Δευτέρα 7 Μαΐου 2018


MONKEY BREAD ή "Το Ψωμί της Μαϊμούς"

 

Το Monkey Bread είναι ένα σύγχρονο ψωμί-τσουρέκι που συνηθίζεται να συνοδεύει τον απογευματινό καφέ ή τσάι.

Μια γλυκιά ζύμη, αφού πρώτα φουσκώσει... κόβεται σε τεμάχια και πλάθεται σε μπάλες (κεφτεδάκια), κατόπιν αλείφονται σε λιωμένο βούτυρο και μετά τυλίγονται σε ένα μίγμα ζάχαρης και κανέλας.

 

Η καταγωγή του ονόματός του πιστεύεται ότι οφείλεται σε σεφ, που το 1850 το ονόμασε έτσι, καθώς η όψη του θύμιζε τα παχουλά χέρια μαϊμούς. 
Η Πρώτη Κυρία Νάνσι Ρίγκαν είναι αυτή που το αναβίωσε, όταν το σέρβιρε στο επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο ανήμερα τα Χριστούγεννα.

 

Από εκείνη τη στιγμή, το απλό παιχνιδιάρικο γλυκό αναπροσαρμόστηκε από πολλούς και οι σημερινές του εκδοχές έχουν τυρί, φρέσκα αρωματικά, λαχανικά, μπέικον, φρούτα, σοκολάτα και παρουσιάζονται και σε ΜΙΝΙ εκδοχές... ατομικές μερίδες.

 

Πολλές μοντέρνες συνταγές χρησιμοποιούν ζύμη ψυγείου (Pilsburry) επιτρέποντας στη σύγχρονη οικοδέσποινα να αποφύγει τη δύσκολη δουλειά και με άνεση να εκτέλεση μόνο τη δεύτερη φάση, επιτρέποντας έτσι να φτιάξει Monkey Bread σε ελάχιστο χρόνο.

 

Εσείς αφεθείτε σε ό τι σας ευχαριστεί.

 

 

Το γλυκό είναι στην καλύτερή του μορφή όταν είναι ζεστό.

 

ΜΗΝ διανοηθείτε να το σερβίρεται σε πιάτο με μαχαιροπίρουνο !!!
Θα το απολαύσετε "τσιμπώντας" κομμάτια και γλείφοντας τα δάχτυλά σας, ώστε να κατανοήσετε τί εστί "ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΑΙΜΟΥΣ"

 

 

 

 

MONKEY BREAD με μαύρη ζάχαρη και γλάσο τυριού

 

 

 

4355479132_7635d11841.jpg

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

75 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 φλιτζ. χλιαρό γάλα

1/3 φλιτζ χλιαρό νερό 

1/4 φλιτζ ζάχαρη

1 φακελάκι ξέρη μαγιά 

3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι 

1 κουταλάκι αλάτι 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

2 κουτ τσαγιού κανέλα

125 γρ. λιωμένο βούτυρο 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

85 γρ τυρί κρέμα

3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

2 κουτ σούπας γάλα

1/4 κουτ τσαγιού εσάς βασιλιά 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να σταθεί για πέντε με δέκα λεπτά έως ότου αφρίσει

 

-στο μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο ζυμώματος και στη χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε προσθέτοντας το μίγμα γάλακτος

 

-εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι (1-2 κουταλιές σούπας) ακόμα

 

-συνεχίζουμε το ζύμωμα για 6-7 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική

 

-σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί

 

-ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη με την κανέλα και βάζουμε σε ένα πιάτο

 

-κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα βουτάμε στο λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι

 

-και κατόπιν τα βουτάμε στη μαύρη ζάχαρη

 

-τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα ένα – ένα

 

-σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί 

 

-ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 - 35 λεπτά

 

-αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά αφού το βγάλουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε σε πιατέλα

 

 

 

1.jpg 2.jpg

3.jpg 4.jpg

 

 

***ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ περιχύνουμε με γλάσο Cream Cheese ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - σερβίρουμε ζεστό ή ξαναζεσταμένο

 
-μπορούσε να προσθέσουμε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς και σταφίδα όταν το στρώνουμε στη φόρμα

 

 

ΠΗΓΗ - www.smittenkitchen.com/2010/02/monkey-bread-with-cream-cheese-glaze/

 

 

 

 

Την αδυναμία μας για την κολοκύθα και τον σφένδαμο τη γνωρίζετε.

(Νομικά Επίλεκτα: Γνωρίζετε το Σφένδαμο;) & (Νομικά Επίλεκτα: Μια κολοκύθα απο τη Μουτσούνα)

Ακολουθεί ένα MONKEY BREAD που χρησιμοποιεί και τα δυο αυτά υλικά. 

 

MONKEY BREAD με Κολοκύθα και Σιρόπι Σφενδάμου

 

 

 

6162292591_8a0843949a.jpg

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό 

1/4 φλιτζάνι χλιαρό γάλα 

1 1/2 κουτ γλυκού ξερή μαγιά 

1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

1/2 κουτ γλυκού αλάτι 

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο 

2 κουτ σούπας λειωμένο βούτυρο 

2/3 φλιτζάνι πούρε κολοκύθας

1/4 κουτ τσαγιού κανέλα 

1/8 κουτ τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο 

2 2/3 - 3 1/3 φλιτζάνια αλεύρι

 

~~~~~~~~~

 

1/3 φλιτζάνι λειωμένο βούτυρο

3/4 φλιτζάνι ζάχαρη

1 1/2 κουτ γλυκού κανέλλα

 

~~~~~~~~~~

 

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κουτ σούπας σιρόπι σφενδάμου 

2 κουτ σούπας γάλα 

1/2 κουτ γλυκού εσάνς βανίλια

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 

 

a.jpg

 

-σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, νερό, ζάχαρη, μαγιά χρησιμοποιώντας τον γάντζο του μίξερ.

 

-αφήνουμε να αφρίσει για δέκα λεπτά

 

-προσθέτουμε το αλάτι, αυγό, βούτυρο, πούρε κολοκύθα, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, και το μισό αλεύρι

 

-ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεστε για να αποκτήσουμε υγρή ελαστική ζύμη

 

-ζυμώνουμε για δέκα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα

 

-σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος 

 

-κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και πλάθουμε σε μπάλες

 

-βουτάμε σε λειωμένο βούτυρο και μετά στο μίγμα ζάχαρη-κανέλλα

 

-τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος ή τοποθετούμε στο ψυγείο όλο το βράδυ

 

-ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου

 

-αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα

 

-χτυπάμε όλα τα υλικά για το γλάσο και περιχύνουμε

 

ΠΗΓΗ: http://www.laurenslatest.com/pumpkin-pull-apart-monkey-bread-with-maple-glaze/

 

 

 

photo (6).JPG photo (5).JPG

photo 1.jpg photo.JPG

 

 

 

Επισκευθείτε το  www.tastespotting.com/search/monkey+bread/1  για να βρείτε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές για "Monkey Bread"

 

 

Angie Bournas 

 

 

Your rating: None Average: 3.8 (6 votes)