Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018


Γαλλικό παράδοξο

Τέτοιες ημέρες πέρυσι, σας προτείναμε να φτιάξετε “Μακαρονάδα με σταφύλια” .

 

Μια συνταγή ευφάνταστη και προπαντός εύκολη ώστε να βάλετε κάτι γκουρμέ στο τραπέζι σας.

 

Πριν λίγες ημέρες, μας “φίλεψαν” λίγα σταφύλια από το χωριό... Ξέρετε, από αυτά με το σκληρό φλούδι και τα μεγάλα κουκούτσια !

 

Η γεύση και το άρωμά τους, εξαιρετικά.

 

Αλλά η όλη διαδικασία, να μασάμε και να φτύνουμε τα σπόρια που περιέχουν, κάπως ενοχλητική.

 

Έτσι λοιπόν βρήκαν τον δρόμο τους, στη συνταγή που σας προανέφερα.

 

Λίγος κόπος παραπάνω, αλλά η διαφορά σε χρώμα, άρωμα και γεύση, έστειλε μια απλή συνταγή... σε άλλη διάσταση.

 

Αυτός ήταν και ο λόγος, που ξεκίνησε το ψάξιμο.

 

Αυτήν την πανδαισία που γευτήκαμε, την οφείλουμε στο ό τι τα σταφύλια ήταν “βιολογικά” ;

 

Μα... αυτήν τη “ράτσα” σταφυλιού δεν τη βρίσκουμε στην Αθήνα !

 

Ή όταν τη βρίσκουμε... δεν την προτιμάμε. Πόσοι από εμάς, όταν τρώμε σταφύλια, προτιμάμε τα λευκά, με ψιλή φλούδα και φυσικά χωρίς σπόρους ;

 

tumblr_lp8xmit3ld1r0f5tdo1_500_large.jpg

 

 

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 97% της επιτραπέζιας κατανάλωσης σταφυλιού, στις αναπτυγμένες χώρες, είναι αυτής της κατηγορίας.

 

Ο σκοπός του σημερινού άρθρου, εκτός από το να σας προτείνει τέσσερες καινούργιες συνταγές με βασικό συστατικό το σταφύλι, είναι να σας παρουσιάσει και να σας εξηγήσει τί είναι το “Γαλλικό Παράδοξο” ή “French Paradox”.

 

Το 21% της παγκόσμιας παραγωγής σταφυλιού, καταναλώνεται ωμό ή “επιτραπέζιο”. Από αυτό, όπως επισημάναμε στην αρχή, στη συντριπτική πλειοψηφία του, είναι λευκό και άσπορο.

 

Οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες, ολοένα αποζητούν πιο εύπεπτο, άρα πιο ψιλόφλουδο είδος, απογυμνώνοντάς το από τα τελευταία ωφέλιμα συστατικά του, αφού ήδη ΔΕΝ περιέχει το πολύτιμο κουκούτσι !

  

 

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ    -     FRENCH PARADOX

 

Τα άσπορα σταφύλια σήμερα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσης επιτραπέζιου σταφυλιού παγκοσμίως.

 

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η Σουλτάνα (σουλτανίνα), αλλιώς Thompson Seedless.

 

Μια ποικιλία λευκού σταφυλιού, με λεπτό φλοιό και φυσικά χωρίς σπόρους.

 

Το μειονέκτημα σε αυτήν την ποικιλία σταφυλιού είναι φυσικά η απώλεια των συστατικών υγείας που βρίσκονται στους σπόρους σταφυλιών.

Καθώς και η απώλεια αρώματος λόγω του λεπτότερου φλοιού.

 

Παρ’ όλο που οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικού λίπους, τα καρδιολογικά νοσήματα παραμένουν πολύ χαμηλά στη Γαλλία,

εξ αιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Αυτό το φαινόμενο επιστημονικά ονομάζεται “French Paradox”.

 

Σήμερα το 71% της παγκόσμιας καλλιέργειας σταφυλιού προορίζεται για  κρασί.

 

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο, αλλά πρώτη στο κόκκινο κρασί.

 

Οι ποικιλίες της ξακουστές, μαζί με τα κρασιά της.

 

Τα σταφύλια, που προορίζονται για κρασί, έχουν παχύ φλοιό καθώς όλα τα έντονα αρώματα του σταφυλού βρίσκονται εκεί.

 

Φυσικά, περιέχουν και σπόρους. Σε μερικές ποικιλίες μάλιστα, τα κουκούτσια είναι μεγάλα. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο ρόλο που παίζει στη “ζύμωση” του κρασιού η επαφή του σπόρου με τα σάκχαρα που είναι στη σάρκα του.

Όπως καταλαβαίνετε, η επιστήμη έχει επέμβει, λίγο έως καθόλου σε αυτές τις ποικιλίες σταφυλιών που προορίζονται για κρασί.

 

Έρευνες σήμερα ονομάζουν τον σπόρο του σταφυλιού σαν ένα “Συστατικό - Θαύμα” ή “Miracle-Component”.

 

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, η χρήση του στη γεροντολογία δαμάζει αρρώστιες νευρολογικής, καρδιολογικής και εγκεφαλικής φύσεως και κάνει καλό στον μυϊκό, σκελετικό ιστό και στον μεταβολισμό του ανθρώπου.

 

Τα προστατευτικά οφέλη κατανάλωσης 1 – 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού  ημερησίως καθώς και η κατανάλωση κόκκινου σταφυλιού, είναι οι κυριότεροι λόγοι του “Γαλλικού Παράδοξου”.

 

Πλέον τώρα, ΠΙΟ ενημερωμένοι, εάν θελήσετε να πειραματιστείτε με μια από τις τέσσερις συνταγές που ακολουθούν, θυσιάστε λίγο χρόνο παραπάνω να αφαιρέσετε τους σπόρους πριν ενσωματώσετε τα σταφύλια στις συνταγές σας και φυσικά διαλέξετε  σκουρότερες ποικιλίες σταφυλιών... ακόμη και τώρα τον Οκτώβριο που τα σταφύλια είναι περισσότερο γλυκά...

 

Εάν πάλι όλα αυτά ακούγονται αποτρεπτικά, απλά  συνοδέψετε το γεύμα σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μόνο !

 

 

 

 

 

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ28424_l.jpg  

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

-2 έτοιμες βάσεις για πίτσα

 

-350 γρ. σταφύλια κομμένα στη μέση

 

-3 κουτ τσαγιού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

 

-80 γρ. blue cheese

 

-300 γρ. μοτσαρέλλα ή άλλο μαλακό τυρί

 

-4 κουτ. σούπας κουκουνάρι

 

 

  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου

 

-ραντίζουμε τις βάσεις με λάδι και αλάτι.

 

-ανακατεύουμε τα σταφύλια μαζί με λίγο λάδι και το δεντρολίβανο. Τα μοιράζουμε πάνω από τη βάση.

 

-σκορπάμε το blue cheese θρυμματισμένο από πάνω, τη μοτσαρέλλα ψιλοκομμένη και το κουκουνάρι.

 

-ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

-  εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πίτες για σουβλάκια

 

-  εκτός απο κουκουνάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδια 

 

 

ΠΗΓΗ-   www.taste.com.au/recipe/28424/grape+and+two+cheese+pizza

 

 

 

 

 

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ9619_l.jpg

  

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

- 1500-1700 γρ. κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, κατσίκι ή μοσχάρι)

 

- 500-600 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι

 

- 1 κουτ γλυκού πάπρικα

 

- 1 κουτ. σούπας γεμάτο μουστάρδα σε κόκκους

 

- ψιλοκομμένο θυμάρι ή ρίγανη

 

- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

 

- 3/4 φλιτζ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα

 

- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

 

- ελαιόλαδο

 

- αλάτι, πιπέρι

  

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

- προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο Κελσίου

 

- αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε Tajine η σε πυρίμαχο σκεύος.

 

-προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα σταφύλια και αλείφουμε το φαγητό με την πάπρικα, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το σκόρδο.

 

- δεν ξεχνάμε την κοιλιά του κοτόπουλου.

 

- περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το κρασί.

 

- ψήνουμε για μια ώρα σκεπασμένο, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε έως ότου ξεροψηθεί.

 

- αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.

 

-σερβίρουμε με ρύζι βραστό ή πουρέ πατάτας.

 

 

 ΠΗΓΗ – www.taste.com.au/recipes/9619/roast+chicken+with+ grapes+ garlic+almonds+and+fried+potatoes

 

 

 

 

 

ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ8314_l (1).jpg

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

-4 αυγά μεγάλα

 

-400 γρ. γιαούρτι

 

-1 κουτ. γλυκού εσσάνς βανίλια

 

-3 κουτ. τσαγιού corn-flour

 

-500 γρ. σταφύλια χωρίς σπόρους κομμένα στη μέση

 

-καστανή ζάχαρη

 

-αμύγδαλα φιλέ

 

 

  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο

 

-χτυπάμε τα αυγά για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το γιαούρτι, βανίλια και corn-flour και αναμειγνύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

 

-ρίχνουμε κάτι παραπάνω από τα μισά σταφύλια σε ένα πυρέξ και στρώνουμε το μίγμα γιαουρτιού από πάνω.

 

-τοποθετούμε τα υπόλοιπα σταφύλια από πάνω και ραντίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και με αμύγδαλα φιλέ.

 

-ψήνουμε για μισή ώρα ή έως ότου σταθεροποιηθεί.

 

-σερβίρουμε ζεστό

 

 

ΠΗΓΗ- www.taste.com.au/recipes/8314/grape+and+yoghurt+bake

 

 

 

 

 

ΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ13439_l.jpg

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

-1 κομμάτι σφολιάτα κατεψυγμένη και αποψυγμένη

 

-200 γρ. τυρί ricotta η ανθότυρο

 

-2 κουτ. σούπας μέλι

 

-300 γρ. σταφύλια χωρίς σπόρους

 

-2 κουτ. σούπας ζάχαρη ξανθιά

 

 

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

 

-κόβουμε τη σφολιάτα σε τέσσερα κομμάτια και χαράζουμε μια “κορνίζα” ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω-γύρω σε κάθε κομμάτι

 

-τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

 

-ανακατεύουμε το τυρί με το μέλι και το στρώνουμε στις σφολιάτες.

 

-με βρεγμένα χέρια, τοποθετούμε τα σταφύλια πάνω στις τάρτες και ραντίζουμε με λίγη ζάχαρη.

 

-ψήνουμε μέχρι χρυσίσουν. Σερβίρουμε ζεστά.

 

 

ΠΗΓΗ – www.tast.com.au/recipes/13439/grape+ricotta+and+honey+tarts

 

 

Angie Bournas

Your rating: None Average: 5 (4 votes)