Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020


Φαγώσιμα υπό τον ήλιο

Ευπαθή τρόφιμα και ο κίνδυνος αλλοίωσης
Ευπαθή τρόφιμα και ο κίνδυνος αλλοίωσης
 ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
(τα ευπαθή τρόφιμα και ο κίνδυνος αλλοίωσης)
–ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ-
 
 
Βάζοντας μπροστά το αυτοκίνητο, που ήταν εκτεθειμένο στον μεσημεριάτικο ήλιο, διαπίστωσα πως η θερμοκρασία ήταν ανεβασμένη σε τέτοιο σημείο που να μην μπορώ να πιάσω το τιμόνι. Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα το κατάστημα στην οδό Φορμίωνος, στον Βύρωνα, που σε καθημερινή βάση κοιτώ πριν φτάσω στη δουλειά... φιστίκια, αμύγδαλα, πασατέμπος και διάφοροι άλλοι ξηροί καρποί, όλα στην τζαμαρία, μέσα στον ήλιο. Προϊόντα μη συσκευασμένα -χύμα- και το αλάτι τους κολλημένο θαμπώνοντας την τζαμαρία.
 
Μετά εκείνο το καταπληκτικό κρεοπωλείο στη Βάρη που καθώς η δουλειά του αναπτυσσόταν όλο και πρόσθετε προϊόντα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ένα “τείχος” από γκουρμέ συσκευασμένα, απλωμένο στην τζαμαρία του, μέσα στον ήλιο φυσικά.
 
Επίσης στο περίπτερο με τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα κρουασάν, κρεμασμένα στις θήκες με τα μανταλάκια.., που ενώ ο πρωινός ήλιος δεν τα πιάνει, ο μεσημεριάτικος και ο απογευματινός τα λούζει για ώρες.
 
Στον ήλιο αλλοιώνονται νωρίτερα από την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία λήξης;
 
Τι θερμοκρασία αναπτύσσει ένα προϊόν, συσκευασμένο η μη, πίσω από ένα τζάμι, που το βλέπει ο ήλιος;
 
Αλλοιώνεται;
 
Μετά από πόσο χρονικό διάστημα;
 
Στη συσκευασία τους αναγράφεται: Να «φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος».
 
Στα παραπάνω παραδείγματα δεν τηρείται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν νομοί; Προδιαγραφές; Κάποιος έλεγχος;
 
Δεν μπαίνω στη διαδικασία ν’ αναρωτηθώ αν μικρά παιδιά είναι οι τελικοί αποδέκτες, απλά αναρωτιέμαι, αν είμαι η μόνη τελικά που το παρατηρώ…
 Α.Π. 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, επειδή αφορά την υγεία όλων καθώς και την υγεία των μικρών παιδιών που, με εμπιστοσύνη, προμηθεύονται τα “ευπαθή” είδη (τρόφιμα, εδέσματα και συναφή) χωρίς να υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι αλλοιωμένα σε σημείο να προξενήσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία (τροφικές δηλητηριάσεις) ή και θάνατο ακόμη, επειδή είναι γνωστό πως η έκθεσή τους στον ήλιο είναι κύριος παράγων ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
 
Προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία (οι καταναλωτές), επιβάλλεται ο υγειονομικός έλεγχος σε κάθε κατάστημα και χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
Στη χώρα μας αρμοδιότητα διενέργειας υγειονομικών ελέγχων έχουν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας (Υγειονομικό) καθώς και οι περιφερειακές Υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οι παραπάνω έλεγχοι διενεργούνται είτε προγραμματισμένα, με βάση συγκεκριμένα προγράμματα ελέγχων, είτε έκτακτα μετά από καταγγελία. Στο συνεργείο ελέγχου συμμετέχουν τουλάχιστον δύο ελεγκτές – επιθεωρητές, από διαφορετική Υπηρεσία ο καθένας. Αν μετά τον έλεγχο διαπιστωθούν μερικές ελλείψεις που δεν επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των τροφίμων, αναγράφονται στο δελτίο ελέγχου ως «συστάσεις – παρατηρήσεις» και δίνεται προθεσμία για την αποκατάστασή τους, ενώ προγραμματίζεται επανέλεγχος. Αν διαπιστωθούν σημαντικές υγειονομικές ελλείψεις και παραβάσεις που δημιουργούν κίνδυνο στην ασφάλεια των τροφίμων, ο ιδιοκτήτης ή ο υγειονομικός υπεύθυνος διώκεται ποινικά με την υποβολή από τους ελεγκτές μηνυτήριων αναφορών – εκθέσεων στην Εισαγγελία.
 
Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που συνίστανται σε απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος καθώς και σε χρηματικά πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ. Αν διαπιστωθεί όμως βλάβη της υγείας, τότε τον λόγο έχει το ποινικό δικαστήριο.
 
Όμως, η εφαρμογή των σχετικών νόμων εξαρτάται, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, από “τον πατριωτισμό των Ελλήνων”. Μόνο ο αληθινός πατριωτισμός μπορεί ν’ αποτρέψει (εκτός από τις άλλες ζημιές, καταστροφές και προβλήματα) και τις σοβαρές βλάβες της υγείας μας, του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου.
Ε. Α.

 

Your rating: None Average: 5 (3 votes)