το για 3 δευτερόλεπτα, απλά να κοπεί χωρίς να λιώσει

 

-τοποθετούμε στα ΖΕΣΤΑ αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν

 

 

 

 

ΤΣΑΤΝΕΪ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

 

 

Attachment-1 (1).jpg

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

750 γρ μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

 

250 γρ αποξηραμένα κράνμπερι

 

1 μεγάλο ξερά κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

350 μηλόξιδο

 

200 γρ ζάχαρη

 

1 κουτ γλυκού τζίντζερ

 

1 κουτ γλυκού turmeric ή μουστάρδα σε σκόνη ή λίγα κομμάτια κρόκο Κοζάνης

 

1 κουτ γλυκού κύμινο τριμμένο

 

1 κουτ γλυκού τριμμένο κορίανδρο

 

1 κουτ γλυκού γεμάτο αλάτι

 

4 – 5 βάζα που κλείνουν αεροστεγώς ***

  

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  

 

-ρίχνουμε ΟΛΑ τα υλικά μας σε μια μέτρια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά

 

-μόλις πάρει βράσει, αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας ξεσκέπαστο για 45 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς  (δυναμώνουμε την φωτιά εάν χρειαστεί)

 

-τοποθετούμε στα ΖΕΣΤΑ αποστειρωμένα βάζα.

 

-τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε για να κρυώσουν

 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ  ΚΕΤΣΑΠ

 

 

Ketchup.jpg 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

1 κιλό φρέσκα η κατεψυγμένα κράνμπερις

 

2 μεγάλα ξύλα κανέλλας ή τέσσερα μικρότερα

 

3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

 

Ι κομμάτι φρέσκο τζίνζερ 5 εκατοστών κομμένο σε φέτες μαζί με τον φλοιό

 

1 φρέσκο μακρύ κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο χωρίς τα σπόρια του

 

1 πορτοκάλι

 

1 κουτ γλυκού γαρύφαλλα τριμμένα

 

500 γρ μηλόξιδο

 

500 μλ νερό

 

500 γρ μαύρη ζάχαρη

 

2 κουτ γλυκού αλάτι

 

1 κουτί (400 γρ) ντομάτα ψιλοκομμένη

 

100 γρ ζάχαρη ακατέργαστη

 

4 – 5 μπουκάλια που κλείνουν αεροστεγώς ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ***

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 -βάζουμε τα κράνμπερις σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την κανέλλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το τζίντζερ και το τσίλι

 

-προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τον χυμό του

 

-ρίχνουμε το γαρύφαλλο, μηλόξιδο, νερό, μαύρη ζάχαρη, αλάτι και ντομάτες

 

-ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση

 

-χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα

 

-κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε να κρυώσει κάπως

 

-ρίχνουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε τμηματικά

 

-ξανατοποθετούμε το πολτοποιημένο υλικό σε καθαρή μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε την άσπρη ζάχαρη, βράζοντάς το σε δυνατή φωτιά να πήξει και να γυαλίσει, ανακατεύοντας συνεχώς

 

-γεμίζουμε τα αποστειρωμένα ΖΕΣΤΑ μπουκάλια και σφραγίζουμε

 

 

 

 

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΗ ΦΕΤΑ

 

FETA.jpg 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

600 γρ φέτα κατσικίσια σκληρή κομμένη σε κύβους

 

1 κουτ τσαγιού μπούκοβο

 

1 κουτ τσαγιού αποξηραμένο δυόσμο

 

1 κουτ τσαγιού αποξηραμένη ρίγανη

 

500 μλ ελαιόλαδο

 

αποστειρωμένα*** βάζα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

-τοποθετούμε τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας απαλά

 

-τοποθετούμε σε αποστειρωμένα*** βάζα και γεμίζουμε με λάδι ώστε να σκεπαστούν όλα τα κομμάτια

 

-αποθηκεύουμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες πριν τα δωρίσουμε

 

-όταν αφαιρούμε φέτα από το βάζο, ξαναπροσθέτουμε λάδι

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ ΑΛΑΤΙ 

      

 

zzz.jpg                       

 

                                         

ΥΛΙΚΑ

 

 

-250 γρ αλάτι θαλασσινό

 

-2 κουτ τσαγιού κόκκους κόκκινου πιπεριού

 

-2 κουτ τσαγιού μπούκοβο

 

-4 αστεροειδή γλυκάνισο

 

-1 μεγάλο αποστειρωμένο*** βάζο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

-τοποθετούμε το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι, το μπούκοβο, και το γλυκάνισο

 

-ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο αποστειρωμένο*** βάζο μας

 

-κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος μερικές ημέρες

 

-μοιράζουμε 4 μικρότερα αποστειρωμένα*** βάζα προσέχοντας να υπάρχει 1 κομμάτι αστεροειδούς γλυκάνισου στο καθένα

 

 

 

 

 

ΞΥΔΙ ΜΕ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ

  

 

VINEGAR.jpg

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

1 λίτρο άσπρο ξύδι

 

250 γρ αποξηραμένα μαλακά σύκα

 

75 γρ μέλι

 

2 κουτιά γλυκού ξερό θυμάρι

 

1 κουτί τσαγιού άσπρο πιπέρι σε κόκκους

 

1 μεγάλο βάζο αποστειρωμένο***

 

4 μπουκάλια 250 γρ αποστειρωμένα***

  

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

-ρίχνουμε το ξύδι στο αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε τα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια

 

-προσθέτουμε το μέλι, θυμάρι και το πιπέρι

 

-κλείνουμε καλά και ανακινούμε το βάζο

 

-τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος για τέσσερις ημέρες (κάτω από τον νεροχύτη)

 

-την πέμπτη ημέρα το στραγγίζουμε (με τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ τοποθετημένο σε στραγγιστήρι) μέσα σε μπολ

 

-τοποθετούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν καλά

 

-φυλάμε σε σκοτεινό μέρος μέχρι να τα χωρίσουμε

 

 

 

 

ΚΑΥΤΕΡΗ ΒΟΤΚΑ

 

 

vodka.jpg 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

1 κουτ γλυκού κόκκους κορίανδρου

 

2 κομμάτια κάρδαμο (χτυπάμε ελαφρά να το “τραυματίσουμε”)

 

1/2 κουτ γλυκού σπόρους κύμινου

 

1 ξύλο κανέλλας

 

1 αποξηραμένο τσίλι

 

500 μλ Βότκα

 

1 μπουκάλι 500 μλ αποστειρωμένο***  (ή περισσότερα μικρότερα)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

-αποστειρώνουμε*** το μπουκάλι και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά μέσα

 

-χρησιμοποιώντας ένα χωνί, προσθέτουμε τη Βότκα, κλείνουμε καλά και τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος μέχρι να το προσφέρουμε

 

 

 

 

ΡΟΖ ΒΟΤΚΑ

  

 

roz.jpg

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

150 γρ σπόρους από ρόδι

 

700 μλ Βότκα

 

1 αποστειρωμένο*** 1 λίτρου

 

1 μεγάλο ή μερικά μικρότερα μπουκάλια αποστειρωμένα***

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-αποστειρώστε*** το βάζο σας

 

-προσθέστε τους σπόρους από τα ρόδια και μετά τη Βότκα

 

-σφραγίζουμε και κουνάμε καλά και τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος για 4 ημέρες (κάτω από τον νεροχύτη)

 

-καθημερινά κουνάμε το βάζο 2 – 3 φορές

 

-την πέμπτη ημέρα το στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ή σε μικρότερα αποστειρωμένα*** μπουκάλια

 

-αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος μέχρι να το προσφέρουμε ή τοποθετούμε στην κατάψυξη

 

 

 

 

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

 

***αποστειρωμένα θεωρούνται τα αντικείμενα που έχουν πλυθεί σε πλυντήριο πιάτων, αρκεί να είναι στεγνά και ζεστά την ώρα που τοποθετούμε το κέτσαπ

 

***μπορούμε να πλύνουμε τα μπουκάλια με σαπουνόνερο, να τα ξεβγάλουμε και να τα τοποθετήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 140ο κελσίου μέχρι να στεγνώσουν

 

 

 

ΠΗΓΗ – από το Χριστουγεννιάτικο Βιβλίο Μαγειρικής  NIGELLA CHRISTMAS από τη  Nigella Lawson

 

qqqqqqq.jpg 

 

 

Angia Bournas

 

 

 

Your rating: None Average: 5 (5 votes)