Τετάρτη 22 Μαΐου 2019


Ο χαλβάς της Αφροδίτης

 
Σε αυτήν την ενότητα συνταγών, θα περιμένατε να δείτε κάποια συνταγή με μπακαλιάρο, καθώς συνηθίζεται να “σπάει” τη Νηστεία της Σαρακοστής και να σερβίρεται στο οικογενειακό τραπέζι την ημέρα του Ευαγγελισμού.
 
Θα σας απογοητεύσω όμως. Όχι γιατί δεν υπάρχουν (ή δεν έχω) ευφάνταστες συνταγές με μπακαλιάρο, αλλά επειδή τελικά κατάλαβα ότι η νηστεία ΔΕΝ με εμπνέει.
 
Προσωπικά, θυμάμαι όταν νηστεύαμε σαν παιδιά… πεινάγαμε !
 
Το αγαπημένο μου φαγητό εκείνες τις ημέρες εκτός από τα μακαρόνια “μπλουμ” ήταν οι πατάτες – γιαχνί… Μπόλικο κρεμμύδι, πελτές και βαγιόφυλλο… Κατ’ ευθείαν από τον Τσελεμεντέ !
 
Ξαφνικά τα υλικά που προανέφερα ζωντάνευαν και τα γευόμουν και τα αισθανόμουν στην κάθε μου μπουκιά.
 
Τα “απλά” και τα “κλασσικά” εκείνες τις ημέρες αποκτούσαν σημασία, και διεκδικούσαν μια θέση στο τραπέζι μας.
 
Σήμερα έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν ν’ ανταγωνιστούν  αυτήν την “παλιά” Ελληνική Κουζίνα.
 
Έχουμε επηρεαστεί από τις παγκόσμιες και γειτονικές κουζίνες και τάσεις και από υλικά που κάποτε ήταν εκτός εποχής αλλά τώρα τα βρίσκουμε δίπλα μας. Έτσι ένα “Κάρυ με Θαλασσινά και Μάνγκος” εύκολα μπορεί ν’ αντικαταστήσει τις Σουπιές με Σπανάκι που συνηθίζαμε… Ή μια “Panna-Cotta με γάλα Καρύδας” να πάρει τη θέση του Χαλβά…
 
Αυτό επιδιώκουμε; Ή μήπως έχουμε μπερδέψει τη μόδα και την τάση του “Vegeterian” με τη Νηστεία;
 
Παίρνοντας αφορμή από το θαυμάσιο άρθρο “Υπάρχει ελληνική κουζίνα” του Γεράσιμου Φουρλάνου [στα Νομικά Επίλεκτα] αναρωτιέμαι αν υπάρχει “Ελληνική Νηστεία”.
 
Σε πείσμα αυτές τις ημέρες να ΜΗΝ φάω  μια σούπα “Gazpacho” αλλά να τιμήσω μια μερίδα “Φακές”… θα προτιμήσω μια σπανακόπιτα “ορφανή” αντί για ένα “Flan Κρεμμυδιού με μανιτάρια”… Και φυσικά θα φτιάξω έναν Χαλβά και δυο Χαλβάδες και τρεις, αν προλάβω...
 
Στ’ αλήθεια, υπάρχει νηστεία χωρίς Χαλβά ;
 
Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν προτείνω κάποια ψαγμένη συνταγή για Μπακαλιάρο για αύριο.
 
Απλά τιμήστε τη “δική” σας συνταγή ή της “μαμάς”.
 
Τελειώνοντας θα ήθελα να επανέλθω στο τραπέζι  που έστρωνε η Αφροδίτη (η μητέρα μου) τέτοια μέρα.
 
Να μοιραστώ μαζί σας το μενού… Χρόνος έμπαινε, χρόνος έβγαινε, το μενού ήταν πάντα το ίδιο… Μπακαλιάρος  τηγανητός  (με αφράτο κουρκούτι μπύρας)… ΔΕΝ τον ξεκοκάλιζε ποτέ… “δεν είναι μπακαλιάρος εάν δεν έχει το κοκαλάκι του… «Ψωμί» γίνεται αλλιώς”, μας έλεγε !
 
Σκορδαλιά (φτιαγμένη από την προηγούμενη ημέρα, για να την …“πιάσει” το σκόρδο).
 
Παντζάρια βραστά σαλάτα (απαραίτητο συνοδευτικό).
 
Σαλάτα μαρούλι (ήταν της εποχής).
 
Για γλυκό… Χαλβάς με σιμιγδάλι. Συνοδευμένος με γλυκό του κουταλιού.
  
Σαν παιδί, αυτόν τον Χαλβά περίμενα. Συνήθως, όταν έφτανε στο τραπέζι, ήταν ακόμη χλιαρός.
 
Ήταν η νηστεία, η παιδική μου ηλικία, το “μάζεμα” το οικογενειακό;
 
Θυμάμαι ότι είχε αρώματα, δεν χόρταινα μόνο με ένα κομμάτι…
 
Δεν με λίγωνε η γλύκα του… Ταίριαζε δίπλα του το κυδώνι, γλυκό του κουταλιού.
 
Η συνταγή Χαλβά που ακολουθεί είναι δικιά μου, δεν είναι της μαμάς… Την έχω φτιάξει άπειρες φορές για να ξαναβρεθώ σε αυτό το τραπέζι.
 
Φοβάμαι να της τη ζητήσω…
 
Ίσως να είναι κάποια συνταγή τόσο απλή, όπως αυτές που είναι γραμμένες έξω από τις συσκευασίες που περιέχουν σιμιγδάλι.
 
Δεν θέλω να της τη ζητήσω…
 
Για να μην χάσω τις αναμνήσεις και τα αρώματα !
 
 
 
 
O ΧΑΛΒΑΣ  ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣhalva.jpg
 
 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 1 φλιτζ.  σιμιγδάλι χονδρό
 
  • 2/3  φλιτζ.  ελαιόλαδο
 
  • 3/4 φλιτζ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα τεμαχισμένα
 
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές ή αποξηραμένα cranberries
 
  • 1/4 φλιτζ. σουσάμι
 
 
 
ΣΙΡΟΠΙ
 
  • 3 φλιτζ. νερό
 
  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
 
  • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
 
  • 1 ξύλο κανέλας
 
  • 5 γαρύφαλλα
 
  • 3 τεμ. κάρδαμο (ελαφρά σπασμένο)
 
  • 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
-βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια θερμοκρασία
 
-χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό
 
-αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει
 
-ρίχνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το σουσαμι, και τα αμυγδαλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν  χρώμα καστανό
 
-προσθέτουμε της σταφίδες ή cranberries
 
-προσθέτουμε το σιρόπι αφού αφαιρέσουμε όλα τα αρωματικά και ανακατεύουμε με προσοχή (προστατεύοντας τα χέρια μας με γάντια, καθώς σε αυτό το σημείο μπορεί να καούμε)
 
-συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (για μερικά λεπτά)
 
-αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά
 
-ρίχνουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει
 
-ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με κανέλα
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
-  σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο περιχυμένο με γλυκό του κουταλιού
 
-  μπορούμε να σερβίρουμε σε ατομικές φόρμες ή ατομικά μπολ, αντί για μεγάλη φόρμα
 
-  εάν επιθυμείτε πιο “ελαφριά” γεύση, αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου με ηλιέλαιο
 
-  μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με κουκουναρόσπορους, καρύδια ή να χρησιμοποιήσετε μέρος απ’ όλα μαζί
 

 

ΠΗΓΗ -    www.souvlakiforthesoul.com/Halvas - HALVAS
 
 
 
 
 
* Μέσα στο LUNCH-BOX της ημέρες που μας νήστευε η Αφροδίτη (στ’ αλήθεια, εάν μπορούσα σαν παιδί… θα έκανα αλλιώς!) μας έχωνε ένα παστέλι !
 
Αγορασμένα από τα “Ελληνικά Παντοπωλεία” στο Danforth Street, τυλιγμένα σε σελοφάν.  Τόσο ξερά που έσπαγες τα δόντια σου…
 
Ήταν, ας πούμε, …για  να κρατηθούμε και να μην φάμε τη Mars,  Snickers ή την Kit-Kat στο σχολείο, την ώρα του μεσημεριανού.
 
Τα “παστέλια” της Αφροδίτης τα αισθανόμουν σαν την “τιμωρία” μου.
 
Ακολουθεί μια συνταγή για παστέλι… Καθόλου μα καθόλου τιμωρία !
 
Έτσι, απλά… για να τιμήσω αυτήν την “κακιά” συνήθεια της Αφροδίτης, ημέρες της  Σαρακοστής  !
 
 
 
 
 
 
ΠΑΣΤΕΛΙ0911_pasteli_001.jpg
  
  • 320   γρ. άσπρο σουσάμι
 
  • 80     γρ. μαύρο σουσάμι
 
  • 50     γρ. ψίχα  φιστίκι Αιγίνης χονδροκομμένο
 
  • 50    γρ. ψίχα κολοκυθόσπορους  
 
  • 500  γρ. μέλι θυμαρίσιο
 
  • 1/2   κουτ. γλυκού αλάτι
 
 
 
 
 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-σε αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το άσπρο και μαύρο σουσάμι, το φιστίκι και τους κολοκυθόσπορους
 
-ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για μερικά λεπτά να ξανθύνουν
 
-σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ρευστό
 
-ρίχνουμε το μίγμα με τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά – έως ότου απορροφηθούν τα υγρά
 
-αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ισιώνουμε
 
-αφήνουμε να κρυώσει
 
-κόβουμε σε τεμάχια και τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί στρώνοντας λαδόκολλα ανάμεσα ώστε να μην κολλήσουν
 
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
- το πάχος που θα αποκτήσουν τα παστέλια μας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε
 
-θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ ότι το μέλι μας έχει ΙΔΙΑ αναλογία με το μίγμα σουσάμι/ξηρών καρπών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε ν’ αυξήσουμε ή να μειώσουμε τη συνταγή μας
  0911_pasteli_005.jpg
ΠΗΓΗ-   www.leftoverqueen.com/2011/09/22/guest                 
PASTELI recipe – Souvlaki For The Soul – GUEST POST
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υ.Γ.
 
Τη Γιορτή της 25ης Μαρτίου τη γιορτάζαμε ΠΑΝΤΑ Κυριακή.
 
Εάν έπεφτε “άλλη” μέρα… αμέσως “μετά”…
 
Τις άλλες μέρες ήταν ημέρα σχολείου και  ημέρα εργάσιμη στο Τορόντο του  Καναδά.
 
Έχω πολλά να διηγηθώ και να θυμηθώ για το πώς οι Έλληνες της διασποράς γιόρταζαν αυτήν την Εθνική Εορτή.
 
Θα εστιάσω απλά μόνο να πω, ότι φέτος θα τη γιορτάσουμε τελικά… ΜΑΖΙ !
 
 
Angie Bournas

 

 

Your rating: None Average: 4.9 (15 votes)