Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017


Κρύο, κρύο, καιρός για minestrone!

 

Σήμερα τη γνωρίζουμε σαν σούπα «γκουρμέ», αλλά η σούπα minestrone έχει ρίζες ταπεινές όπως η δικιά μας φασολάδα.

 
Το όνομα minestrone από το Λατινικό   «minestrar»… that which is served with a ladle…  ή με άλλα λόγια, αυτό που σερβίρεται με κουτάλα!
 
Μια σούπα που προέρχεται και έχει ρίζες από τη  ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που τα τότε συστατικά της ήταν εκτός από τα εποχιακά λαχανικά, διάφορα όσπρια και σιτάρι.
 
Ήταν μια σούπα «λαϊκή», για τους φτωχούς, που συνήθως έβαζαν περισσεύματα από διάφορα υλικά και φαγητά, πυκνώνοντας τη σούπα με την προσθήκη αλευριού, ώστε να τους «πιάσει» ή με αλλά λόγια να τους «χορτάσει».
 
Τον 2ο αιώνα π.Χ., το αλεύρι και το σιτάρι αφαιρούνται, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν το ψωμί στη ρωμαϊκή κουζίνα και έτσι ένα ζεστό, πηχτό πιάτο  minestrone, συνοδεύεται με μια φέτα φρέσκο ζυμωμένο ψωμί.    
 
Λέγεται ότι ο ρωμαϊκός στρατός για καιρό έζησε τρώγοντας minestrone και ήταν οι πρώτοι που πρόσθεσαν ζυμαρικά.
 
Καθώς «εκτιμήθηκε» από την «καλή» κοινωνία, εκτός από κρέας, η προσθήκη μυαλού και κρασιού έγινε συνήθεια.
 
Η ανάγκη να «αναβαθμιστεί» και να «αναδειχτεί», πολλές φόρες, οδήγησαν σε άπειρα άγευστα πειράματα.
 
Τον 16ο αιώνα, με τον ερχομό της ντομάτας και της πατάτας στην Ευρώπη, αυτά τα δύο υλικά έγιναν βασικά στην κατασκευή της.
 
Η  ονομασία «minestrone» πρωτοεμφανίστηκε τότε, ξαναθυμίζοντας τις αγροτικές ρίζες της καταγωγής της.
 
Σήμερα η σούπα minestrone φτιάχνεται αποκλειστικά με φρέσκα υλικά και όχι με «περισσεύματα». Ανάλογα με την εποχή, τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται διαφέρουν.
 
Το μόνο που δεν αλλάζει ποτέ, είναι η «παρήγορη αίσθηση» ζεστασιάς τρώγοντας ένα πιάτο πηχτό minestrone τις κρύες μέρες του χειμώνα…
 
 
 
 
 
 
ΣΟΥΠΑ MINESTRONE
 
 
Η συνταγή που ακολουθεί είναι ενδεικτική.  Μπορείτε να μειώσετε, να προσθέσετε ή να αυξήσετε όποιο υλικό επιθυμείτε.
 
Το πόσο πηχτή ή αραιή θα τη γευτείτε, είναι επίσης στο χέρι σας…  το μυστικό είναι στο «soffrito» ή στο τσιγάρισμα, που θέλει υπομονή για να μην καούν τα υλικά, αλλά να μαραθούν και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους .
 
 
 
Σούπα    minestrone125-73_Minestrone_250.jpg
 
 
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
 
  • 4 κλωνάρια σέλινο
 
  • 2 μεγάλα καρότα
 
  • ½  πιπεριά
 
  • 2 κολοκυθάκια
 
  • 2 πατάτες
 
  • 1 φλιτζ αρακά καταψυγμένο
 
  • 1 φλιτζ καταψυγμένα πράσινα φασόλια
 
  • 1 πράσο
 
  • 5 σκελίδες σκόρδο
 
  • 1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη
 
  • 1 κουτάλα σούπας πελτέ
 
  • Πάπρικα, πιπέρια, αλάτι, φύλλο βάγιας, ρίγανη ή βασιλικό
 
  • Ζωμός βιολογικός (ή σπιτικός)
 
  • Παρμεζάνα
 
  • Λάδι
 
  • Καλό κρασί
 
  • 1/2 φλυτζ μακαρονάκι ψιλοκομμένο ή κριθαράκι
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
-όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε (εκτός από τον αρακά)  πρέπει να τα ψιλοκόψουμε σε μικρά κομματάκια-φέτες ή κύβους - αυτό είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συνταγής
 
-ρίχνουμε το λάδι σε βαθειά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε πρώτα τα φρέσκα λαχανικά, το σκόρδο και τα μπαχαρικά  μέχρι να μαραθούν (10 λεπτά περίπου) ανακατεύοντας συνέχεια
 
-ρίχνουμε τα κατεψυγμένα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν και αυτά
 
-προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας  και ανακατεύουμε
 
-σβήνουμε με ένα σφηνάκι κρασιού και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον ζωμό
 
-ρίχνουμε νερό να σκεπαστούν τα υλικά και σιγοβράζουμε για  ½ ώρα, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί
 
-ρίχνουμε το μακαρονάκι και βράζουμε για δέκα λεπτά ακόμη
 
-αποσύρουμε και  σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο πέστο βασιλικού,  χωριάτικο ψωμί και καλό κρασί
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
 
-ψιλοκόβουμε 200 – 250 γρ. καπνιστό ζαμπόν  σε κύβους και τσιγαρίζουμε μαζί με τα λαχανικά
 
-μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλα, σελινόριζα, κολοκυθάκια, σπαράγγια, μαραθόριζα, κουνουπίδι είναι μόνο μερικά υλικά που μπορείτε να προσθέσετε
 
-το μυστικό στην minestrone είναι να ρίξετε την «κόρα» ή το σκληρό κομμάτι της παρμεζάνας στο βράσιμο. Αυτό μετά το αφαιρείτε, πριν το σερβίρετε
 
-μερικοί, στύβουν και λίγο λεμόνι στο πιάτο τους…
 
 
 
ΠΗΓΗ – www.jamieoliver.com         minestrone
 
 
 
Angie Bournas
 
 
 
 
 

 

Your rating: None Average: 5 (10 votes)