Δευτέρα 7 Μαΐου 2018


Η Ελλάδα της γεύσης

 «Οδοιπορικό στη μαγειρική παράδοση και συνταγές από όλη την Ελλάδα»
της  Νταϊάνα Κόχυλα

 
Μετά από οκτώ χρόνια επιτόπια έρευνα, η Νταϊάνα Κόχυλα κατόρθωσε να ενώσει τη γεωγραφία, την ιστορία, την παράδoση, τα ήθη και τα έθιμα πίσω από τις συνταγές της.
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ, ένα πραγματικά ορόσημο στον χώρο της ελληνικής κουζίνας και του ελληνικού πολιτισμού, γραμμένο με γλαφυρότητα και λυρισμό, περιέχει περισσότερες από τετρακόσιες ασυνήθιστες άλλα παραδοσιακές συνταγές, πολλές από τις οποίες καταγράφονται για πρώτη φορά.
 
Στην αρχή το βιβλίο μας εξηγεί την καταγωγή της ελληνικής κουζίνας, πώς τα έθιμα, η λαϊκή παράδοση και η θρησκεία, μας έχουν επηρεάσει στον τρόπο που μαγειρεύουμε. Χωρίζει την Ελλάδα γεωγραφικά, και σε κάθε ενότητα μας δίνει μια αίσθηση του τόπου και της γεύσης, τί περιέχει το κελάρι κάθε περιοχής, τα τοπικά τυριά καθώς και έρευνα για σπάνια υλικά (τσουκνίδες, κουμκουάτ, αυγοτάραχο, τριαντάφυλλο, αντράκλα).
 
Χρειάστηκε προσπάθεια και ευρηματικότητα για να καταφέρει η Νταϊάνα να συγκεντρώσει σπάνιες συνταγές, επιλέγοντας να παραλείψει εδέσματα που είναι εύκολο να βρεθούν σε αλλά βιβλία μαγειρικής...
 
  • Αρνάκι ψημένο με σπανακόρυζο
  • Λαχανικά μαγειρεμένα σε γάλα
  • Γίδινοι κεφτέδες με τραχανά
  • Φύλλα γεμιστά με κολοκύθα
  • Ορτύκια στο ψωμί
  • Κοτόπουλο με χυλοπίτες και καρύδια
 
Στις περισσότερες συνταγές υπάρχει η εξήγηση μαζί με την τοπική ιστορία της συνταγής, που διαβάζονται σαν μια συναρπαστική νουβέλα με θέμα τη μαγειρική ή σαν ένα λαμπρό και εγκυρότατο τουριστικό οδηγό για τη γεμάτη παλμό πολυπρόσωπη ελληνική μαγειρική.
 
 

 

Your rating: None Average: 5 (3 votes)