Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019


Ινδική καρύδα

Δύο συνταγές που χρησιμοποιούν την τριμμένη ινδική καρύδα με “επίλεκτο” τρόπο… ανακατεμένη μέσα σε ζύμες.
 
Μοσχαρίσια μπιφτέκια ζυμωμένα με ινδική καρύδα και μια τάρτα φρούτων με καρύδα ζυμωμένη στην κρούστα της, για ένα τροπικό Καλοκαίρι.
 
148_1.jpg              ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ 
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο,
  • 12 φλιτζάνια γάλα καρύδας,
  • χυμό από 3-4 λάιμ,
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή,
  • ψιλοκομμένο κορίανδρο ή μαϊντανό,
  • ελαιόλαδο,
  • 75 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη (αποξηραμένη),
  • αλάτι – πιπέρι.
 
  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε την αποξηραμένη ινδική καρύδα και ρίχνουμε νερό. Την αφήνουμε να μουλιάσει και την στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το σκόρδο.
  3. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά και τη ζάχαρη, την τριμμένη (στραγγισμένη) καρύδα, το γάλα καρύδας, τον χυμό από τα λάιμ, αλάτι – πιπέρι και κορίανδρο.
  4. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά το μίγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
  5. Πλάθουμε μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια.
  6. Σερβίρουμε με καυτερή σάλτσα.

 

 
ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΥΤΕΡΗ
  • 500 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη,
  • 1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες χωρίς σπόρους,
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
  • 2 κουταλιές ζάχαρη καστανή, 4 φιλέτα αντζούγιες (σε λάδι) προαιρετικά,
  • αλάτι.
 
 
  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το σκόρδο μαζί με τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε τις αντζούγιες και τσιγαρίζουμε μέχρι να διαλυθούν.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  4. Μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μουλιάζουμε ξύλα για σουβλάκια σε νερό. Πλάθουμε μακρόστενα τα μπιφτέκια και περνάμε το ξύλο στο κέντρο, για ευκολότερο γύρισμα.

 

 

     

6-peach-and-plum-saffron-cake-125.jpg           ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

ΖΥΜΗ:

  • 150 γρ. κρύο βούτυρο σε κυβάκια,
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού, αλεύρι,
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ινδική καρύδα,
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη,
  • 1 αυγό κρύο,
  • 2 κ. σούπας νερό παγωμένο,
  • *1 ασπράδι για άλειμμα.
 
 
 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, την καρύδα και τη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε τα υλικά και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  2. Με ένα πιρούνι ανακατεύετε το μείγμα αλευριού με το βούτυρο μέχρι να θυμίζει ψίχουλα.
  3. Χτυπάμε το αυγό με το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά με το μείγμα αλεύρι – βούτυρο. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη στο μέγεθος της φόρμας για τάρτες και τη στρώνουμε μέσα κόβοντας τα σημεία που εξέχουν. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για δέκα λεπτά αφού πρώτα έχουμε αλείψει τη ζύμη με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι. 
 
 
ΓΕΜΙΣΗ:
  1. ½ φλιτζ. ψίχα αμυγδάλου σκόνη,
  2. 2 φλιτζ. Τυρί κρέμα,
  3. 3 αυγά μεγάλα ή 4 μέτρια,
  4. 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος,
  5. ¾ φλιτζ. Ζάχαρη.
 
 
Χτυπάμε όλα τα υλικα δυνατά στο μίξερ μέχρι ν’ αφρατέψουν 3-4 λεπτά.
 
 
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ:
  • 3 φρέσκα νεκταρίνια κομμένα σε φέτες,
  • 4. φρέσκα δαμάσκηνα κομμένα σε φέτες,
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο,
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κάρδαμο,
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • *Φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση.
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τη ζάχαρη, το κάρδαμο, την κανέλα και τα φρούτα. Καραμελώνετε περίπου για 3 λεπτά.
  1. Αφαιρείτε την τάρτα μετά από 10 λεπτά από τον φούρνο και τη γεμίζετε έως ¾ με το μείγμα τυριού και τοποθετείτε τα φρούτα από πάνω.
  2. Σκορπάτε φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε την τάρτα 30-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνειά της να πάρει χρώμα χρυσαφί.
  3. Σερβίρετε χλιαρή ή κρύα με χτυπημένη σαντιγί ή παγωτό. 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα είδη φρούτων.
 
Πηγή: www.elle.com.
 
Α.B.

 

 

Your rating: None Average: 5 (2 votes)