Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018


Μια κολοκύθα από τη Μουτσούνα!

 
Η κολοκύθα μας μεγάλωσε σε ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό στα ανατολικά της Νάξου, στη Μουτσούνα. Επίνειο της Απειράνθου, με θέα τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, την Αμοργό
 
Δύσκολο και μακρύ το ταξίδι της Μουτσουνιώτισσας Κολοκύθας μας για την Αθήνα. Και φθάνοντας απογοητεύτηκε. Βλέπετε οι Αθηναίοι είχαν σκοπό να την αφήσουν στο μπαλκόνι σε μια γωνιά, να μην εμποδίζει … Στις γιορτές, θα την κουβαλούσαν δίπλα στο τζάκι σαν διακοσμητικό. Υποδοχή, καθόλου αντάξια μιας “βιολογικής” επισκέπτριας, που αλλιώς είχε ονειρευτεί τη ζωή της στην Αθήνα.
 
Αν είχε πάει στη Νέα Υόρκη τουλάχιστον θα την είχαν στολίσει για το Halloween, θα την έφτιαχναν pumpkin pie, Muffins, ντιπ, κέικ, ψωμί και τσάτνεϊ. Στο Παρίσι θα καμάρωνε σε σούπα, σαλάτες και Gratin, ακόμη και σε crem brule. Στο Μιλάνο σε ριζότο, κρέμες, λαζάνια και μακαρονάδες. Εάν ταξίδευε σε μέρη μακρινά …θα μεταμφιεζόταν σε χούμους, κους – κους, currys και tajines…
 
Καθώς ονειρευόταν όλα αυτά, να και η οικοδέσποινα η κυρία Αννέζα (popular τοπικό όνομα στην Απείρανθο) έξω στο μπαλκόνι, να τινάξει και να αερίσει τα υφαντά (ναξιώτικα φυσικά)!
 
Βρήκε την ευκαιρία η κολοκύθα μας και της μίλησε γλυκά …
 
Πιο πολλά ήξερε η κολοκύθα μας άλλωστε, γιατί το καλοκαίρι στη Μουτσούνα, μαζί με τους τουρίστες, τα είχε όλα πληροφορηθεί. Της είχαν πει το πώς ταιριάζει η γεύση της με το φρέσκο φασκόμηλο, με τα πικάντικα μπαχαρικά, με την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, ακόμη και τα πικάντικα τυριά. Είχε δει και στο βίντεο για το “pumpkin puree” μια μέθοδο συντήρησης στην κατάψυξη. Με ευκολία ο “πουρές” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ολόκληρο τον χρόνο.
 
 
 05716.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με αυτά και άλλα τόσα, την έπεισε να τη μεταφέρει μέσα, όχι δίπλα στο τζάκι, μα στην
κουζίνα φυσικά … Με την υπόσχεση ότι, πριν δώσει το ρεσιτάλ της στην κουζίνα, η κολοκύθα μας να αποχαιρετήσει τη Μουτσούνα …
 
 
Γιατί η “αλμύρα” της Μουτσούνας είναι το μυστικό που την έκανε τόσο μα τόσο γλυκιά!
 
 
 

p8090240.jpg

eirini 012.jpg

 

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
Μουτσούνα, Νάξος
 
 
 
 
 
ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ                         pumpkinsouprecipeσούπα.jpg
  
 
 
 ΥΛΙΚΑ
 
  • 2 κρεμμύδια κομμένα φέτες,
 
  • 2 πράσα (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα,
 
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες,
 
  • 1 κομμάτι σέλερι τεμαχισμένο,
 
  • ½ κουτί κονσέρβα ντοματάκια σε κύβους,
 
  • 1 δαφνόφυλλο,
 
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη,
 
  • λάδι,
 
  • 750 γρ. κολοκύθα σε κύβους,
 
  • 5 φλιτζάνια νερό,
 
  • ¼ κ. τσαγιού μοσχοκάρυδο,
 
  • 12 - 15 τεμαχισμένα ψητά ή βρασμένα κάστανα.
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια, το πράσο, το καρότο, το σέλερι, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο έως να μαραθούν τα λαχανικά,
 
-ρίχνουμε τη ντομάτα, και τσιγαρίζουμε,
 
-προσθέτουμε την κολοκύθα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και μαραίνουμε για λίγο. Προσθέτουμε το νερό,
 
-αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε 20 - 25 λεπτά,
 
-αφαιρούμε το θυμάρι και δαφνόφυλλο και πολτοποιούμε τη σούπα με προσοχή να μην καούμε.
 
-ρίχνουμε τα κάστανα στην σούπα για να πάρει μια βράση και σερβίρουμε φρεσκοτριμμένο πέπερι ή πάπρικα.
 
 

 

 

 

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ                                                      psomi.jpg
 
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους
 
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (7 γρ.)
 
  • 1/3 φλιτζάνι χλιαρό νερό
 
  • ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
 
  • 4 ½  φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί
 
  • 1 κουτ. τσαγιού αλάτι
 
  • ¼  - ½  φλιτζάνι ζεστό νερό (όσο πάρει)
 
  • γάλα
 
  • κολοκυθόσπορους
 
  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
- βράζουμε για δέκα λεπτά την κολοκύθα – στραγγίζουμε – και την λιώνουμε,
 
-βάζουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (1/4 φλιτζ.) μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να αφρίσει, περίπου 10 λεπτά,
 
-ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, την κολοκύθα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με τον γάντζο ζυμώματος. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό νερό (όσο χρειαστεί) έως ότου έχουμε μια μπάλα γύρω από τον γάντζο και έχουμε μια ζύμη ελαστική.
 
-ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για δέκα λεπτά.
 
-τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, περίπου δυο ώρες,
 
-βάζουμε σε φόρμα για ψωμί και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστο μερος.
 
-αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια και σκορπάμε κολοκυθόσπορους,
 
-ψήνουμε στους 210 βαθμούς κελσίου για είκοσι λεπτά, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 175 βαθμούς για άλλα είκοσι λεπτά,
 
-αφαιρούμε το ψωμί από τη φόρμα και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει.
 
  
ΠΗΓΗ – www.saffronstreaks.wordpress.com pumpkin bread
 
 
 
 
ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟ-ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ                                                   pumpkinfetapie1τάρτα.jpg
  
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους,
 
  • 1 πράσο (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένο,
 
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο,
 
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο,
 
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο,
 
  • φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο,
 
  • 200 γρ. σπανάκι χονδροκομμένο,
 
  • 200 γρ. φέτα,
 
  • 1 αυγό,
 
  • ½ φλιτζάνι γάλα,
 
  • πιπέρι,
 
  • ρίγανη (φρέσκια κατά προτίμηση),
 
  • λάδι,
 
  • 1 φύλλο ζύμη “κούρου”.
  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-ρίχνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το άνηθο και τα τσιγαρίζουμε,
 
-προσθέτουμε την κολοκύθα, φασκόμηλο και τη ρίγανη και τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το σπανάκι μαζί με λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα,
 
-όταν όλα έχουν μαραθεί, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν,
 
-αλείφουμε ένα σκεύος τάρτας η πυρέξ με λάδι, στρώνουμε το φύλλο ζύμης αφήνοντας το φύλλο να προεξέχει,
 
-θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στη γέμιση και τη στρώνουμε πάνω από το φύλο,
 
-χτυπάμε το αυγό, το γάλα, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε τη γεμίσει,
 
-αφαιρούμε το φύλο που προεξέχει με ένα μαχαίρι ή το διπλώνουμε προς το εσωτερικό της τάρτας,
 
-ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε ζέστη.
  
  
ΠΗΓΗ – www.twospoons.wordpress.com  pumpkin, feta and spinach pie, tart, pizza
 

 

 
 
TΑΛΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ                PumpkinPasta.jpg
 
 
 
 YΛΙΚΑ
 
  • 800 γρ. κολοκυθα κομμένη σε κύβους
 
  • 2 μέτρια-μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 
  • ¾ κ. τσαγιού πάπρικα καπνιστη ή πικάντικη
 
  • λάδι
 
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
 
  • 1 σφινάκι κρασί Marsala, Visanto ή Sherry
 
  • ½ φλιτζ. νερό
 
  • ½ φλιτζ. κουκουναρόσπορους ή φουντούκια χοντροκομμένα
 
  • 500 γρ. ταλλιατέλες ή παπαρδέλλες
 
  • 6 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμενα
 
  • 125 γρ. ροκφόρ
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
-Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι,
 
-όταν μαραθούν προσθέτουμε την πάπρικα, την κολοκύθα, το μισό φασκόμηλο,  μαζί με το βούτυρο και τσιγαρίζουμε,
 
- σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 λεπτά για να μελώσει, χωρίς να στεγνώσει η σάλτσα,
  προσθέτουμε και άλλο νερό αν χρειαστεί.
 
-συγχρόνως βράζουμε τα μακαρόνια ΑL-DENTE σε αλατισμένο νερό.
 
-σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τους κουκουναρόσπορους.
 
-σουρώνουμε τα μακαρόνια κρατώντας λίγο από το νερό τους.
 
-ρίχνουμε τα μακαρόνια σε βαθύ σκεύος, το υπόλοιπο φασκόμηλο, τους κουκουναρόσπορους, τη σάλτσα κολοκύθας και το ροκφόρ σε κομμάτια από πάνω  και ανακατεύουμε.
 
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια.
 
-Σερβίρουμε αμέσως πριν κρυώσει.
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πικάντικη φέτα ή κατσικίσιο τυρί στη θέση του ροκφόρ.
 
 
ΠΗΓΗ - from the book “KITCHEN-recipes from the heart of the home”,  by NIGELLA LAWSON  www.amazon.com   /  pappardelle with pumpkin and blue cheese.
 
 
 
 
ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ                                                                        Challah-Bread-Pudding-My-Recipes_l.jpg                                                
 
 
 
 ΥΛΙΚΑ
 
  • 1 φλιτζάνι κολοκύθα PUREE (πουρέ)
 
  • 2 φλιτζάνια γάλα
 
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
 
  • 2 μεγάλα αυγά και 1 κρόκο
 
  • ¼ κουτ. τσαγιού αλάτι
 
  • ½ κουτ. τσαγιού κανέλλα τριμμένη
 
  • ¼ κουτ. τζίντζερ τριμμένο
 
  • 1/8 κουτ. τσαγιού γαρύφαλλο τριμμένο
 
  • 1/8 μοσχοκάρυδο τριμμένο
 
  • 75 γρ. λιωμένο βούτυρο
 
  • 5 - 6  φλιτζάνια τεμαχισμένο μπαγιάτικο τσουρέκι η μπριός
 
  • ½ φλιτζάνι καρύδια χονδροτριμμένα
 
  • ½  φλιτζ. σταφίδα
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-σε ένα πυρίμαχο σκεύος ανακατεύουμε το τσουρέκι, τα καρύδια και τις σταφίδες
 
-χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε το τσουρέκι
 
-ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου
 
-σερβίρουμε ζεστό.
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ-  μπορούμε να προσθέσουμε τα ακόλουθα υλικά μαζί με το τσουρέκι…
 
  • 1/2  φλιτζάνι κομμάτια μαύρη ή άσπρη σοκολάτα
 
  • 2 καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μήλα
 
  • αποξηραμένα blueberries ή cranberries
 
  • κουκουναρόσπορους
ΣΗΜΕΙΩΣΗ- αντί για τσουρέκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί... άλλωστε "bread" pudding λέγεται!
 
ΠΗΓΗ -  www.gourmet.com   pumpkin bread pudding
 
 

 

ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ                                                                    pumpkin-purree.jpg
 
 
 
-πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε τεμάχια,
 
-αφαιρούμε σπόρους και ίνες,
 
-σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, τοποθετούμε τα κομμάτια κολοκύθας με το εξωτερικό μέρος (φλοιό)  προς τα επάνω,
 
-ψήνουμε στους 190 βαθμούς κελσίου για περίπου μια ώρα. Ένα μαχαίρι τρυπάει με άνεση τον φλοιό της κολοκύθας όταν έχει ψηθεί σωστά,
 
-αφήνουμε να κρυώσει.  Αφαιρούμε το εξωτερικό μέρος (φλοιό)  και πολτοποιούμε το εσωτερικό (ψίχα), 
 
-το βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά νερά για μια ώρα,
 
-το συσκευάζουμε σε σακούλες για κατάψυξη σε μερίδες 1 φλιτζανιού και καταψύχουμε έως ένα χρόνο.
 
Για τη δική μας ευκολία, ισιώνουμε τον πουρέ πριν κλείσουμε τη σακούλα για να διευκόλυνε την απόψυξη στο μέλλον.
 
 
*ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
 
 ΠΗΓΗ – www.thepioneerwomancooks.com     homemade pumpkin puree
 
 
Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 5 (16 votes)