Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020


Ελληνικά προϊόντα διατροφής

Η χώρα μας, παρά την περιορισμένη έκτασή της, παράγει κάθε είδους προϊόντα και μπορεί να διαθρέψει πολλαπλάσιο πληθυσμό των δέκα εκατομμυρίων χάρη στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, το πλούσιο υπέδαφος και τις απέραντες θάλασσες. Το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας, που αποδίδεται στη γεωγραφική θέση καθώς και στην επίδραση από τις θάλασσες που την αγγαλιάζουν, επιτρέπει στις καλλιέργειες να ευδοκιμούν και στα προϊόντα να είναι από τα καλύτερα. Για τους λόγους αυτούς θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι αυτάρκης σε όλα τα είδη διατροφής και κυρίως στα μεσογειακά, που διαθέτει σε αφθονία και να είναι σε θέση να εξάγει και να ωφελείται η εθνική οικονομία.

 
Πριν μερικές δεκαετίες, η χώρα μας έκανε σημαντικές εξαγωγές μεσογειακών προϊόντων και ήταν διάσημη για το λάδι, τις σταφίδες, τις ελιές, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα άλλα προϊόντα της γης καθώς και της κτηνοτροφίας. Διάσημη είναι η ελληνική φέτα που έχει κατοχυρωθεί σε διεθνές επίπεδο και εφάμιλλα είναι και τα άλλα είδη τυριών και γαλακτοκομικών, τα κρασιά, το ούζο και  η μαστίχα Χίου.
 
Η ελληνική παραγωγή τροφίμων και ποτών υπήρξε εντυπωσιακή και συνεχώς αναπτυσσόμενη τουλάχιστον μέχρι και τη δεκαετία του 80. Ξαφνικά, η σημαντική αυτή παραγωγή προϊόντων άρχισε να μειώνεται και τη θέση των παραγόμενων στην Ελλάδα ειδών καταλάμβαναν όμοια και κατώτερης ποιότητας είδη εισαγωγής, χωρίς να πληροφορούμαστε τον λόγο.
 
Αυτή η ανάποδη “εξέλιξη” οφείλεται σε κάποιες κακές πολιτικές που δε στήριξαν την εγχώρια παραγωγή και την αντικατέστησαν με εισαγόμενα προϊόντα ακόμα και εκείνα στα οποία η Ελλάδα ήταν και είναι ασυναγώνιστη, στα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.
 
Οι πολιτικοί ίσως αναγκαστούν κάποτε να χαράξουν πολιτική στήριξης της ελληνικής παραγωγής. Όμως μέχρι τότε πρέπει κάθε πολίτης να αναλάβει δικές του πρωτοβουλίες ειδικά στον κρίσιμο τομέα στήριξης των ελληνικών προϊόντων.
 
Οι Έλληνες παραγωγοί που έχουν απομείνει επιβάλλεται να ενισχυθούν με την προτίμηση από τους καταναλωτές της δικής τους παραγωγής ειδών διατροφής, που όπως δείχνει η πείρα είναι εκλεκτή και σε πολλά υπερέχει.
 
Οι προσπάθειες πολλών φιλότιμων Ελλήνων παραγωγών τροφίμων που εξακολουθούν να λειτουργούν στο περιβάλλον της κρίσης πρέπει να ενισχυθούν από τους καταναλωτές. Οφείλουμε να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα διατροφής επειδή είναι καλύτερης ποιότητας από τα εισαγόμενα, υγιεινά επειδή βρίσκονται κυριολεκτικά στην πόρτα μας και δεν ταξιδεύουν από τα πέρατα της οικουμένης, κλεισμένα σε πλαστικές συσκευασίες για να αντιμετωπίσουν τον χρόνο και τις αποστάσεις, και, σε τελευταία ανάλυση, παράγονται από συμπατριώτες μας που πρέπει να επιβραβευτούν όχι από το απρόσωπο κράτος της αδιαφορίας αλλά από τον κάθε ένα από εμάς.
 
Θεοδώρα Πετρίδου
 
Your rating: None Average: 4 (4 votes)