Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017


Μπισκότα Ενέργειας

Η ονομασία της συνταγής “Τhick Chewy Oatmeal Raisin Cookies” με έκανε να την περιεργαστώ... ειδικά το “thick & chewy” ομολογώ ότι ήταν δελεαστικό !

 

Διαβάζοντας την περιγραφή που είχε αναρτήσει η Deb στο blog της και περιέγραφε ότι η παρακάτω συνταγή είναι από τις ιδανικότερες στο είδος τους.

Συνδυάζοντας ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, βρώμη (Quaker Oats) και ελάχιστη μαύρη ζάχαρη, καθώς η ίδια ισχυρίζεται ότι τα άπειρα πειράματα της φτιάχνοντάς τα... την έκαναν να αγγίξει την τέλεια ποσότητα ζάχαρης, αυτή που τα κάνει όχι πολύ γλυκά, αλλά όχι και άγλυκα.

Κάνοντάς τα, “πρέπει” να φαγωθούν το πρωί, δίνοντας “ενέργεια” στον οργανισμό.

Energy Bars με άλλα λόγια !

 

Στη  συνέχεια, περιγράφει πως απλουστεύοντας τη μέθοδο, φτιάχνοντάς τα από το βράδυ και βάζοντάς τα στο ψυγείο... βοηθάει όλη αυτή η διαδικασία να παραμείνουν αφράτα και “λαστιχωτά” μετά το ψήσιμο.

Προσωπικά μπήκα στην διαδικασία να διαβάσω και τα σχόλια των αναγνωστών, έτσι απλά για να πειστώ να δοκιμάσω, για πρώτη φορά σε μια συνταγή, την βρώμη. Εσείς μην μπείτε στη διαδικασία, πιστέψτε με.

 

Την πρώτη φορά ακολούθησα την συνταγή ακριβώς και διαπίστωσα πόσο δίκιο είχε αλλά και πόσο άδικο συγχρόνως.

Είναι καταπληκτικά. Αλλά αποκλείεται ν’ αντισταθείτε και να φάτε μόνο το πρωινό. Σίγουρα θα τα απολαύσετε όλες τις άλλες ώρες της ημέρας.

 

Πειραματιστείτε και εσείς όπως κατά καιρούς έκανα και εγώ.

Άλλοτε έτριψα λίγο ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με την κανέλλα και άλλαξα τη σταφίδα με cranberries καθώς και τα καρύδια με αμύγδαλα.

Άλλοτε αντί για βανίλια έριξα ανθόνερο. Άλλες φορές γαρύφαλλο, μια χούφτα καρύδα, ακόμη και …αποξηραμένα βερίκοκα !!!

Το μόνο που δεν τόλμησα ακόμη είναι ν’ αντικαταστήσω τις σταφίδες με αποξηραμένη μπανάνα !!! (όπως δηλώνει ότι έκανε αναγνώστης)

 

Μοιράζομαι μαζί σας μια συνταγή που αρέσει στην ατόφια απλή μορφή της καθώς και σε όλα τα πειράματα που την υπέβαλα.

 

 

 

 

AΦΡΑΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  (ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ & ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ)

 

title.JPG  

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

115 γρ βούτυρο (1/2 φλιτζ)

 

125 γρ ζάχαρη ξανθιά (2/3 φλυτζ)

 

1 μεγάλο αυγό

 

1/2  κουτ γλυκού εσάνς βανίλια

 

95 γρ αλεύρι (3/4 φλιτζ)

 

1/2 κουτ γλυκού baking powder

 

1/2 κουτ γλυκού κανέλλα

 

1/4 κουτ γλυκού αλάτι

 

1 ½ φλιτζ Quaker-oats (Κουάκερ) - (120 γρ)

 

3/4  φλιτζ σταφίδες (η αποξηραμένα cranberries, blueberries) - (120 γρ)

 

1/2  φλιτζ ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή pecan - (70 γρ)

  

 

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

3292554483_5561133e29.JPG 

 

 

-χτυπάμε μαζί στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν

 

-σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, την κανέλλα, και το baking powder

 

-τα προσθέτουμε στα υλικά του μίξερ και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν

 

-ρίχνουμε τα καρύδια, σταφίδες και Κουάκερ και ανακατεύουμε απαλά

 

-στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και χρησιμοποιώντας κουτάλι παγωτού (scoop) αραδιάζουμε 12 περίπου μπάλες με απόσταση ανάμεσά τους

 

-σε αυτό το στάδιο τα βάζουμε μαζί με το ταψί στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ   (εάν είστε ανυπόμονοι, μπορείτε να τα ψήσετε κατ’ ευθείαν, αλλά θα έχετε ένα πιο “χαμηλό” μπισκότο)

 

-προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο  κελσίου και ψήνουμε τα cookies 10 - 12 λεπτά ή όταν είναι μαλακά στο κέντρο αλλά ξεροκαμένα στα άκρα

 

-τα αφήνουμε να σταθούν 5 - 10 λεπτά στο ταψί πριν τα τοποθετήσουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.

  

 246551_4125554532054_304235117_n.jpg

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – μπορείτε να ψιλοκόψετε αποξηραμένο δαμάσκηνο αντί για σταφίδες ή να χρησιμοποιήσετε φιστίκι Αιγίνης ή αράπικο αντί για καρύδια

 

 

ΠΗΓΗ - SMITTEN KITCHEN - Thick, Chewy Oatmeal Raisin Cookies

www.smittenkitchen.com/blog/2009/02/thick-chewy-oatmeal-raisin-cookies/

 

***********

Μπήκαμε στον πειρασμό να πειραματιστούμε με τη συνταγή και να αλλάξουμε λιγάκι τα υλικά..

Αντικαστήσαμε τις σταφίδες με λευκή σοκολάτα και για ξηρούς καρπούς χρησιμοποιήσαμε φυστίκια αιγίνης χωρίς αλάτι..

Και επειδή η λευκή σοκολάτα λατρεύει την κανέλα αφήσαμε να μας πέσει "κατά λάθος" λίγο παραπάνω..

Λίγα λεπτά αργότερα, είχαμε ολόφρεσκα και μυρωδάτα white chocolate - peanut oatmeal cookies...

 

 (3).JPG

 

Η συμβουλή μας..πειραματιστείτε ελεύθερα!!

 

 

Angie Bournas

 

 

Your rating: None Average: 5 (5 votes)