Σαββάτο 4 Αυγούστου 2018


Pot - Pie

 
Πιο κάτω θα βρείτε τρόπο ν’ αξιοποιήσετε κρεατικά που σας έχουν περισσέψει.
 
Η συνταγή που ακολουθεί είναι από τα “παλιά”, με άλλα λόγια είναι περισσότερο ΟΔΗΓΙΕΣ παρά ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ… “με το μάτι” όπως λένε οι παλιές νοικοκυρές.
 
Και πάλι θ’ ΑΝΑΨΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ όπως σας υποσχεθήκαμε αυτήν την εβδομάδα φτιάχνοντας POT-PIE όπως λέγεται στα αγγλικά. Σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, θα την ονομάζαμε “κατσαρόλα… χύτρα… τσουκάλα… ΠΙΤΑ”.
 
Η ονομασία της προέρχεται από τον τρόπο που ετοιμαζόταν. Τα υλικά τσιγαρίζονταν σε βαθύ σκεύος και, αφού τα σκέπαζαν όπως ήταν με ζύμη, τα έβαζαν στον φούρνο για να ψηθούν  και μετά τα τοποθετούσαν στο κέντρο του τραπεζιού για το σερβίρισμα… Με άλλα λόγια για την προετοιμασία, το ψήσιμο και το σερβίρισμα χρησιμοποιούσαν ένα και μοναδικό σκεύος.
 
Από τον παραδοσιακό τρόπο, η σημερινή γκουρμέ εκδοχή της έχει κρατήσει την έννοια του “βαθιού” σκεύους μόνο εμφανισιακά.
 
Προτιμότερο είναι να τοποθετήσουμε τη γέμιση σε ατομικές μερίδες, δίνοντας στον κάθε καλεσμένο τη δυνατότητα μόνος του  να την “ανοίξει” και να γευτεί…
 
 
 
 
 
 
POT – PIE
 
 
  • Κρέας ψημένο ή μαγειρεμένο κομμένο σε κύβους
 
  • Πράσο – κρεμμύδι – σκόρδο
 
  • Καρότα – αρακάς – πιπεριές – μανιτάρια
 
  • Φρέσκια ρίγανη – φρέσκο φασκόμηλο – μαϊντανό ψιλοκομμένο
 
  • Πάπρικα
 
  • Μπουκετάκια μπρόκολο
 
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
 
  • Κύβος λαχανικών
 
  • Βερμούτ ή κρασί
 
  • 3 αυγά  -  1 ποτήρι γάλα
 
  • Αλάτι – πιπέρι
 
  • Φύλλο ΚΟΥΡΟΥ κατεψυγμένο
 
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
 
-σε ένα αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε λίγο λάδι και  τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο πράσο, κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκομμένο σκόρδο, φέτες καρότου, αρακά, πιπεριές σε φέτες και ψιλοκομμένα μανιτάρια
 
-προσθέτουμε την πάπρικα και τα αρωματικά και μια κουταλιά σούπας αλεύρι (αυτό θα βοηθήσει τη σάλτσα μας να πήξει) και τα τσιγαρίζουμε
 
-σβήνουμε με λίγο βερμούτ ή κρασί
 
-ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό και έναν κύβο ζωμό
 
-τα αφήνουμε να βράσουν και όταν απορροφήσουν σχεδόν όλα τα υγρά προσθέτουμε τα μπουκέτα μπρόκολο και ρίχνουμε μέσα το κρέας μας κομμένο κομμάτια και αποσύρουμε
 
-αφήνουμε να κρυώσει
 
-χτυπάμε στο μπλέντερ τρία αυγά, 1 ποτήρι γάλα, αλατοπίπερο και το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε
 
-μοιράζουμε σε βουτυρωμένα ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ή σε ένα μεγάλο) και σκεπάζουμε με φύλλο κούρου, αφήνοντας το να κρεμάσει στα πλαϊνά (δείτε φωτογραφία)
[σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να καταψύξουμε όσες POT – PIE θέλουμε να ψήσουμε άλλη στιγμή]
 
dsc_00232.jpg-αλείφουμε το φύλλο με γάλα
 
-ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο κελσίου για περίπου 50 λεπτά ή έως ότου ξεροψηθεί η ζύμη
 
-σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα του ανοιχτή και σερβίρουμε το pot - pie ζεστό , συνοδευόμενο με σαλάτα
 
 
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
 
-δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαχανικά, βάζουμε όποια έχουμε
 
-όταν έχουμε κρέας (κοτόπουλο ή άλλο είδος)  που μας περίσσεψε, το τεμαχίζουμε σε κύβους και το βάζουμε στην κατάψυξη, ώστε να το έχουμε έτοιμο για τη συνταγή POT – PIE
 
 
 
ΠΗΓΗ –  www.smittenkitchen.com   chicken pot- pie
 
 
 
Angie Bournas
Your rating: None Average: 5 (9 votes)