Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017


Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

 
 
 
 
 
 
Τι θα λέγατε για τέσσερα; Ακολουθούν τέσσερις συνταγές που το μήλο συνοδεύει άλλα υλικά καθώς όλα μαζί είναι τώρα στην εποχή τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίτα με μήλα και σέσκουλα 

 
·       1 κιλό σέσκουλαjpg.
·       ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
·       ½ φλιτζάνι σκούρο ρούμι
·       ½ φλιτζάνι κουκουναρόσπορος
·       ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
·       2 αυγά μεγάλα χτυπημένα
·       ξύσμα από ένα λεμόνι
·       3 μεγάλα μήλα καθαρισμένα, κομμένα
        σε λεπτές φέτες
·       1 πακέτο φύλλο κουρού ή σφολιάτα
·       βούτυρο
·       1 κρόκος με δύο κουταλιές σούπας
        νερό χτυπημένο
 
Εκτέλεση
 
-         ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το ρούμι και ρίχνουμε τις σταφίδες, αποσύρουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν,
 
-         αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια από τα σέσκουλα, πλένουμε και βράζουμε για 15 λεπτά,
 
-         τα σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε,
 
-         σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ψήνουμε τους κουκουναρόσπορους,
 
-         τους ανακατεύουμε μαζί με τα σέσκουλα, τις σταφίδες, τα αυγά, τη ζάχαρη, τα μήλα και το ξύσμα,
 
-         βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο,
 
-         αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
 
 
Σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, συνοδεύουμε με καλό κρασί.
 
Σημείωση: Προαιρετικά ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι στη γέμιση για να απορροφήσει τα υγρά.
 
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλλα, πιπέρι ή κάρδαμο στη γέμιση.
 
 
Πηγή: www.saveur.com swiss chard pastry
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
 

Γλυκό με μήλο και κολοκύθα

 
 
Γέμισηjpg.
 
·       850 γρ. ψίχα κολοκύθας κομμένης σε κύβους
·       900 γρ. μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
·       60 γρ. βούτυρο λιωμένο
·       100 γρ. ζάχαρη ξανθιά
·       2 κ. σούπας χυμό λεμόνι
·       1 κ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
·       1 κ. γλυκού κανέλλα
·       ¾ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
·       ½ φλιτζανιού κονιάκ ή ρούμι
·       ¾ ψημένη χονδροκομμένη ψίχα καρυδιού
·       1 κ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
 
 
Επικάλυψη (Crumble)
 
 
·       400 γρ. αλεύρι
·       1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
·       ½ κ. γλυκού σόδα
·       225 γρ. παγωμένο βούτυρο
·       200 γρ. ξανθιά ζάχαρη
·       1 φλ. τριμμένα καρύδια

 

 
Εκτέλεση
-         ζεσταίνουμε το ποτό σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν,
 
-         σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε την κολοκύθα, βούτυρο, ζάχαρη, λεμόνι και τα μπαχαρικά,
 
-         τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, σκεπάζουμε με καπάκι σε μέτρια φωτιά, τα βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα,
 
-         ρίχνουμε τα μήλα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά,
 
-         ενσωματώνουμε τη σταφίδα, τα καρύδια και ρίχνουμε το μίγμα σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος,
 
-         σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, μπέικιν, σόδα και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το βούτυρο σε τρίφτη πάνω από το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει το μίγμα σαν ψίχουλα,
 
-         τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά,
 
-         το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα-κολοκύθα και ψήνουμε στους  190 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά,
 
-         αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε με παγωτό.
 
 
Πηγή: βιβλίο “FEAST-food that celebrates life” NIGELLA LAWSON (pumkin and apple crumble) www.amazon.com
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
 

Πουρέ με μήλο

 
 
·       450 γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες
        σε φέτεςjpg.
·       450 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη
        σε μικρότερες φέτες από την πατάτα (αργεί
        να βράσει)
·       1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο, κομμένο στα 8
·       ¾ φλιτζ. γάλα ή buttermilk
·       2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
·       ¼ κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
·       αλάτι, πιπέρι
·       ψιλοκομμένο τσάιβς ή μαϊντανό
 
 
Εκτέλεση
 
-         βάζουμε την πατάτα και τη σελινόριζα σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε λίγο πιο πάνω με νερό,
 
-         βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά και ρίχνουμε το μήλο. Αποσύρουμε σε 5 λεπτά, αφού έχουν μαλακώσει όλα τα υλικά,
 
-         σουρώνουμε,
 
-         βάζουμε το γάλα με το βούτυρο στο σκεύος που βράσαμε τα λαχανικά, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και πριν βράσει ρίχνουμε τα λαχανικά,
 
-         βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, λιώνουμε και ανακατεύουμε συγχρόνως με το ειδικό εργαλείο για πουρέ,
 
-         σερβίρουμε με ψιλοκομμένο τσάιβς ή μαϊντανό.
 
 
Σημείωση: Ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή πουλερικό.
 
Πηγή: www.nourishnetwork.com celery root, potato and apple mash
 
--------------------------------------------------------------------------
 
 

Cole Slaw με λαχανικά και μήλο 

 
·       400 γρ. λάχανο (άσπρο ή κόκκινο)jpg.
·       2 καρότα
·       1 μαραθόριζα
·       3-4 ραπανάκια πλυμένα, ακαθάριστα
·       1 κομμάτι σελινόριζα ή σέλινο
·       κρεμμυδάκι φρέσκο
·       1 μικρό κρεμμύδι ξερό
·       1 ράντισο
·       2 μήλα (1 κόκκινο και 1 πράσινο με τον φλοιό)
·       1 λεμόνι
·       λάδι, αλάτι, πιπέρι
·       250 γρ. γιαούρτι
·       2 κ. σούπας μουστάρδα
·       ½ κ. γλυκού παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
·       λίγα φύλλα ψιλοκομμένα φρέσκα δυόσμο,
        μαϊντανό, μάραθο
 
 
Εκτέλεση
 
-         χρησιμοποιώντας πολυμηχάνημα, ψιλοκόβουμε τα λάχανα, το ράντισο, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια και τη μαραθόριζα,
 
-         τρίβουμε με το εξάρτημα με μεγάλες τρύπες τα καρότα, τη σελινόριζα και τα μήλα,
 
-         τοποθετούμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς,
 
-         σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, παπαρουνόσπορο και αρωματικά,
 
-         ανακατεύουμε τη σαλάτα. Τοποθετούμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μία ώρα,
 
-         σερβίρουμε σε μπολ και εάν θέλουμε σκορπάμε ψημένο ψιλοκομμένο καρύδι από πάνω.
 
 
 
Πηγή: www.jamieoliver.com winter vegetable coleslaw
 

Angie Bournas

Your rating: None Average: 4.8 (6 votes)