Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018


Επίλεκτο καλοκαιρινό μενού

 
Σας παρουσιάζουμε ένα ‘‘επίλεκτο’’ καλοκαιρινό μενού...
 
 
Σαλάτα με καρπούζι,  ψάρι στο φούρνο για όσους το προτιμούν...
 
Κρέας με δυο σάλτσες για τους κρεατοφάγους ...
 
Και ένα σοκολατένιο γλυκό για το τέλος που στην κάρδια του πριν το ψήσουμε τοποθετούμε ένα παγάκι !!!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή - επιλέχτηκαν από το - www.jamieoliver.com  
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

 

 

Σαλάτα Καρπούζι Μεσογειακήwatermelon-salad.jpg

  • 1/2 φλ.  κολοκυθόσπορο
  • 1/2 φλ.  Ηλιόσπορο
  • ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι τσίλι η καγιέν
  • καρπούζι
  • 150 γρ. τυρί, κατσικίσιο, σκληρό ή σκληρή φέτα
  • 1/2  ματσάκι φρέσκο δυόσμο ( φύλλα μόνο )
  • 2     φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1     μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 2    λάιμ
  • 1    πιπέρια τσίλι χωρίς σπόρους

 

Εκτέλεση

 

  • Ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε τον κολοκυθόσπορο και τον ηλιόσπορο μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι και τσίλι. Ανακατεύουμε να ψηθούν με προσοχή γιατί σκάνε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε μια πιατέλα κόβουμε σε μπουκιές ψίχα καρπουζιού και αφαιρούμε τα σπόρια.
  • Προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε κύβους, το δυόσμο ψιλοκομμένο, τα κρεμμύδια σε φέτες ψιλές και την πιπέρια ψιλοκομμένη.
  • Σε ένα σέικερ βάζουμε το λάδι, το χυμό λάιμ, αλάτι-πιπέρι και χτυπάμε.
  • Ανακατεύουμε τη σαλάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψημένα σπόρια.

 

Σημείωση

 

  • Αν επιθυμούμε προσθέτουμε ελιές ή κάπαρη στη σαλάτα
  • Λίγη μουστάρδα στο σέικερ απογειώνει τη γεύση της σάλτσας
 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - -

 

Φιλέτο Ψαριού με Τραγανή Κρούστα στο Φούρνο  recipes_large_0066_Lemon Pepper Cornflake Crusted Tilapia.jpg

  • 6 x 180 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου
  • 200 γρ. μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • λίγα φιλέτα αντζούγιας σε λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι λιασμένες ντομάτες σε λάδι
  • ένα μικρό ματσάκι βασιλικό
  • 1 φρέσκο  τσίλι χωρίς σπόρια
  • 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 λεμόνι
  • ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (φύλλα μόνο)
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (φύλλα μόνο)

 

Εκτέλεση
  •  Λαδώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τα φιλέτα αφού τα αλατοπιπερώσουμε μαζί με λίγο μαραθόσπορο.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ψωμί σε κομμάτια, 2 σκελίδες σκόρδο, με λίγο λάδι και τα πολτοποιούμε σε ψίχουλα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τις λιαστές ντομάτες, 2 σκελίδες σκόρδο, τις αντζούγιες, το βασιλικό, το τσίλι, την παρμεζάνα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, το θυμάρι  και το ξύδι και λιώνουμε σε πολτό.
  • Αλείφουμε από πάνω τα φιλέτα με τον πολτό και ρίχνουμε τα ψίχουλα.    Ραντίζουμε με λάδι και ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανή η κρούστα, περίπου 30 λεπτά.
 
Σερβίρουμε με Σάλτσα ΤΑΡΤΑΡ...   
  • 3 αγγουράκια τουρσί
  • 1 κ.γλ. γεμάτο κάπαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ( μόνο τα φύλλα )
  • λίγα φιλέτα αντζούγια σε λάδι
  • 1 λεμόνι
  • 200 γρ. μαγιονέζα καλής ποιότητας
  • πάπρικα
  • ελαιόλαδο
                                                     
Εκτέλεση
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα αγγουράκια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τα φιλέτα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τα ψιλοκόβουμε.
  • Ρίχνουμε το μίγμα στη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο.
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

Μία Μπριζόλα με  Δύο Σάλτσεςsteak sauce - Bing Εικόνες.jpg

  •  4 μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες για σχάρα
  • δεντρολίβανο (μόνο φύλλα)
  • αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • σκόρδο
 
Εκτέλεση
  • Πολτοποιούμε  σε ένα μπλέντερ μαζί, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο,  αλάτι, πιπέρι και σκόρδο.               
  • Αλείφουμε τις μπριζόλες με το μίγμα και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα.  Συνοδεύουμε με τις δύο σάλτσες...

 

Σάλτσα Μεξικάνικη

  •  1 μικρό ματσάκι κορίανδρο φρέσκο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο (φύλλα μόνο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 - 2 φρέσκες κόκκινες ή πράσινες τσίλι πιπεριές χωρίς σπόρους
  • 4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ντομάτες
  • χυμό από 1 - 2 λάιμ
  • ελαιόλαδο

 
 

Εκτέλεση
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα περιχύνουμε με το χυμό λάιμ.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε και το σερβίρουμε σε ένα μπολ.

 

Σάλτσα Κουβανέζικη

  •  100 γρ. φιστίκι αράπικο χωρίς το φλούδι
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 1 κ. γλ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ. γλ. κύμινο
  • φύλλα από μερικά κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κ.γλ πάπρικα καπνιστή
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 - 2 πράσινα φρέσκα τσίλι μαζί με τα σπόρια
  • αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση
  • Σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, ψήνουμε τα φιστίκια με το σουσάμι να χρυσίσουν.
  • Ρίχνουμε τη ρίγανη, το κύμινο, το θυμάρι, την πάπρικα και το σκόρδο και ανακατεύουμε για να ζεσταθούν.
  • Ρίχνουμε το μίγμα αυτό σε ένα μπλέντερ μαζί με το λάδι, το ρούμι, το χυμό λάιμ, το τσίλι, το αλατοπίπερο και 200 ml νερό και πολτοποιούμε.
  • Σερβίρουμε σε ένα μπολ.

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -                                     
 

Σοκολάτα Πουτίγκα Υγρή5034806193_c9c9c4556c.jpg

  • 455 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας κομμένη
  • 50 ml καυτό εσπρέσο καφέ
  • 125 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 6 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 180 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 100 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο
  • 100 γρ. ρυζάλευρο
  •  1/2 φλιτζάνι φουντούκι ψημένο
  •  
Εκτέλεση
 Βουτυρώνουμε 6 κούπες  καφέ (πυρίμαχες) και τοποθετούμε στο ψυγείο
  •  Από το προηγούμενο βράδυ...  λιώνουμε 125 γρ. σοκολάτα στον καφέ, το βάζουμε σε έξι παγοθήκες και τοποθετούμε στην κατάψυξη να στερεοποιηθούν.
  •  Την άλλη μέρα... λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν-μαρί και  αφήνουμε να κρυώσει.
  •  Χτυπάμε το αμύγδαλο στο μπλέντερ να γίνει σκόνη.
  •  Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη να σταθεροποιηθούν. Ανακατεύουμε τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα, τη σκόνη αμυγδάλου και τέλος το ρυζάλευρο.
  •  Με ελαφριές κινήσεις προσθέτουμε το μίγμα με τα ασπράδια και ενσωματώνουμε.
  •  Βγάζουμε τις φόρμες από το ψυγείο και ρίχνουμε λίγο μίγμα σοκολάτας σε κάθε μία. Τοποθετούμε από ένα παγάκι σοκολάτα-καφέ στο κέντρο και σκεπάζουμε εντελώς με το υπόλοιπο μίγμα.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 18 - 20 λεπτά.
  •  Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με παγωτό και τριμμένο φουντούκι.

 

 

 Angie Bournas

Your rating: None Average: 5 (11 votes)