Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018


McIntosh Μήλο

Θα έλεγα ότι στην Αθήνα χάνουμε μια από τις ομορφότερες εποχές.

Από το πράσινο της Άνοιξης και το γαλάζιο του Καλοκαιριού, μπαίνουμε κατ’ ευθείαν στο γκρίζο του Χειμώνα.

 

Δεν υπάρχει τίποτα στο ενδιάμεσο... Θαρρείς ότι το Φθινόπωρο, μια εποχή με χρώματα γλυκά και μελαγχολικά, χρώματα που ηρεμούν και προετοιμάζουν για την επιστροφή στο σπίτι , σαν πιάσουν τα κρύα... μας ξέχασε ή ανήκει αλλού.

 

Το έντονο συναίσθημα για μια εποχή που χάνεται γύρω μου, μου ξύπνησε καθώς συγκέντρωνα τις φωτογραφίες για τη γκαλερί “Οκτώβριος”) και τις φθινοπωρινές φράσεις, ώστε να μπούμε όλοι στα Νομικά-Επίλεκτα στο “κλίμα”.

 

Εκτός από τις εικόνες με το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί, ήταν πολύ έντονα και τα αρώματα, τα αρώματα του Φθινοπώρου.

Η μυρωδιά από τα νωπά φύλλα στο έδαφος μετά από βροχή... Η μυρωδιά του μήλου.

Όχι όποιου μήλου, αλλά του μήλου McIntosh !

 

 

 

 

 

 

Τhe McIntosh Apple

 

Τέτοιες ημέρες η σχολική εκδρομή αποτελείτο από το μάζεμα μήλων στους κοντινούς οπωρώνες έξω από το Τορόντο όπου μεγάλωσα.

Άφθονα τα μήλα από αρχές  Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου.

Παίρναμε σπίτι μας όσα μήλα μπορούσαμε να κουβαλήσουμε, αφού πρώτα μας δίδασκαν για το ξακουστό μήλο της περιοχής που κατέκτησε τον κόσμο, σαν το καλύτερο όλων.

Σας παραθέτω μερικά στοιχεία, όπως τα θυμάμαι και όπως τα ερεύνησα...

 

tumblr_lmw2zeG8By1qcmaeio1_1280.jpg 

 

 

Η Ιστορία λέει ότι...

 

Το 1811, ο John McIntosh, καθώς καθάριζε το χωράφι που αγόρασε στο  χωριό Dundela – Ontario, μεταφύτεψε 20 μικρά άγρια δεντράκια μηλιάς κοντά στην οικία του, ώστε να τα θαυμάζει καθώς μεγάλωναν. Παρατήρησε ότι το ένα από αυτά, είχε μήλα με λαμπερό χρώμα και έντονο άρωμα.

 

Γνωρίζοντας την τέχνη του μοσχεύματος, πειραματίστηκε ο ίδιος και δίδαξε τον γιό του Αllen, ο οποίος στη συνέχεια διέθεσε το είδος σε όλη την περιοχή.

Το αρχικό δέντρο έζησε μέχρι τον Ιούλιο 2011.

Σήμερα στη θέση του υπάρχει ένα μνημείο καθώς και η εικόνα του στο μεταλλικό δολάριο του Καναδά.

 

Σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο είδος μήλου στον Καναδά και την Αμερική, μια ράτσα που αντέχει τις κακουχίες του καιρού.

Έχει  χαρακτηριστικό κόκκινο-πράσινο χρώμα και πιάνοντάς το στο χέρι σου είναι βαρύ και συμπαγές.

Στο δάγκωμα είναι τραγανό και ζουμερό, με μια απλή άμεση, δροσιστική οξύτητα, με ολόλευκη σάρκα και πολύ μα πολύ αρωματικό.

Με άλλα λόγια, όπως θα έπρεπε να είναι ένα μήλο... τέλειο, να μην του λείπει τίποτα.

 

Καθόλου τυχαίο που το όνομά του χρησιμοποιήθηκε για το Αpple-MacIntosh Computer, καθώς ο ιδρυτής του τα λάτρεψε.

 

Δύσκολο να το συναντήσετε στην Ελλάδα, όμως αναζητήστε το στα ταξίδια σας στο εξωτερικό καθώς μεγάλες ποσότητες εξάγονται σε Αγγλία και Ευρώπη.

 

Το άρωμα μήλου είναι το άρωμα του Φθινοπώρου.

Απλώστε το γύρω σας με τη συνταγή που ακολουθεί...

Ένα Κέικ Μήλου που ψηφίστηκε σαν το Καλύτερο Κέικ Μήλου των Blogs.

Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Όπως κάναμε κι εμείς.

 

 

 

 

KEΪK MHΛΟΥ2902020174_d445ca6abc.jpg

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

 

6 – 8 μήλα (καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους)

 

4  κουτ. σούπας ζάχαρη

 

1 κουτ. σούπας κανέλλα

 

- - - - - - - - - - - - -

 

2 3/4 φλιτζ.  αλεύρι

 

1 κουτ. σούπας baking powder

 

1 κουτ. σούπας corn flour

 

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

 

1 φλιτζάνι λάδι φυτικό ή λιωμένη μαργαρίνη

 

1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

 

1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού ή γάλα

 

2 1/2 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλια

 

4 μεγάλα ή 5 μέτρια αυγά

 

3/4 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

 

1/2 φλιτζ. σταφίδες (προαιρετικά)

 

th (3).jpg

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο Κελσίου

 

-ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να σταθούν

 

-χτυπάμε μαζί το λάδι, τον χυμό, τη βανίλια, το αλάτι και τη ζάχαρη μερικά λεπτά

 

-προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και χτυπάμε

 

-τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

 

-σε φόρμα αντικολλητική με αποσπώμενο πάτο, ρίχνουμε τη μισή ζύμη

 

-εάν χρησιμοποιούμε καρύδια ή σταφίδες, σκορπάμε τη μισή ποσότητα από πάνω

 

-προσθέτουμε τα μισά μήλα

 

- επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πάλι... ζύμη, καρύδια και σταφίδες και στο τέλος τα μήλα

 

-ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ½ ώρα.

 

 

 

Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα φιλέ αντί για καρύδια και να σκορπίσετε μερικά απο πάνω.

 

 

Περισσότερες προτάσεις για να απολαύσετε τα μήλα του Φθινοπώρου θα βρείτε στο άρθρο μας "Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!"

 

 

 ΠΗΓΗ – www.smittenkitchen.com/blog/2008/09/moms-apple-cake/

 

 

Angie Bournas

Your rating: None Average: 4.9 (8 votes)