Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018


Κόκκινο

 

ΚΟΚΚΙΝΟ, ένα χρώμα να μας “ανεβάσει” βάζοντάς το στο τραπέζι μας...  Απλά, τρώγοντας φράουλες !

 

Σήμερα, τις βρίσκουμε  όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κατ’ εξοχήν ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι μήνες που μας χαρίζουν το καλύτερο άρωμά τους.
 

Εκτός από τους άπειρους συνδυασμούς στη ζαχαροπλαστική, οι φράουλες σήμερα πρωταγωνιστούν και σε σαλάτες.

 

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια ανάμικτη πράσινη σαλάτα, σκορπίστε μερικές φράουλες από πάνω μαζί με πικάντικο τυρί (κατσικίσιο ή ροκφόρ) και ξηρούς καρπούς.  Φυσικά, ΜΗΝ ξεχάσετε το ξύδι μπαλσάμικο, καθώς είναι ο “ιδανικός” συνδυασμός!
 
Πιο κάτω ακολουθούν δυο καταπληκτικές συνταγές... δοκιμασμένες και οι δυο άπειρες φορές!
 
Η πρώτη συνταγή είναι ένα απλό ριζότο με φράουλες... απλή αλλά “ψαγμένη”!
 
Σερβίρετε το ριζότο δίπλα από κάτι της “ώρας”, κρέας ή ψάρι.
 
Θα δώσει μια εξωτική καθώς και γκουρμέ πινελιά στην καθημερινότητά σας.
 
Απλά, όπως όλες οι συνταγές για ριζότο, πρέπει να σερβίρονται την ίδια στιγμή που φτιάχνονται, και το ριζότο με φράουλες δεν είναι εξαίρεση.
 
Τέλος μια συνταγή για focaccia ή “λαγάνα” όπως λέμε στα ελληνικά.
 
Συνδυασμός φράουλες με καραμελωμένα κρεμμύδια, μαζί με ένα “μυστικό” υλικό... Pure MAPLE SYRUP !
 
Φυσικά το Maple Syrup ή το σιρόπι σφενδάμου (Νομικά Επίλεκτα: Γνωρίζετε τον σφένδαμο;) δεν αποτελεί κάτι άγνωστο σ’ εσάς...
 
Εάν όμως δεν το έχετε “πρόχειρο”, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τη μισή ποσότητα σε μέλι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εχετε δικαιολογία να ΜΗΝ δοκιμάσετε ένα ψωμί, το ιδανικότερο “ταίρι” σε μια  ποικιλία τυριών.
 
Πολλές φορές έχω σκεφτεί να σκορπίσω λίγο πικάντικο τυρί...  κατσικίσιο για παράδειγμα ΠΡΙΝ το φουρνίσω.
 
Pizza-φράουλες θα το ονόμαζα! Όμως, δεν έχω ακόμη “τολμήσει”.
 
Υπάρχει κάποιος τολμηρός ανάμεσά μας;
 
 
 
Ριζότο με φράουλες
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 500 γρ. ρύζι αμπόριο4431813592_ee9796e2be.jpg
 
  • 250 γρ. ώριμες φράουλες κομμένες στη μέση
 
  • 1 ½ λίτρο ζωμό ή νερό
 
  • 30 γρ. Βούτυρο
 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
 
  • 1 σφυνάκι καλό Βrandy η Vermouth
 
  • Αλάτι – πιπέρι
 
  • ελαιόλαδο
 
  • 50 γρ. Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
 
  • ½ κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο
 
-ρίχνουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε τις μισές φράουλες και ανακατεύουμε για δυο λεπτά, τέλος σβήνουμε με το ποτό
 
-οταν εξατμιστεί, προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί
 
-τη διαδικασία αυτή τη συνεχίζουμε για περίπου 20 λεπτά, προσθέτοντας πάντα μια-μια τις κουτάλες με τον ζωμό (μπορεί να μη χρειαστεί  να χρησημοποιήσουμε όλη την ποσότητα υγρού)
 
-το αποσύρουμε από τη φωτιά (όταν το ριζότο μας εχει κρεμώδη υφή) και αλατο-πιπερώνουμε , προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα, την παρμεζάνα και τις υπόλοιπες φράουλες
 
-ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
-μπορούμε να τρίψουμε και λίγο φινόκιο μαζί με το κρεμμύδι καθώς και να προσθέσουμε μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο στο τσιγάρισμα
 
-τα ποτά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με καλό λευκό κρασί
 
 
ΠΗΓΗ: από το βιβλίο της Tessa Kiros -   TWELVE (A Tuscan cook book) - Strawberry Risotto

 

 
 
 

Strawberry Focaccia

7-strawberry-focaccia_400x550.jpg

 
 
YΛΙΚΑ
 
για τη λαγάνα
 
  • 1 πακέτο αποξηραμένη μαγιά
                          
  • 1 ποτήρι  χλιαρό νερό
                          
  • 1 κουτί γλυκού μέλι
                          
  • 2  1/2 φλιτζ. αλεύρι
                         
  • 1  κουτί γλυκού αλάτι
                         
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
 
επικάλυψη
 
  • 3 κρεμμύδια κομμένα φέτες ψηλές
                      
  • 5 – 6 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο 
                      
                     
  • 1 κεσεδάκι φράουλες
                      
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού
                       
  • αλάτι χονδρό
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 -αναμιγνύουμε το μέλι, τη μαγιά και το νερό, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 – 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια
 
 -προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε
 
-τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο
 
-ρίχνουμε τα υγρά, ανακατεύουμε στη σιγανή ταχύτητα του μίξερ και ζυμώνουμε για 10 λεπτά με το κατάλληλο εξάρτημα
 
-αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί
 
-αλείφουμε μια λαμαρίνα με λάδι και στρώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, σκεπάζουμε απαλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
 
-τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας 15 – 20 λεπτά μέχρι να καραμελωθούν
 
-ρίχνουμε το balsamico  και το  Maple Syrup, ανακατεύουμε 1 – 2 λεπτά και αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά
 
-ανάβουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε κομμένες φράουλες, πιέζοντας ελαφρά μέσα στη ζύμη
 
-σκορπάμε τα κρεμμύδια, τον βασιλικό και το αλάτι και λάδι από πάνω
 
-ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το ψωμί
 
-σερβίρουμε ζεστό, κομμένο σε φέτες μαζί με ποικιλία τυριών
 
 
ΠΗΓΗ-   www.saveur.com    STRAWBERRY FOCACCIA with Maple Balsamic Onions
 
 
Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 4.3 (7 votes)