Κυριακή 7 Ιουλίου 2019


Το γάλα και οι διάφορες μορφές του

 
Το γάλα είναι ένα πολύ θρεπτικό και εύπεπτο προϊόν, αναντικατάστατο σε όσους εργάζονται πνευματικά ή βρίσκονται στην ανάπτυξη. Στην αγορά το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, όμως γνωρίζουμε τις διαφορές τους ως προς τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους, τον τρόπο συντήρησής τους και την θρεπτική τους αξία;
 
 
 
   cows-farm-lg.jpg
 
 
 
Συγκεκριμένα λοιπόν για τις μορφές γάλατος που διατίθενται στην αγορά  ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τα εξής :
 
 
 
Νωπό γάλα
 
 • Το νωπό (μη παστεριωμένο) γάλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία αλλά μπορεί να περιέχει μικροοργανισμούς που είναι επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο είναι ο καλός βρασμός.        
        
 
Παστεριωμένο γάλα
 
 • Το παστεριωμένο γάλα δεν χρειάζεται βράσιμο, αλλιώς χάνουμε τα βασικά πλεονεκτήματα του παστεριωμένου.
 • Η διακίνηση και η συντήρηση του πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία ψυγείου.
 • Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται στις ημερομηνίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η συσκευασία του πρέπει να είναι άθικτη. Σε περίπτωση που παρουσιάζει διαρροή, το γάλα πρέπει να βράζεται, πριν καταναλωθεί. Στο σπίτι, εφόσον περάσει η ημερομηνία ανάλωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τις επόμενες 1-2 μέρες ύστερα από βρασμό, με τον όρο βέβαια ότι η συντήρησή του ήταν κανονική.
 
Γάλα μακράς διαρκείας (UHT)
 
 • Το γάλα αυτό υστερεί σε θρεπτική αξία σε σύγκριση με το παστεριωμένο, αλλά πλεονεκτεί έναντι αυτού, γιατί:
1.      μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (20-22ο C)
2.     η διάρκεια συντήρησής του, που πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία, φτάνει μέχρι και 12 μήνες.
 
 
Γάλα εβαπορέ
 
 • Το συμπυκνωμένο και αποστειρωμένο γάλα (εβαπορέ) δεν περιέχει μικροοργανισμούς γιατί κατά την παρασκευή του θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες και η μεγάλη διάρκεια συντήρησής του συντελούν στην υποβάθμισή του έναντι του παστεριωμένου.
 • Δεν χρειάζεται ψυγείο για να συντηρηθεί, παρά μόνο όταν ανοιχτεί το κουτί.
 • Να αποφεύγονται κουτιά που είναι τσαλακωμένα ή και ελαφρά σκουριασμένα.
 
 
Ζαχαρούχο γάλα
 
 • Το γάλα αυτό, αν και δεν είναι αποστειρωμένο, λόγω της σύνθεσής του , δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
 • Θρεπτικά υπερτερεί από το εβαπορέ, λόγω της μικρότερης θερμοκρασίας, στην οποία υποβάλλεται κατά την παρασκευή του.
 • Τόσο στο ζαχαρούχο, όσο και στο εβαπορέ, επιτρέπεται η προσθήκη σκόνης γάλατος καθώς και ουσίες αντιοξειδωτικές για τη συντήρησή τους.

   

 
Γάλα σε σκόνη
 
 • Το γάλα σε σκόνη είναι το γάλα που έχει υποστεί αφυδάτωση, δηλαδή, απομάκρυνση του νερού του με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε υγρασία να είναι κατώτερη ή ίση με το 5% του βάρους του τελικού προϊόντος.
 • Διατηρείται περισσότερο καιρό από όλα τα άλλα είδη γάλακτος αρκεί να αποθηκεύεται σε ξηρό χώρο και χωρίς υγρασία για να μην σβωλιάσει.
 • Έχει μεγάλη σημασία η καλή κατάσταση του νωπού γάλακτος από το οποίο θα παρασκευαστεί το γάλα σε σκόνη και η παρουσία όσο το δυνατόν λιγότερων ανθεκτικών μικροοργανισμών σε αυτό για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αυτών κατά την θερμική επεξεργασία και την παρασκευή της σκόνης.
 
 
 
                   flavored-milk-300x300.jpg
 
 
 
Το γάλα σε κάθε μορφή του είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου για το σώμα μας. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D που συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Επιπλέον συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών, βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, συμβάλλει στην καλή όψη της επιδερμίδας και παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά ,πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Σε όποια μορφή κι αν επιλεγεί, το γάλα είναι πάντα πολύτιμο για τον οργανισμό μας σε κάθε ηλικία, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
 
 
Άννα Φ. Μπαρδάνη (annafbardani@yahoo.gr)
Κτηνίατρος
Your rating: None Average: 4.4 (18 votes)